Zondag 11/04/2021

Goed verzekerd naar school

Elk jaar gebeuren duizenden ongevallen met kinderen, ook op school. Beeld Shutterstock
Elk jaar gebeuren duizenden ongevallen met kinderen, ook op school.Beeld Shutterstock

Vandaag gaat het nieuwe schooljaar weer van start.  Voor de meesten worden het opnieuw tien leuke maanden. Maar er mogen ook opnieuw zowat honderdduizend ongevallen met leerlingen en scholieren worden verwacht. En wie is dan aansprakelijk? Hoe sterk mag je vertrouwen op de schoolverzekering?

Alleen een aansprakelijkheidsverzekering is vereist

Scholen zijn maar gedeeltelijk verplicht om zich te verzekeren. Die verplichting geldt met name voor de burgerlijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat schadegevallen die tijdens de schoolactiviteiten gebeuren en waarvoor een directielid, een leerkracht, een andere werknemer van de school of een medeleerling verantwoordelijk zijn door een verzekeraar vergoed zullen worden.

De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal daarentegen geen vergoeding zal uitkeren als er geen aansprakelijke is. Dat is bijvoorbeeld het geval als een leerling gewoon struikelt, zich hierbij bezeert en een bril breekt.

Hetzelfde geldt als er opzet of een zware fout in het spel is. De schoolverzekering dient om ongevallen te dekken. Zaken die met opzet worden vernietigd, kunnen niet als een ongeval aanzien worden. Hier zal de schadelijder zich rechtstreeks tot de dader en diens persoonlijke verzekering moeten wenden. De meeste polissen bevatten dan ook een opsomming van duidelijk omschreven zware fouten die de verzekeringsmaatschappij niet dekt en waarvoor ze dus niet in een schadevergoeding voorziet.

Ten slotte zal de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid niet noodzakelijk tussenbeide komen voor ongevallen op weg van en naar de school. Activiteiten van de school die buiten de schoolmuren worden georganiseerd zoals schoolreizen vallen er dan wel weer onder.

Meeste scholen hebben ook ongevallenverzekering

Naast de verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben de meeste scholen nog een polis lichamelijke ongevallen afgesloten, hoewel dat niet verplicht is. Een dergelijke polis dekt de medische kosten en een vergoeding bij een blijvende invaliditeit tot bepaalde maximumbedragen, ongeacht of er een aansprakelijke is of niet. Deze polis is echter niet verplicht. En op scholen die ze wel hebben, kunnen de bedragen bij ernstige gevallen misschien aan de lage kant zijn.

Een polis lichamelijke ongevallen is nochtans meer dan nuttig. Denk maar aan een leerling die tijdens een les lichamelijke ongeval een voet verzwikt of een arm breekt zonder dat hiervoor een medeleerling of leraar verantwoordelijk gesteld kan worden. Ook kan de dekking eventueel worden ingeroepen voor ongevallen van en naar de school, indien de polis hierin voorziet.

Vraag de polis op

Wie wil weten wat er precies verzekerd is op de school van zijn kinderen vraagt dus best de schoolpolissen op. Hetzelfde geldt als u overweegt om zich als vrijwilliger in te zetten. In dat geval informeert u zich het best of de school hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering en een verzekering tegen lichamelijke ongevallen heeft.

Hou er ook rekening mee dat er heel wat discussie kan ontstaan. Bijvoorbeeld over hoever het normaal toezicht van een leerkracht reikt. Desnoods zal een rechtbank moeten uitmaken of er sprake is van een aansprakelijke of niet. Het kan dan ook nuttig zijn dat de ouders van schoolkinderen privé een rechtsbijstandsverzekering hebben om bijvoorbeeld op kosten van de verzekeraar naar de rechtbank te gaan.

Meer dan nuttig blijft ook de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privé, in de volksmond beter bekend als de familiale verzekering. Die komt tussenbeide voor de gevallen waarin de leerling of zijn ouders verantwoordelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld opzettelijke schade aan een medeleerling.

Lees op Spaargids.be ook

- Hoe kan ik sparen voor mijn kinderen
- De populairste spaarformules van dit moment
- Voorhuwelijkssparen blijft veelvoud van spaarrekening opbrengen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234