Woensdag 22/01/2020

Google maakt vergeet-mij-formulier

Een adviescomité moet Google bijstaan om het bedrijf in orde te stellen met een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. Het recht om vergeten te worden versus het recht op informatie. Professor Peggy Valcke (KU Leuven) zetelt als enige Belgische in het internationale adviescomité.

Ongeveer een week geleden kreeg professor Valcke de vraag van internetgigant Google of ze deel wou uitmaken van het internationale adviescomité dat het bedrijf moet helpen om zich in orde te stellen met het Europees Hof van Justitie.

Begin mei oordeelden de Europese rechters in Luxemburg dat Google mensen het recht moet geven om soms 'vergeten' te worden. Iedere internetgebruiker moet een verzoek kunnen richten aan de internetgigant om gedateerde informatie te verwijderen uit de lijst met zoekresultaten die Google aanbiedt. De uitspraak kwam er na een klacht van een Spaanse burger die via Google telkens weer geconfronteerd werd met een schuldenzaak uit 1999.

Het eerste fysieke feit van die uitspraak komt in de vorm van een concreet webformulier waarop internetgebruikers een verzoek kunnen indienen om gedateerd materiaal offline te laten halen. Het is Googles eerste stap. Het bedrijf geeft vooralsnog niet prijs wat het met de verzoeken precies gaat doen en op welke termijn het effectief materiaal offline gaat halen.

Daarvoor is het adviescomité in het leven geroepen. De commissie wordt voorgezeten door Googlebaas Eric Schmidt en telt naast Peggy Valcke onder meer ook Jimmy Wales, de oprichter van internetencyclopedie Wikipedia. Andere leden zijn Luciano Floridi, een filosoof van het Oxford Internet Institute, Frank La Rue, speciaal VN-rapporteur voor de bevordering en bescherming van het recht op vrijheid van mening en meningsuiting, en José Luis Piñar van de Universiteit van Madrid, die voorheen actief was bij het Spaanse Data Protection Agency.

"Wij zijn gevraagd op basis van onze academische reputatie en publicaties op dit vlak", zegt Peggy Valcke. "Mijn rol is louter deze van een onafhankelijk expert, niet als belangenbehartiger van Google. Onze rol is het analyseren van de verzoeken, en een beoordeling maken waarbij de balans centraal staat tussen het recht op privacy van elk individu en het recht van het publiek om informatie te kennen en te verspreiden.

"We komen in de volgende maanden een tiental keer samen, en maken een rapport op op basis van onze bevindingen. Dat rapport wordt openbaar, ook de zaken waar we geen consensus over konden vinden", stelt Valcke.

Het toont aan dat de beslissing van de Europese rechters een serieus vraagstuk inhoudt voor Google. Voor de internetgigant is het moeilijk balanceren om in orde te zijn met de regelgeving, maar wel nog de meest complete lijst met zoekresultaten aan te bieden aan internetgebruikers.

In een interview met de Financial Times waarschuwde Googletopman Larry Page voor de gevolgen voor innovatie. Volgens hem kan het arrest de volgende generatie van internetstart-ups schade berokkenen.

"Dit overstijgt Google", zegt Peggy Valcke. "De uitspraak is van toepassing op Google, maar geldt in feite voor alle zoekrobots. Google heeft niet de traditie van heel ver mee te gaan in de juridische argumentatie omdat ze een dergelijke uitspraak zien als een inbreuk op hun businessmodel. Maar ik denk dat hier een uitgelezen kans in zit om de implementatie van deze Europese richtlijn in een gedragscode te gieten die internationaal soelaas kan bieden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234