Maandag 10/05/2021

Golf van brandstichtingen maakt Corsicanen woedend

De bosbranden die het bij toeristen populaire Restonica-dal op Corsica teisteren, bedreigen ook de historische hoofdstad van het Île de Beauté, Corte. De brandweer op het Franse eiland zegt dat het aantal branden zich nog altijd vermenigvuldigt. Zo zijn in de loop van gisterochtend drie nieuwe branden ontstaan. Volgens de autoriteiten is het vuur ook nu aangestoken.

Ajaccio / Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

De drie nieuwe branden hebben een gebied van 700 hectare in het noorden van Corsica verwoest, waar zich geen dorpen of gehuchten bevinden. Er kwam wel as neer op de steden Bastia en Biguglia. De branden in het Restonica-dal leken aanvankelijk onder controle, maar een regionaal bestuurder meldde zondagavond dat het vuur daar weer was opgelaaid. Volgens de autoriteiten werd ook de stad Corte, met 6.000 inwoners, "zeer ernstig bedreigd", al ging de wind in de loop van gisteren liggen waardoor het gevaar enigszins afgewend werd. In totaal is op het Franse eiland al meer dan 8.000 hectare naaldbos en lagere vegetatie verwoest, waarvan een flink deel in beschermd gebied. De prefect van het departement Haute Corse, Christian Sapède, heeft de vermoedelijke brandstichters zware straffen in het vooruitzicht gesteld. Hij noemde de branden "een misdaad tegen Corsica en tegen Frankrijk", en zondagavond protesteerden in de straten van Corte woedende inwoners tegen de ecologische vernielingen. Hoewel niemand namen noemt, koesteren veel Corsicanen vermoedens. Zo worden de nog steeds talrijke herders op het eiland ervan beschuldigd op nieuwe graslanden uit te zijn en bij een aloude traditie aan te pikken om bos plat te branden. Verbrand bos geniet immers de reputatie erg vruchtbaar en dus voedselrijk te zijn. Anderen denken dan weer aan jagers: die zouden concurrerende jachtconcessies in brand steken om het daar aanwezige wild naar hun eigen bossen te drijven en zo over meer potentiële prooien te beschikken. In een derde hypothese wordt een beschuldigende vinger uitgestoken naar projectontwikkelaars op de Corsicaanse kusten. Die zouden de toeristen zoveel mogelijk uit het Corsicaanse binnenland weg willen halen om hun flats en hotels aan zee sneller vol te krijgen. Nog andere veronderstellingen hebben het over landeigenaars die door het regionale ontwikkelingsfonds van de Europese Unie met royale herbebossingsfondsen worden bedacht, fondsen die op het lokale niveau geredistribueerd worden en op die manier een hele administratieve molen door moeten, met alle corruptieschandalen van dien. Wie de branden ook aansteekt, zeker is dat dat gebeurt met het oog op een maximaal effect. De brandhaarden bevinden zich telkens op die plaatsen waar ze de grootste kans op snelle verspreiding hebben.

De brandstichtingen en de geheimzinnigheid errond leggen de vinger op een oud Corsicaans zeer: dat van de vendetta en de omerta, de 'oog om oog tand om tand'-traditie en de daarmee samenhangende wet van het stilzwijgen. Die maakten het de regering in Parijs jarenlang onmogelijk tot de Corsicaanse sociale, politieke en economische realiteit door te dringen en zorgen uitgerekend dezer dagen voor grote spanningen binnen de Franse regering. Met nationalistische spanningen die gisteren tot het ontslag van minister van Binnenlandse Zaken Chevènement leidden (zie hiernaast) zouden de branden evenwel niets te maken hebben. (LD)

Schuldigen worden zowel onder herders, jagers als projectontwikkelaars gezocht

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234