Dinsdag 02/06/2020

Goedele draagmoeder VN-campagne seksuele rechten

Goedele Liekens, die eind maart haar tweede baby verwacht, maakt een tv-reportage over haar zwangerschap. De bekende tv-presentatrice doet dat in opdracht van het bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA), dat Liekens aanstelde als ambassadrice van de internationale campagne voor seksuele vrouwenrechten 'Face to Face'.

Brussel.

Eigen berichtgeving

Liekens zal ook een zwangere vrouw volgen in de derde wereld. De reportage moet duidelijk maken in welke bevoorrechte situatie westerse vrouwen zich bevinden. Liekens heeft zelf kunnen bepalen wanneer ze een kind wou en welke voorbehoedsmiddelen ze kon gebruiken. Daarnaast geniet ze nu van een uitgebreide prenatale zorg en weet ze dat ook na de zwangerschap haar een aantal sociale rechten worden toegekend. "Veel andere vrouwen in de wereld ontberen die evidente zaken", zegt de BV, die trots is dat ze gevraagd werd voor de campagne. Liekens: "In mijn optreden in de media probeer ik steeds een nadruk te leggen op de sterkte en de kracht van vrouwen. Met name het recht van vrouwen om voor zichzelf op te komen, om zelf 'ja' of 'neen' te zeggen tegen welke keuze dan ook." De realiteit is echter anders. Liekens: "Veertig procent van alle vrouwen in de wereld kan geen beroep doen op prenatale zorg. Iedere minuut sterft ergens op de wereld een vrouw ten gevolge van complicaties die samenhangen met een zwangerschap. Ongeveer 75 miljoen zwangerschappen per jaar zijn ongewenst. Het zijn cijfers waar ik zelf van schrik." Een tv-camera zal de zwangere Liekens de volgende maanden volgen. "Ja, ik geef een heel stuk intimiteit bloot. Maar een aantal zaken blijven privé." Zo zal de bevalling zelf niet gefilmd worden.

UNFPA zocht in Europa acht bekende gezichten uit die de boodschap van de campagne wilden uitdragen. Het was de Vlaamse partner van de Face to Face-campagne, het CGSO Trefpunt - een denkstation over seks en relaties - die de naam van Liekens naar voor schoof. Directeur Dirk Pyck vindt dat de bekende seksuologe perfect in staat is een moeilijke boodschap geloofwaardig uit te leggen aan een breed publiek. "Met deze campagne mikken we ook op een, laten we zeggen, VTM-publiek. Goedele Liekens heeft altijd een eigen mening gehad en ze vecht verbaal ook terug als het moet. Ze leek ons de geknipte persoon voor de job."

Goedele Liekens is in het woelige mediamilieu omstreden. Onlangs kreeg haar talkshow Goedele van de tv-journalisten de bedenkelijke prijs van het slechtse tv-programma van het jaar. Critici noemen haar de Vlaamse Jerry Springer, naar de schaamteloze Amerikaanse tv-showpresentator. Pyck, die geen uitspraak wil doen over haar programma's, stoort zich niet aan die kritiek. "Ze is en blijft heel geloofwaardig. Ze is de geknipte persoon voor de job."

De rol van Goedele blijft niet beperkt tot het uitdragen van de boodschap en het maken van het filmpje. Ze gaat samen met staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Reginald Moreels (CVP), die de campagne voluit steunt, de boer op. Land en datum volgen nog. Het moet een trip worden vol boeiende ontmoetingen met vrouwen. "Ik ben geen expert", zegt Liekens. "Maar ik wil van die vrouwen horen wat hun problemen en angsten zijn, maar ook hun dromen en plannen." De ex-Miss België gaat tevens begin februari in Den Haag een internationaal VN-forum bijwonen over het thema. Daar willen de organisatoren ook de positieve verhalen van vrouwen in de derde wereld benadrukken. Toch wil de campagne ook gevoelige thema's als abortus en vrouwenverminking aansnijden. Liekens: "Wereldwijd werden 120 miljoen vrouwen het slachtoffer van besnijdenis, een eufemisme voor vrouwenverminking. Dat is afschuwelijk."

Goedele Liekens is als VN-ambassadrice in goed gezelschap. Onder meer ook ex-Spice Girl Geri Halliwell, die koos voor een eigen muziekcarrière, en fotomodel Waris Dirie zijn benoemd tot 'Goodwill Ambassador'.

(PJB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234