Vrijdag 13/12/2019

Racisme

Golf van haat tegen Surinaams-Nederlandse presentatrice in Nederland

Sylvana Simons wil met de DENK-partij strijden tegen polarisatie en verruwing. Beeld Hollandse Hoogte

Sinds een bekende Nederlandse tv-presentatrice toetrad tot een antiracistische partij wordt ze op sociale media door PVV-aanhangers beschimpt. Nu is het land aan zelfonderzoek toe. "Wit en kleurrijk Nederland moeten het debat aangaan."

Televisiepresentatrice Sylvana Simons (45), een bekende Nederlandse met Surinaamse roots, besloot vorige week om zich aan te sluiten bij de politieke partij DENK. Dat is een beweging van twee Nederlands-Turkse Kamerleden die zich anderhalf jaar geleden afsplitsten van de sociaaldemocratische PvdA-fractie.

Met de partij willen ze een bredere groep zelfbewuste 'nieuwe Nederlanders' aanspreken, die nu het gevoel hebben als tweederangsburgers te worden behandeld. Ze willen ook strijden tegen de "polarisatie" en "verruwing" in de politiek waar ze nu zelf het mikpunt van zijn. Sinds Simons hun streven naar vijf Kamerzetels in de verkiezingen van volgend jaar op tv kenbaar maakte, werd ze op sociale media vreselijk beschimpt omwille van haar huidskleur.

De haatcampagne tegen haar blijkt vooral georganiseerd door aanhangers van Geert Wilders. Zo begon de 23-jarige Donny Bonsink, die op Facebook beheerder is van de nationalistische groepen 'PVV aanhangers' en 'Nederland mijn Vaderland', de onlinecampagne 'Uitzwaaidag Sylvana Simons'. Vanwege haar kritiek op Zwarte Piet moet zij ook weg, klinkt het nu. Al veertigduizend mensen steunen de pagina, dikwijls met gore beledigingen. Justitie haaft daar zopas een vooronderzoek tegen geopend.

Impuls

Artikel 1, de organisatie van antidiscriminatiebureaus, is bezorgd over de groei van zulke "asociale media". "Opmerkingen die je tien jaar geleden enkel tegenkwam op extreemrechtse sites, worden nu op reguliere sites gemaakt. Mensen gebruiken ook steeds minder een schuilnaam", waarschuwt de organisatie in de Volkskrant.

Hoogleraar immigratierecht Peter Rodrigues drukt de hoop uit dat mensen hier een positieve les uit trekken. "Het debat over racisme krijgt hiermee een impuls. Over dit onderwerp moet een publiek debat worden gevoerd."

Nu wordt er volgens Rodrigues te weinig met elkaar gepraat. Een van de problemen die hij ziet, is dat mensen geen krant meer lezen maar hun mening baseren op wat de Facebook-groep van hun gading vertelt. "Daardoor wordt het welhaast onmogelijk voor beide partijen nog iets van elkaars inzichten over te nemen."

Beeld Frank Ruiter

Massa en media

Cemil Yilmaz, die als sociaal ondernemer voornamelijk bezig is met diversiteit en sociale vraagstukken, wees in het actualiteitsprogramma EenVandaag vanuit zijn praktijkervaring naar het "falen van de politiek" om intolerantie en segregatie tegen te gaan.

"Er is in Nederland een toonbeeld van gebrek aan visie en politiek leiderschap als het gaat om interculturele vraagstukken", zegt hij aan De Morgen. "Er zou morgen al een racismedebat moeten komen in ons parlement. We moeten praten over hoe we binnen een aantal jaar met elkaar willen leven, anders zal het nog veertig jaar duren voor we dichter bij elkaar staan."

Tegelijk bepleit Yilmaz ook rechtstreekse gesprekken tussen de polariserende groepen, de witte Nederlanders met een onderbuikgevoel "die je niet mag negeren of demoniseren" en de verschillende, kleurrijke, gemeenschappen "met meningen die de grote massa niet wil horen". "Hen samenbrengen hoort bij een noodzakelijke groepsdynamiek. Groepen wrijven maar wrijving geeft ook glans."

De haatcampagne tegen Sylvana Simons zou vooral worden aangedreven door aanhangers van Geert Wilders, Nederlands PVV-politicus. Beeld anp

Concreet denkt Yilmaz dat dit te organiseren is door "burgerdialogen te organiseren op lokaal, regionaal en landelijk niveau - zoals Mandela na de val van de apartheid". Burgers kunnen daar met elkaar praten "over grote en kleine samenlevingsproblemen" maar leren elkaar ook kennen. "Je zou ook kunnen denken aan maatschappelijke stages, waarbij jongeren uit Limburg een tijdje in Rotterdam komen leven en omgekeerd."

Yilmaz benadrukt wel dat ook politieke structurele problemen als arbeidsmarktdiscriminatie en onderwijssegregatie aangepakt moeten worden. Ook sommige massamedia zijn volgens hem aan zelfonderzoek toe. "Publieke omroepen, betaald met gemeenschapsgeld, mogen getoetst worden op hun verbindende en transparante rol in de samenleving. Vandaag hoor je in veel debatten extreme geluiden die de grote massa overschreeuwen en stereotypering bekrachtigen."

De wijze waarop Simons en de DENK-partij in sommige tv-programma's neerbuigend werden behandeld, noemt hij een goed voorbeeld. "Terwijl ze net gebruik maken van de democratie om hun stem te laten horen. Dan zijn ze toch een toonbeeld van succesvolle integratie?"

Simons kreeg gisteren ook de steun van het blad Elsevier, dat haar op de cover plaatste met de boodschap 'Nederland is ook van Sylvana'. Ze wijzen er fijntjes op dat 3,6 miljoen Nederlanders met buitenlandse familiewortels integraal deel uitmaken van de samenleving, en geven haatpropagandisten in hun editoriaal een wijs advies mee. "Doe 's normaal, witte man."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234