Dinsdag 28/01/2020

Goedkope groepsaankopen voor energie in de lift

Koop je stroom, gas of stookolie in groep aan en je facturen krimpen fors. Nu dat almaar duidelijker is, springen gemeenten, OCMW's, lokale initiatieven en provincies op de kar. 'De consument wint volgens dit oeroude idee altijd', zegt Kurt De Loor van het Zottegemse OCMW.

Een energiefactuur die een derde lichter weegt. Het klinkt als een verzonnen verkoopspraatje, maar voor duizenden gezinnen in Vlaanderen is het een feit. Het beproefde recept van de 'coöperatieve', waarbij een resem particulieren de krachten bundelen is hun geheim.

Begin oktober meldde de provincie Antwerpen dat liefst 40.246 gezinnen in de streek zich inschreven voor zo'n 'samenaankoop' van groene stroom en dat hun factuur daardoor een derde minder gepeperd was. Hoe groter de aankoop, hoe gunstiger namelijk de tarieven. Dat weten de industriële grootverbruikers maar al te goed. Nu kan het dus ook voor particulieren die zich tot één grootverbruiker groeperen zo puik uitvallen.

Antwerpen heeft eerder al 28.000 gezinnen en nu recent nog eens 20.000 gezinnen tot zo'n aankoop weten te verleiden. Voor groene stroom konden ze zo ruim 15 procent op de prijs besparen, voor stroom en gas in totaal bijna 30 procent.

In een eerste stap maakt de provincie zoveel mogelijk burgers warm. Wie interesse heeft kan zich aanmelden. De provincie verzamelt die informatie en bundelt het aantal potentiële contracten. Dat aanbod komt op de markt als een veiling. Leveranciers kunnen bieden. Wie de scherpste prijs garandeert 'wint'. Daarop kunnen de particulieren, met hulp van de provincie, uitmaken of zij er wel bij zouden varen. Pas dan stappen ze al dan niet in. Het is een waterdicht systeem, dat velen een korting tussen 250 tot 950 euro op de jaarfactuur oplevert.

Ook de provincies Oost- en West-Vlaanderen organiseren nu dit soort aankopen. Elders gebeurt het op het niveau van de stad, de buurt of het OCMW. In Limburg zijn de vakbonden ermee bezig en zette de krant Het Belang van Limburg zelfs al eens een groepsaankoop op touw.

Het OCMW van Zottegem was het eerste OCMW dat de stap in 2007 zette, maar dan voor stookolie. "Jammer genoeg tekende de Federatie van Stookoliehandelaars verzet aan. De kleine leveranciers zouden benadeeld worden. De rechter oordeelde in beroep dat wij dit als OCMW niet mochten doen. Ondertussen neemt de sp.a Oost-Vlaanderen dat op zich", zegt OCMW-voorzitter Kurt De Loor.

Via het bedrijf iChoosr (ichoosr.com) kunnen mensen aankoopbiedingen consulteren en zich inschrijven. Het is ook dat bedrijf dat de overschakeling naar een andere leverancier regelt.

De Loor en Inga Verhaert (sp.a), die de Antwerpse actie trekt, wijzen erop dat een pak mensen het zich nadien beklagen dat ze niet meededen. "Wij krijgen dan nog telefoontjes van mensen die uit vergetelheid niet tijdig reageren", zegt Verhaert. "Een andere reden waarom mensen niet meedoen is dat ze de zaak niet helemaal betrouwen of dat ze verkeerdelijk hun laatste factuur vergelijken met het aanbod en vergeten dat de tarieven het volgende jaar stijgen", zegt De Loor.

Ten slotte zijn verknochtheid aan de vertrouwde leverancier en onwetendheid over de initiatieven en vrees voor te veel paperassen redenen om niet mee te doen, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop. "Wij merken evenwel ook dat groepsaankopen in de lift zitten", vervolgt hij.

Vooral Essent wordt genoemd als leverancier voor groepsaankopen. De grootste leverancier, Electrabel, blijkt niet zo happig. De Loor: "Zij bieden niet mee. Wellicht is dat omdat zij vooral klanten te verliezen hebben." Woordvoerster Lut Vande Velde zegt dat het bedrijf slechts een enkele keer meedeed. Vande Velde: "Wij vinden het jammer dat bij enkel de prijs doorslaggevend is. Wij zien dat klanten ook dienstverlening belangrijk vinden en daarin scoren wij zeer goed."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234