Maandag 27/09/2021

Update

Goed voorbereide Janssen betwist zeven zedenzaken

De veiligheidsmaatregelen in Hasselt zijn minder streng dan voor zijn assisenproces in Tongeren. Beeld BELGA
De veiligheidsmaatregelen in Hasselt zijn minder streng dan voor zijn assisenproces in Tongeren.Beeld BELGA

Ronald Janssen, die vorig jaar levenslang kreeg voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, heeft op zijn tweede proces in de Hasseltse correctionele rechtbank vier verkrachtingsdossiers volledig ontkend. Van een drietal andere zaken heeft hij bepaalde elementen of omstandigheden betwist, zoals het gebruikte geweld. Drie dossiers bekende hij, maar daarin waren er geen materiële bewijselementen.

De tien zaken van verkrachtingen, pogingen daartoe, foltering en poging tot doodslag kwamen vorig jaar al aan bod, op zijn assisenproces in Tongeren, maar toen werd gezegd dat de correctionele rechtbank in Hasselt zich over deze zware zedenfeiten zou buigen.

Tijdens de pleidooien van de advocaten van een twaalftal burgerlijke partijen moest Angelika E., waarschijnlijk het eerste slachtoffer van een verkrachting op Boerenrock in Kortenaken, de zaal geëmotioneerd verlaten. Deze zaak heeft Ronald Janssen volledig ontkend. De Limburger vertelde dat hij op het festival wel seks had met iemand, maar niet met de dame die zich burgerlijke partij stelde. Dat was zeer confronterend voor het slachtoffer.

Zelfde verschijning
De teneur van de zitting was dat Janssen de feiten grotendeels minimaliseerde of betwiste. Hij had ook dezelfde verschijning als toen hij vorig najaar voor het Tongerse hof van assisen verscheen. De voormalige leraar had dezelfde grijnslach, hetzelfde donkerblauwe hemd en hetzelfde bleke gezicht. Hij was noch bijgekomen, noch afgevallen. Dat konden de aanwezigen zien toen hij geboeid voor de drie rechters wer gebracht. Zij beslisten uiteindelijk om de volledige zaak achter gesloten deuren te behandelen.

De veiligheidsmaatregelen tijdens de zitting waren wel minder streng dan in Tongeren, waar Janssen begeleid werd door een rist federale politieagenten in burger van een speciale eenheid. In de Hasseltse zittingszaal zelf werd hij geflankeerd door twee politieagenten en twee mensen van het veiligheidskorps. Aan de deur hadden nog twee politieagenten postgevat, die de bezoekers en journalisten met een metaaldetector scanden.

Burgerlijke partijen
Voordat de rechtbank beval om de deuren te sluiten, waren een achttal advocaten van de burgerlijke partijen aanwezig, onder wie meester François Dekeersmaecker, voorzitter van de nationale voetbalbond, net als een vrouwelijk slachtoffer, haar levenspartner, een tante van een vrouwelijk slachtoffer en de echtgenoot van een derde slachtoffer. Ook de ouders van Annick Van Uytsel zaten in de zaal. Aanvankelijk had meester Miskovic, raadsman van Janssen, geen problemen met de aanwezigheid van de burgerlijke partijen. Sommigen vroegen wel bijstand van hun partner of familielid, die geen burgerlijke partij zijn, en dat vond Miskovic niet kunnen. Toch gaf de rechtbank die personen wel uitdrukkelijk de toestemming om de behandeling van de zaak bij te wonen, net als twee medewerksters van de dienst slachtofferhulp.

Grondig voorbereid
Janssen had zich grondig voorbereid op zijn verhoor, waarbij hij de feiten chronologisch overliep. De voorzitter kon hem wel betrappen op tegenstrijdigheden in zijn verklaringen op de zitting en de verklaringen die tijdens het onderzoek werden afgelegd. Net zoals op zijn assisenproces in Tongeren, waar hij in oktober vorig jaar tot levenslang veroordeeld is voor de moorden op Annick Van Uytsel, Shana Appeltans en Kevin Paulus, had Janssen het over beelden die hij zich al of niet meer voor de geest kon halen. Nochtans zijn er in een aantal van de zware zedenzaken materiële vaststellingen, zoals zijn DNA dat werd teruggevonden. Janssen had tijdens verhoren door de Hasseltse speurders van de federale politie bovendien bekentenissen afgelegd.

Janssen verkrachtte of randde vrouwen aan tijdens Boerenrock in Kortenaken, het Bluesfestival in Peer, in studentenhuizen in Leuven en Hasselt en aan het recreatiedomein Halve Maan in Diest.

Tweede procesdag
Morgen om 10.30 uur begint in Hasselt de tweede procesdag. Het openbaar ministerie, procureur Erwin Steyls, zal dan zijn rekwisitoor houden. Daarna kan meester Miskovic namens de verdediging pleiten. De burgerlijke partijen krijgen de kans om te repliceren. Uiteindelijk zal Ronald Janssen zelf het laatste woord krijgen, alvorens de rechtbank de zaak in beraad zal nemen. Vermoedelijk binnen een maand zal de rechtbank in Hasselt dan een uitspraak doen.

Ronald Janssen destijds bij het verdict van zijn assisenproces in Tongeren, op vrijdag 21 oktober 2011. Beeld BELGA
Ronald Janssen destijds bij het verdict van zijn assisenproces in Tongeren, op vrijdag 21 oktober 2011.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234