Maandag 22/07/2019

Goedele Liekens, cohoofdredacteur van ‘Goedele’ en zaakvoerder van productiehuis Jok Foe‘Ik leef het leven van twintig mensen’

Je moet het maar doen: geen programma presenteren en toch elke maand op de cover van een tijdschrift staan. Ook zonder tv-contract blijft Goedele Liekens de Vlaamse media kleuren. “Wie tijd heeft voor Facebook heeft te weinig werk.”

Welke kranten en tijdschriften werden er bij u thuis gelezen?

“Het parochieblad en Het Volk. Bladen als Joepie, daar hadden mijn ouders geen centen voor, dat vonden ze echt onzin. De krant was er dagelijks, en daar las ik ook in, te beginnen met de strips.”

Welke kranten en tijdschriften leest u nu?

“Veel te veel. Elke dag De Morgen, Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, afhankelijk van de tijd die ik ’s ochtends heb al dan niet uitgebreid. Van de tijdschriften lees ik Dag Allemaal, Weekend Knack, MO, Story, Linda, Playboy, Bloemen&Planten, you name it. In het buitenland vind ik Vanity Fair een supermagazine, en ik lees ook elke maand Quest en Mind.”

Hoe zou u uw job zelf omschrijven?

“Welke bedoel je? Ik ben hoofdredacteur van mijn eigen magazine - gelukkig niet alleen. Daar hoort heel veel brainstormen bij over de thema’s, over hoe we die gaan invullen, dan journalisten aansturen en gezellig zelf op reportage gaan, fotoshoots doen voor de cover, artikels doorlezen, edito’s maken … Daarnaast ben ik zaakvoerder van het productiehuis Jok Foe. En verder zijn er nog zoveel andere dingen: mijn werk voor de VN, de boeken die ik schrijf…”

Wat vindt u zo leuk aan uw job?

“Het plezantste is dat ik zoveel verschillende mensen ontmoet. Ik praat net zo goed met Ban Ki-moon als met een vrouw die al tien jaar een hiv-besmetting heeft. Ik leef het leven van twintig mensen. Ik ben een echte slokkop.”

Wat is uw mooiste en slechtste herinnering in de media?

“Onmogelijk te zeggen. De mooie zullen te maken hebben met contacten met mensen, de slechte met gemene kritieken onder de gordel, waar mediajournalisten niet altijd netjes in zijn.”

Wat is het eerste medium dat u ‘s ochtends raadpleegt?

“Dat hangt ervan af. Als ik ‘s avonds het nieuws heb gemist, zet ik de tv op om het nieuws te overlopen. Anders zijn het de kranten. Mijn gsm staat de eerste uren van de dag af. Dat terrorisme van de telefoon.”

Zonder welk medium zou u absoluut niet kunnen?

“Ik denk mijn telefoon. We kunnen ons het leven niet meer voorstellen zonder gsm. We kunnen nog niet gaan skiën zonder gsm, dan raken we elkaar kwijt in de bergen.”

Gebruikt u sociale media zoals Twitter, Facebook en MySpace?

“Nee. Twitter gebruik ik enkel om te raadplegen, nooit om zelf iets te posten. Ik snap niet dat mensen daar tijd voor hebben. Ik raak nog niet door mijn stapel tijdschriften. Als je tijd hebt voor Facebook, heb je niet genoeg werk.”

Wie bewondert u in de media?

“Ik hou van mensen die hun nek durven uitsteken. Er is niks makkelijker dan iets braafs en rustigs te doen op een algemeen aanvaarde zender en daar dan gratuit credits voor te krijgen.”

Hebt u een ambitie die u nog wil verwezenlijken voor u op pensioen gaat?

“Nee. Dat heeft te maken met de dankbaarheid voor alles wat ik al heb mogen doen. Ik denk dat er in Vlaanderen weinig mensen zijn die al zoveel verschillende dingen deden in de media.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

“Werk en vrije tijd lopen vaak in elkaar over: magazines of een boek lezen, tv kijken met een blocnote op schoot, met mensen praten op café en denken: ‘Wow, dat is een interessant onderwerp.”

21 januari 1963: wordt geboren in Aarschot1982-1987: studeert klinische psychologie aan de VUB1987: presenteert haar eigen talkshow Goedele op de VARA1989-1991: studeert familiale en seksuele wetenschappen aan de KU Leuven1989: krijgt een contract bij vtm en presenteert onder andere Wie ben ik?1991: presenteert vijf jaar De lieve lust op Studio Brussel1995-2007: is presentatrice van programma’s als Vanavond niet, schat, Goedele, Recht van antwoord en Sterke vrouwen2001: richt productiehuis Jok Foe op met Chris Cockmartinseptember 2008: wordt cohoofd- redacteur en gezicht van het magazine Goedele

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden