Donderdag 13/05/2021

Good Morning Glasgow

Met de verkiezingen voor het autonome parlement in het verschiet zijn de Schotse partijen begonnen aan hun electorale busrit door het land. Christel Lemmens nam een andere bus en ontdekte de charmes van Glasgow van op een blauwe dubbeldekker.

Good morning Glasgow!' Met die slogan voert een kledingmerk reclame op de rode dubbeldekkers in het Schotse Glasgow. Met de eerste nachtelijke bombardementen op Belgrado nog fris in het geheugen is het een wel heel ongelukkige keuze. De ochtendlijke krantenkoppen drukken ons met de neus op de feiten. 'Belgrade wakes to war' bloklettert de Scotland on Sunday. Kosovo en de commentaren van de Schotse politici, niet onbelangrijk in het licht van de verkiezingen voor het Schotse parlement van begin mei, vreten de meeste letters in de zondagse kwaliteitskrant. Net voor de officiële start van de verkiezingscampagne, zo lezen we, tracht de leider van de SNP (Scottish National Party) zich met kritiek op de Navo-bombardementen te profileren ten opzichte van Labour. Scottish Labour en de SNP, de partijen die volgens de laatste prognose met de meeste stemmen zullen gaan lopen, zijn intussen begonnen aan hun electorale busrit door Schotland. Hopelijk dragen hun bussen gepastere slogans.

Geen politici maar stadsgidsen voeren het hoge woord op de blauwe dubbeldekkers van de Discovering Glasgow Tour. Zij vertellen over de bezienswaardigheden gelegen op twee lusvormige routes. Met een dagticket kun je een hele dag lang in- en uitstappen bij een veertiental bushaltes. Wat zouden de Glaswegians er zelf van denken dat hun stad dit jaar uitgeroepen werd tot UK City of Architecture and Design. Een student die zijn buitenlandse vrienden vanaf het bovendek van een dubbeldekker Glasgow laat zien bekijkt het erg zakelijk: "Toen Glasgow in 1990 tot Culturele Hoofdstad van Europa werd uitgeroepen heeft dat voor de stad flink wat investeringen opgeleverd, denk maar aan de bouw van de Glasgow Royal Concert Hall. Ook nu, negen jaar later, zie je dat de titel voor heel wat jobs in de bouwsector en het toerisme zorgt. Oude panden worden gerenoveerd en er komen nieuwe winkels, bioscopen en tentoonstellingscentra bij."

Britains Coolest City

De verkiezing tot 1999 UK City of Architecture and Design mag een opsteker worden genoemd. Bovendien werd de stad onlangs nog uitgeroepen tot Britains Coolest City. Glasgow heeft dus reden tot feesten. Het feestprogramma 'Glasgow 1999' omvat meer dan tweehonderd evenementen en tentoonstellingen, waarvan de meeste gratis toegankelijk zijn. Centraal staat The Lighthouse, of voluit Scotland's Centre for Architecture, Design and the City: op 10 juni opent het huis de deuren. Tenminste als de architecten Page en Park er tijdig in slagen dit voormalige kantoorgebouw volgens plan om te vormen tot een moderne architectuur- en designtempel.

George Square, de eerste halte op de Discovering Glasgow Tour, ligt er 'rood' en rustig bij. Sinds oktober vorig jaar, toen de grasperken op een nacht tijd in een gigantisch tennisveld veranderden, noemen Glaswegians het dan ook 'Red Square'. Aan de zuidkant bevindt zich de Glasgowse toeristische dienst, aan de oostkant de monumentale City Chambers. Toen Queen Victoria in 1888 dit stadhuis officieel kwam openen gold Glasgow als de tweede belangrijkste stad van haar Britse wereldrijk. De extravagante interieurs worden wel eens vaker als filmlokatie gebruikt, waarbij ze dan meestal het Vaticaan of het Kremlin dienen voor te stellen. Stap je uit bij de tweede halte, dan heb je de keuze tussen twee middeleeuwse gebouwen, een museum en een kerkhof. De gotische kathedraal, Provands Lordship, en St Mungo's Museum of Religious Life & Art omringen het in 1993 gerenoveerde kathedraalplein. Provands Lordship is Glasgows oudste en enige middeleeuwse huis. De heuvelachtige begraafplaats achter de kathedraal was uitsluitend voorbehouden aan rijke 19de-eeuwse handelaren en industriëlen.

De derde halte is Merchant City. Hier sloegen de steenrijke Tobacco Lords in de 18de eeuw hun 'tenten' op. Dankzij de unie van 1707 en de gunstige ligging van Glasgow op de nieuwe handelsroute konden ze op een snelle manier handel drijven met de Engelse kolonies in de Nieuwe Wereld en tabak, rum en suiker importeren. Hun opslagruimten, kantoren en woningen ten zuidoosten van George Square worden nu gerenoveerd en omgevormd tot chique lofts, hotels, restaurants en winkelcentra. The Italian Centre is zo'n verzameling van dure boetieks, designwinkels en brasseries. In een van die 18de-eeuwse koopmanswoningen is de Gallery of Modern Art gevestigd. Dit monumentale gebouw werd achtereenvolgens als woning, bank, bibliotheek en museum gebruikt. Sinds 1996 vind je er moderne kunst van nog in leven zijnde kunstenaars: schilderijen van de New Glasgow Boys, waaronder 'Patriots' van Peter Howson, mechanische sculpturen van Eduard Bersudsky en mozaïeken en beelden van Niki de Saint-Phalle.

De West End, verder op de busroute, wordt gedomineerd door de universiteit en gekenmerkt door haar fraaie Georgiaanse huizen en haar talrijke musea en restaurants. Bij de zevende halte stappen we uit om achtereenvolgens de Hunterian Art Gallery & Museum en de gedeeltelijk 17de-eeuwse University of Glasgow te bekijken. We wandelen door Kelvingrove Park en belanden zo bij het Transport Museum met zijn prachtige schaalmodellen van schepen gebouwd op de scheepswerven aan de Clyde-rivier. Aan de overkant van de straat bevindt zich Kelvingrove Art Gallery & Museum. Op de eerste verdieping van dit stationsachtige gebouw is onder meer premoderne Schotse kunst, met inbegrip van die van de Glasgow Boys, ondergebracht. Vanaf halte tien, Sauchiehall Street West, is het nog een kwartuur lopen naar het Scottish Exhibition & Conference Centre (SECC). De nieuwe uitbreiding daarvan, het Clyde Auditorium, is een ontwerp van de bekende Britse architect Norman Foster en is beter bekend onder de naam Armadillo (gordeldier).

Halten elf tot veertien bevinden zich in het centrum. Dit is de thuishaven van tal van artistieke gezelschappen, zoals de Scottish Opera, het Scottish Ballet, het Royal Scottish National Orchestra en de Scottish Television. Argyle Street, Sauchiehall Street en Buchanan Street zijn winkelwandelstraten met high street-ketens, -boekenwinkels en -warenhuizen. Sinds eind maart heeft Glasgow er een nieuw winkelcentrum van 240 miljoen pond bij: de Buchanan Galleries. De Glaswegians zijn dol op winkelen, en dat was nogmaals te zien tijdens de opening van dit winkelparadijs: het verkeer zat uren in de knoop. Na Londen heeft Glasgow de ruimste keuze aan winkels in Groot-Brittannië. En mocht je het winkelen intussen beu zijn, dan zijn er nog de ontelbare pubs, bars en restaurants, waar je met de erg vriendelijke en praatgrage Glaswegians een gesprek kunt aanknopen, over de nakende verkiezingen bijvoorbeeld.

In de parken ten zuiden van het stadscentrum bevindt zich eveneens een en ander dat de moeite van het bezoeken waard is. In Pollok Park staat Pollok House, een 18de-eeuws landhuis volgestouwd met Europese schilderijen, meubelen, en zilverwerk; en de beroemde Burrell Gallery: deze kunstverzameling van industrieel Sir William Burrell is een vreemd allegaartje van schilderijen, wandtapijten, aardewerk, porselein en meubelen. House for an Art Lover in Bellahouston Park werd in 1901 ontworpen door Glasgows bekendste architect en designer, Charles Rennie Macintosh (1868-1928). Pas in de jaren negentig werden zijn bekroonde plannen uitgevoerd. Charles Rennie Macintosh wordt algemeen beschouwd als een pionier van de moderne architectuur en design. In het buitenland kregen zijn vooruitstrevende ideeën en ontwerpen snel erkenning. In Schotland daarentegen bleef die erkenning grotendeels uit. In 1914 verhuisde hij dan maar naar Engeland, waar hij tot aan zijn dood zou verblijven. Het is pas de laatste decennia dat zijn Schotse art-nouveaustijl echt naar waarde wordt geschat. Macintosh geloofde dat architectuur alle kunsten in zich verenigde. Hij tekende niet alleen de plannen voor een gebouw maar ontwierp ook de interieurs, gaande van de meubelen tot de verlichting. De Glasgow School of Art, het fraaiste door hem ontworpen openbaar gebouw, kun je tijdens rondleidingen bezoeken. De voormalige Glasgow Herald and Daily Record Buildings worden momenteel verbouwd tot The Lighthouse. In de Queen's Cross Church, de enige door Macintosh ontworpen kerk die ook gebouwd werd, is nu de Charles Rennie Macintosh Society gevestigd. Reconstructies van door hem ontworpen interieurs zijn onder meer te bekijken in de Willow Tearooms en het Macintosh House, dat deel uitmaakt van de Hunterian Art Gallery. Hill House in Helensburgh, ten noordwesten van Glasgow, gaat door als zijn meest geslaagde privéwoning.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234