Vrijdag 22/10/2021

Goed nieuws uit Brussel

In Brussel geraak je de dag van vandaag strop als je iemands cultuur definieert aan de hand van de taal die hij spreekt

Jan Goossens

ziet de meertalige Brusselse realiteit onder ogen

Geen wonder dat de hardwerkende Vlaming nachtmerries heeft over zijn hoofdstad. In Vlaanderen weerklinken politieke onheilsberichten over Brussel. Bart De Wever vindt dat de Vlamingen nog steeds lijden onder een 'culturele genocide'. Louis Tobback stelt dat Brussel Vlaams-Brabant cultureel 'plundert'. En hoe zit het met de tienduizenden Vlamingen die dagelijks Brusselse diensten gebruiken en hier geen frank belasting betalen? Aan Franstalige kant doet Olivier Maingain zijn uiterste best om de gemiddelde Waal ervan te overtuigen dat wij allemaal racisten zijn. Betekenen de woorden 'genocide' en 'racisme' echt niks meer? De Brusselaars die dagelijks meebouwen aan de stad van morgen krabben zich in de haren. Begint de theorie van de interculturele samenleving in de praktijk niet bij je buurman?

De Vlaamse culturele investeringen in Brussel renderen, tot spijt van wie het benijdt. Gelukkig is Brussel geen gesegregeerde stad: ook Franstaligen, nieuwe landgenoten en EU-expats genieten mee, naast Vlamingen van binnen en buiten de stad. Brussel is één stad waar het goed gaat met de cultuur tout court. Vooruitziende Vlamingen spelen daarin een sleutelrol. AB, Kaaitheater, KVS en Beursschouwburg draaien op volle toeren. Internationale dansgezelschappen als Ultima Vez werken vanuit Brussel. 'Boterhammen in de stad' en 'Klinkende Munt' zijn schitterende muziekfestivals. In de spannendste projecten werken gemeenschappen samen: het KunstenFestivaldesArts, Flagey, de Zinneke Parade, de meertalige boekhandel Passaporta, of 'Toernee General', een theaterproject van KVS en Théâtre National. Aan de wieg staan Vlamingen die snappen dat Brussel iedereen de kans biedt wereldburger in eigen stad te zijn en dat de 'Vlaamse cultuur' zo aan kracht en prestige wint.

Wat hebben die Vlamingen gemeen? Een gezond historisch besef dat ze ook op tijd loslaten, waardering voor het pionierswerk van politici als Vic Anciaux en Hugo Weckx, geloof in de toekomst en de samenwerking binnen een interculturele en meertalige stad. Er zijn in het verleden erg foute dingen gebeurd en verre van alle Franstaligen spreken Nederlands. Maar in Brussel geraak je vandaag strop als je iemands cultuur definieert aan de hand van de taal die hij spreekt. De realiteit is dat één Brussels gezin op twee meertalig is en dat de 'echte' Franstaligen met rasse schreden een minderheid onder de minderheden worden. Dat dringt door, zij het niet in de politieke structuren: vele Franstalige cultuurhuizen communiceren meertalig, van 15 tot 24 september is er een hele week Nederlandstalig theater in Théâtre National (!) te zien, de Franstalige culturele pers volgt goed wat er in de andere gemeenschappen gebeurt, onder 0110 zetten in Brussel alle gemeenschappen hun schouders, en onderzoek toont dat wie in cultureel Brussel 'goed bezig' is per definitie ook buiten zijn 'eigen' gemeenschap rekruteert.

In 2020 zal 80% van de wereldbevolking in steden als Brussel leven. Als goed beschermde minderheid bijdragen tot een operationele 'modus vivendi' is dus zinvol. Vanuit de loopgraven van het verleden lukt dat niet. Door Brussel als Washington DC in zichzelf op te sluiten evenmin. Wie de VS kent, weet dat DC chronisch ondergefinancierd is en politiek slecht wordt gerepresenteerd.

Investeren in de toekomst is investeren in Brussel als stad van vele minderheden en vele talen, waarin het Vlaanderen en Europa van morgen zich nu al tonen. Culturen en steden veranderen. We'd better get used to it.

Jan Goossens is artistiek leider van de KVS.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234