Maandag 20/01/2020

'Goed dat regering is bijgedraaid'

De beslissing van de regering-Michel om het begrotingsevenwicht in 2019 te lossen valt in goede aarde bij professor emeritus Wim Moesen (KU Leuven). 'We kunnen de gouden begrotingsregel halen.'

"We moeten de mars naar een evenwicht voortzetten, maar wel in een realistisch tempo." Met die woorden maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever in de marge van de Vlaamse feestdag komaf met de doelstelling om in 2019 een begroting in evenwicht te hebben. In april had begrotingsminister Sophie Wilmès (MR) ook al het beoogde evenwicht gelost. Jobcreatie is belangrijker dan een cijfertje onderaan de rekening, zegt de regering.

Dat de regering-Michel op haar eigen ambitie terugkomt, zorgde gisteren in de Kamer voor hoongelach. "De regering creëert een boulevard of broken dreams and promises", zei Veerle Wouters (ex-N-VA). Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo maakt de regering de burger blaasjes wijs. "Het begrotingsevenwicht was haar centrale programmapunt. Nu laat ze dat los."

De Wever maakte van 'show me the money' dé quote van de vorige kiescampagne. De N-VA zou na jaren wanbeleid door de PS en Elio Di Rupo de staatskas weer op orde stellen. De regering schreef het begrotingsevenwicht in haar regeerakkoord. Een dure belofte, zo blijkt nu. Al staat de politieke kritiek van de oppositie wel haaks op de positieve beoordeling uit economische hoek.

Nog lange weg

"Ik ben blij dat de regering is bijgedraaid", zegt Wim Moesen, professor emeritus overheidsfinanciën aan de KU Leuven. "Europa heeft nooit gevraagd dat we naar een evenwicht in 2018 zouden gaan. Een structurele jaarlijkse verbetering van 0,6 procent volstaat. Daar ver boven mikken was onhaalbaar en onwenselijk. Als je overdrijft, wreken de besparingen zich namelijk op de publieke investeringen."

Moesen verwijst naar de 'gouden financieringsregel': de begrotingsdiscipline aanhouden, maar enkel voor de recurrente uitgaven. Anders gezegd: de lopende uitgaven moeten gedekt zijn, maar voor investeringen mag de overheid gerust lenen. Van een investering in nieuwe autowegen word je namelijk niet rijker of armer, aangezien de investering zichzelf terugverdient.

In 2018 kan ons land volgens Moesen een historische klik maken. Als de overheid zich aan de Europese doelstelling van 0,6 procent houdt, dan zal ons land voor het eerst in tien jaar de gouden financieringsregel naleven. "Als het tekort in 2017 uitkomt op 1,9 procent van het bbp en in 2018 op 1,3 procent, dan ligt dat lager dan het bedrag dat we uitgeven aan investeringen: 1,6 procent van het bbp."

Voor het eerst sinds lang zou de staat dus niet meer lenen voor gewone uitgaven. "Een honorabele inspanning die Europa vast en zeker tevreden zal stellen", meent de topeconoom.

Traag maar gestaag, dat is het devies. Tussen 2009 en 2014 ging het Belgische tekort drie keer boven de Europese maximumgrens van 3 procent. Daardoor zaten we op het strafbankje. Maar in plaats van ons nu krampachtig te willen bewijzen, is het volgens Moesen beter om gewoon weer op te gaan in de rest van de Europese klas.

"Zeker als die inspanningen ten koste zouden gaan van onze investeringen", gaat Moesen verder. De voorbije jaren heeft ons land volgens hem te veel beknibbeld op overheidsinvesteringen. Resultaat is dat die investeringen in de andere landen van de eurozone een pak hoger liggen. En dat de kwaliteit van de Belgische infrastructuur, zoals de Brusselse tunnels, achterophinkt.

"Besparen op investeringen is de weg van de minste weerstand, maar ook die van het minste verstand", aldus de Leuvense econoom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234