Donderdag 13/05/2021
Daan Heerma van Voss. Beeld kos
Daan Heerma van Voss.Beeld kos

Column

Goede mensen zijn altijd kwetsbaar

Daan Heerma van Voss is een Nederlands schrijver.

De menselijke aard openbaart zich in uitersten. Dat heb ik geleerd, na maanden van onderhandelen met mannetjes, van opgelicht worden en op onverwachte momenten in woede ontsteken (meestal in restaurants, tegenover mijn geliefde). Mijn vingers typen traag en ontheemd. Ik ben omringd door dozen, het appartement waar ik vijf jaar heb gewoond is veranderd in een tetris-game, mijn computer is het enige wat nog staat. Te geërgerd om te kunnen slapen en te moe om nog boos te zijn, denk ik een laatste keer aan de twee uitersten die me hebben onderwezen: Kees en Karel.

Karel was het mannetje dat me was toegewezen. Karel was onbetrouwbaar, ging met zijn forse, bulldog-achtige lijf steevast op mijn nieuwe tafel zitten waardoor deze langzaam verzakte, sloopte per ongeluk een kozijn, dronk zijn koffie slurpend alvorens een akelig aaaaahh te laten ontsnappen, liet zijn medewerkmannen lachend filmpjes zien van een tijger die een man ­verorberde, noemde me steevast Bram en plaatste graag kanttekeningen bij het mooie huis dat ik zou gaan betrekken; ik bofte maar, en dat op mijn leeftijd, terwijl hij maar aan het zwoegen was, et cetera.

In het tijdsbestek van enkele weken groeide Karel uit tot mijn aartsvijand. Maar dat kon ik natuurlijk weer niet laten blijken. Hoe minder bekwaam een klusser is, hoe meer hij jouw afhankelijkheid zal uitbuiten, des te groter de wraakfantasieën die hij koestert tegenover iedereen die ooit op hem heeft neergekeken; tegenover de mensen zoals jij en ik. (Iemand zou Nietzsches ressentimentsleer eens moeten toepassen op de bouwsector.)

En aan de andere kant van het spectrum was daar Kees, het mannetje dat ik had aangesteld. Kees deed aan de lijn, omdat zijn vrouw Koos dat graag zag. Kees kwam altijd te vroeg. Soms kon hij niet slapen omdat hij bleef malen over de technische details van de operatie van de volgende dag. Meestal was hij in het gezelschap van Ronald, een lange man die leefde op een dieet van krentenbollen, die liedjes zong als hij zijn hoofd niet stootte en in het zeldzame geval dat hij eens geen liedje zong keihard zijn hoofd stootte, waarna een vriendelijke GVR-achtige verzuchting door het huis galmde. Kees en Ronald lachten onder het werken, het waren liefhebbers, die precies om die reden veel beter werk afleverden dan Karel en zijn trawanten, die ik voorts zal aanduiden met De Uitvreters.

Soms kwamen Kees en Ronald onverwacht langs, om hun werk te controleren. Ze spraken over ‘het paleisje’, alsof ze er zelf ooit hun intrek in zouden nemen, en ­zeiden het mooi te vinden dat ze een bijdrage konden leveren aan een nieuw leven. Een nieuw leven, dat was het. Een nieuwe vloer, een nieuwe keuken, en natuurlijk de illusie dat in een huis als dit geen fouten gemaakt konden worden.

Soms ontstonden er spanningen tussen Kees en Ronald enerzijds en Karel en zijn Uitvreters anderzijds; het was niet moeilijk voor te stellen dat zij, als we de dichotomie van Star Wars mogen aanhouden, in essentie de strijd tussen the Light Side and the Dark Side vertegenwoordigden. Soms noemden de Trawanten Kees en Ronald achter hun rug om Knabbel en Babbel, of Buurman en Buurman. K & R werkten gewoon door. Goede mensen zijn altijd kwetsbaar.

Inmiddels is de eenmansorkaan Karel verder getrokken, en ga ik afscheid nemen van K & R. Ik doe de deur achter me dicht; een portaal dat zich nu voor altijd heeft gesloten. Een kwartier later doe ik een nieuwe deur open. Uit het trappenhuis komt gelach aangewaaid; iemand stoot zijn hoofd; opnieuw gelach. Het zijn de eerste geluiden van een nieuw thuis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234