Zondag 25/08/2019

Herexamen

Goedele Liekens: "Telkens als juni nadert, keren mijn oude nachtmerries van toen weer terug"

Beeld Photo News

Nadat ze vijf jaar klinische psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel studeerde, verdiepte Goedele Liekens (55) zich nog twee jaar aan de KU Leuven in haar grote passie: seksuologie.

“Een dokter van het hoofd, met een gouden naamplaatje op de deur: dat wou ik altijd al worden. Aangezien ik zonder al te veel moeite door het middelbaar was gewalst, schrok ik wel even toen ik op de universiteit aankwam. Klinische psychologie was een heel zware richting, aan de VUB destijds ook erg medisch.

"Om niet te spreken van de sociale achterstand die ik moest wegwerken; vanuit het kleine dorpje Begijnendijk plots in de grotemensenwereld van Brussel beland. Dat eerste jaar was ik echt een muurbloempje.

"Bij het blokken verpulverde ik per vak een groot pak tandenstokers tot een zielig, zompig hoopje, vanuit een letterlijke verbetenheid.

Vlijtige student

"Meestal was ik er wel door in eerste zit, behalve toen diezelfde orale fixatie me parten speelde bij de voorbereiding van mijn examen psychofarmacologie. Ik herinner me nog heel goed hoe ik in het labo van Jette aan zo’n ellenlange tafel me het hoofd brak over hoe ik die hersen- en bloedbaanbarrières het beste op papier kon zetten. Met mijn balpen in mijn mond zocht ik op het plafond naar inspiratie. Dat was niet naar de zin van de prof: als ik tijd had om in het ijle te staren, kon ik ook meteen mijn examen komen afleggen, zonder verdere voorbereiding.

"Telkens als juni nadert, keren mijn oude nachtmerries van toen weer terug; dan droom ik dat ik aan het verkeerde klaslokaal sta of dat ik mijn handschrift plots niet meer kan lezen.

"Natuurlijk kwamen die angstdromen ook voort uit het feit dat ik meestal te laat was beginnen blokken. Hoe aangenaam het is om altijd grondig voorbereid te zijn, ontdekte ik pas tijdens mijn studie seksuologie. Die was ik begonnen nadat ik na mijn eerste afstuderen in de gevangenis met had gewerkt met mensen die tot levenslang veroordeeld waren. Daar merkte ik de doorslaggevende rol die seksualiteit, in de brede zin van het woord, in een mensenleven speelt.

"In Leuven was ik een heel vlijtige student; ik kende de cursus van voor naar achter. Ik had ook niet veel keuze; op dat moment had ik al mijn eigen talkshow in Nederland en liep dus in de kijker. De proffen hadden mij meteen duidelijk gemaakt dat ze mij geen cadeaus zouden geven, maar hun strenge houding motiveerde mij. Ik ben toen met grootste onderscheiding afgestudeerd.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden