Woensdag 07/06/2023

Ziekenfondsen

Goedkoop op kamp met de CM: hoelang kan het nog?

Kinderen krijgen een pak korting via Kazou van de Christelijke Mutualiteit. Beeld Karel Duerinckx
Kinderen krijgen een pak korting via Kazou van de Christelijke Mutualiteit.Beeld Karel Duerinckx

Elk jaar gaan meer dan 50.000 jongeren op jeugdvakantie via het ziekenfonds. Maar die voordelige uitjes staan op de helling: de ziekenfondsen werken aan een lijstje van extra's voor hun leden die ze kunnen schrappen. "Er wordt daarbij ook naar jeugdvakanties gekeken", bevestigt CM.

KST

Op skivakantie naar Oostenrijk? Of een weekje met leeftijdgenootjes naar zee? Bij de start van de krokusvakantie vertrekken er vandaag weer een hoop jongeren op een voordelige vakantie met het ziekenfonds. Die geven hun leden daar een fikse korting op. Zo kost een boerderijvakantie van vier dagen in Pulle, bij het Antwerpse Zandhoven, via Kazou voor CM-leden maar 144 euro. Niet-leden betalen 100 euro meer. Een skivakantie in Oostenrijk: 493 euro voor leden, 693 voor niet-leden. Elk jaar tekenen bijna 50.000 jongeren in op zo'n vakantie via Kazou, van wie 2.000 met een beperking.

Maar die voordelige reisjes in binnen- en buitenland staan nu op de helling. De ziekenfondsen onderhandelen momenteel over een lijstje van extra's voor hun leden die ze kunnen schrappen. "Er wordt daar intern onder de ziekenfondsen over gediscussieerd, ook over de jeugdvakanties", zegt Anneleen Vermeire van de CM. Het christelijke ziekenfonds dreigt zo zijn grootste commerciële troef kwijt te spelen. Andere ziekenfondsen bieden ook wel zulke jeugdvakanties aan, maar voor de CM is het haar absolute paradepaardje om leden aan te trekken en aan zich te binden.

Tai chi, fitness en co.

Half maart zitten de ziekenfondsen hier weer over samen. Tegen het einde van die maand willen ze het eens zijn over een lijstje, dat dan aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wordt gepresenteerd. Eind vorig jaar sloot die met de ziekenfondsen een pact om te snoeien in de extraatjes waarmee ziekenfondsen tegen elkaar opbieden, zoals saunabezoek, tai chi of fitness terugbetalen.

"De minister verlangt inderdaad van de ziekenfondsen dat zij hun verplichte aanvullende verzekering kritisch tegen het licht houden. De voordelen die via deze verzekering worden aangeboden, dienen te kaderen binnen 'evidencebased medicine'", zegt de woordvoerder van De Block. Met andere woorden: alleen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het jouw gezondheid bevordert, zou je ziekenfonds nog mogen terugbetalen. "Op die manier worden de ledenbijdragen optimaal ingezet voor de volksgezondheid. De minister beschouwt dit dus niet als een besparingsoefening", schermt de woordvoerder.

Armere gezinnen

Maar CD&V-Kamerlid Franky Demon, die zelf nog voor Kazou heeft gewerkt, pleit ervoor om daarbij niet de jeugdvakanties in het vizier te nemen. "Het is goed dat de weg naar meer gelijkheid binnen de ziekenfondsen open ligt en het aanbod binnen de aanvullende verzekering onder de loep wordt genomen."

"Maar als er in de jeugdvakanties wordt gesnoeid, nemen we heel wat kinderen hun enige vakantie af en dat kan niet de bedoeling zijn. De ziekenfondsen voorzien immers in tussenkomsten voor kinderen die het thuis financieel wat moeilijker hebben. Jeugdvakanties zijn ook belangrijk om kinderen genoeg te laten bewegen en om sociaal contact met leeftijdsgenoten te bevorderen. Op die vakanties leren kinderen samen spelen én respect hebben voor elkaar."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234