Zondag 04/12/2022

'Goed besturen voor 2014 wordt moeilijk'

'Antwerpen stevent af op een periode van achterdocht en wantrouwen.' Marc Van Peel (CD&V) maakt zich geen illusies. Niet over de stabiliteit van het toekomstige kabinet, niet over de potentiële partners. 'Open Vld wankelt.'

Bart De Wever (N-VA) laat vooralsnog niet in zijn kaarten kijken, maar N-VA droomt ondertussen van een rechts kabinet. Samen met de christendemocraten zou de partij een nipte meerderheid halen, met Open Vld erbij kan stabiel bestuurd worden. Maar dat is dan buiten Marc Van Peel (63) gerekend. De liberalen doet de uittredende schepen van de Haven af als een onbetrouwbare partner en voor zijn burgemeester Patrick Janssens (sp.a) is er niets dan lof. Wat het dan wel zal worden? "Als ik zie welke onwaarschijnlijke coalities er elders in Vlaanderen al gesloten zijn, dan kun je niet zeggen dat er iets uitgesloten is."

Uw kartel met sp.a was een opportunistische keuze.

"Ja, maar ook een inhoudelijke. Sinds Patrick Janssens burgemeester werd in 2003, ken ik een van de meest vreugdevolle periodes uit mijn beroepsleven. We werkten met een zeer goede ploeg, die zeer goed geleid werd en waarbinnen heel weinig ruzie gemaakt werd. Bij een verkiezing moet je focussen op verschillen en dat zou heel lastig worden. We delen een visie. Er zijn namelijk veel manieren om een stad slecht te besturen, maar weinig om dat goed te doen."

En uw voorzitter Wouter Beke was onmiddellijk enthousiast bij het horen van dat idee?

"Hij stond niet te trappelen, maar Wouter Beke is een zeer rationele mens. Hij zag de logica."

In die optiek zou een stadslijst van alle besturende partijen logisch geweest zijn, ook met Open Vld.

"Ik heb begrepen dat dat hun keuze niet was. Nu, Open Vld was ook wankelende na het geruzie van de afgelopen jaren."

Open Vld is geen stabiele partner?

"Daar zijn toch echt weer onbegrijpelijke dingen gebeurd. Dat is een constante bij de liberalen hier in de stad. Ik herinner me nog dat Patrick Janssens hen na de Visa-affaire de sjerp heeft aangeboden. En wat gebeurt er? Ze staan elkaar naar het leven binnen de partij. Ongelooflijk gewoon.

"Nu hebben we weer staaltjes gezien. Eerst de hele soap rond Ludo Van Campenhout naar aanleiding van Oosterweel en nu ook weer met Luc Bungeneers. Ook al heb je hem niet graag, hij was wel een goed schepen van Financiën. Maar Bungeneers wordt kaltgestellt en ze halen de korpschef en de directrice van het atheneum binnen. Waarom moet ik nu geloven dat Eddy Baelemans een blauw hart heeft? Karin Heremans, iedereen weet dat ze een socialiste is. En Annemie Turtelboom, die moet het hier eens komen oplossen?

"Ik wil wel hoor, maar wees maar eens een donkerblauwe kiezer. Ik ben ervan overtuigd dat de liberalen hier onder hun potentieel zitten. Ze zijn nooit heel groot geweest in Antwerpen, net zoals CD&V trouwens, maar nu is het bij hen de totale deconfiture."

Mocht u niet met sp.a samengegaan zijn, dan was u hetzelfde overkomen.

"Dat is een vorm van masochisme die ik niet graag bedrijf. Waarom zou ik eindigen met twee zetels, wanneer ik er ook vijf kan hebben? Wie niet sterk is moet slim zijn."

U bent tevreden met uw beslissing, maar u hebt toch ook verloren door het kartel? CD&V bestaat niet meer in Antwerpen.

"Ik snap niet waarom iedereen dat zo graag zegt. Wij hebben onze vijf zetels behouden. Open Vld is van vijf naar twee gevallen. Ik wil niet naast mijn schoenen lopen, maar vijf zetels in een stad is toch zeer respectabel?"

Een ander nadeel: jullie zitten nu met het imago van postjespakkers.

"Dat denigrerend gedoe over postjes vind ik nogal hypocriet. Uiteraard streven wij een mandaat na, daarom doe je toch aan politiek? Wij hebben goed samen bestuurd en ik steek niet onder stoelen of banken dat ik dat ook graag zou blijven doen."

Is het nooit een optie geweest om met N-VA in kartel te gaan? Jullie zaten zes jaar in dezelfde fractie.

"Nee, want we hebben goed samengewerkt met sp.a. Er is nooit sprake geweest van een samenwerking met N-VA. Was dat wel zo geweest, dan was ik er niet op ingegaan."

Waarom niet?

"Voor de stad was het goed geweest wanneer Janssens had kunnen voortwerken. Nu stevenen we sowieso af op een periode waarin er weer heel veel wantrouwen en achterdocht in de Antwerpse politiek zal sluipen. Voor de verkiezingen was al sprake van 2014, die schaduw zal de komende twee jaar ook boven Antwerpen blijven hangen. Dat is niet goed voor de stad.

"Ik hoop dat de verkiezingen van 2014 een uitslag opleveren die ons in staat stelt om echt te besturen. Voor de periode daarvoor ben ik redelijk pessimistisch, goed besturen voor 2014 wordt heel moeilijk."

Waarom denkt u dat dat met De Wever zoveel moeilijker zal zijn?

"Ik wil geen intentieprocessen op basis van karakters maken, maar je komt uit een erg gepolariseerde strijd. De Wever wilde koste wat kost de socialisten uit het stadhuis verdrijven. Terwijl ze wel nagenoeg tot elkaar veroordeeld zijn."

U weet toch ook: dat is praat voor de verkiezingen. Dat verhindert toch niet dat er daarna een grote liefde bloeit?

"Ik hoop het. Hoop is ook een christelijke deugd. Maar mijn geloof op dat vlak is redelijk klein."

Stel: u bent aan zet. Wat is dan de coalitie van uw voorkeur?

"N-VA en de Stadslijst. Maar wilt u erbij schrijven dat ik geen beslissende stem heb? Dit is geen uitsluitende voorwaarde of zo."

U zou ook zonder sp.a kunnen onderhandelen. Zij zouden sowieso liever naar de oppositie zou verhuizen.

"De sp.a zegt dat ze constructief wil meewerken aan een goed beleid voor de stad. Er zal nog veel water naar de zee vloeien, denk ik.

"Ik word moe van de speculaties over hoe lang het nog zal duren vooraleer CD&V zich losscheurt. Dat wordt nu haast dagelijks in een of andere krant geschreven. Maar ik ben me er wel heel erg van bewust dat alle journalisten die dat nu schrijven, ons met pek en veren zouden overladen wanneer we dat effectief zouden doen. Dan zijn wij de trouweloze kerels."

U noemde een scheiding al 'ethisch onfatsoenlijk' en 'deontologisch dubieus', maar u weet toch ook dat er in de politiek niets uit te sluiten valt?

"U moet me geen dingen proberen te doen zeggen. Ik blijf dezelfde gebedsmolen afdraaien. Uiteraard zijn er al ergere dingen gebeurd bij coalitievormingen, maar ik zou me er toch heel slecht bij voelen. En het zou politiek dom zijn. Echt heel dom. En bovendien juridisch onmogelijk, want een schepen moet goedgekeurd worden door de meerderheid plus één stem van de verkozenen op de lijst waarop hij zelf ook verkozen is. Ik heb al allerhande theorieën gelezen over hoe die postjes dan toch verdeeld zouden kunnen worden, maar u mag daarmee ophouden. Bespaar u de moeite."

Heeft de partijtop zich al bemoeid met de onderhandelingen?

"Wij hebben uiteraard contact, maar ze moeten zich niet bemoeien. Er staat hier vooralsnog geen ramp te gebeuren."

Wat zou dan een ramp zijn?

"Een instabiel kabinet voor de komende jaren."

Welke coalitie krijgen we tegen wanneer?

"Het zal nog wel een tijdje duren, maar tegen januari zal het wel rond zijn. Welke, dat is nu echt De Wever die dat moet uitmaken. Als ik zie welke onwaarschijnlijke coalities er elders in Vlaanderen al gesloten zijn, kun je niet zeggen dat er iets uitgesloten is."

Er wordt gefluisterd dat u havenbaas Eddy Bruyninckx zou vervangen.

"Laat daar geen misverstand over bestaan: ik heb niet de talenten van Bruyninckx. Ik mis een aantal competenties om die job uit te kunnen oefenen. Je moet bijvoorbeeld heel goed kunnen rekenen."

U komt als havenschepen veel in contact met ondernemers. Die zijn de afgelopen jaren bijna allemaal overgelopen naar N-VA.

"Ik heb heel veel respect voor ondernemers, maar ze hebben van politiek niet veel meer verstand dan ik van het runnen van een onderneming. De platitudes die over hun lippen komen, de eigendunk. Terwijl: het aantal succesvolle ondernemers in de politiek? Ik ken er heel weinig. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat die ondernemers niet inzien welke catastrofe we zouden gehad hebben wanneer we nog steeds geen regering hadden gehad."

Met uw kennissen in de ondernemers-wereld weet u ongetwijfeld ook wie van hen bij de veertig ondernemers zitten die er achter de campagne van 'de bezorgde Antwerpenaar' schuilen?

"Nee. Ik heb wel vermoedens, maar die zijn niet sterk genoeg om ze in de krant te uiten. Het zijn in ieder geval vaak net het soort mensen die denken dat een stad of een land besturen een simpele zaak is. Die denken dat een beetje ondernemingszin alles is wat nodig is en blind zijn voor het feit dat je coalities moet vormen. Dat je rekening moet houden met een publieke opinie. Zeker diegenen die baas zijn in hun bedrijf denken dat de wereld simpel is en dat het opperen van een mening gelijk staat aan ze morgen realiseren."

U was niet blij met de affiche?

"Ik vond ze laf. On-ge-loof-lijk laf. Ze waren niet eens moedig genoeg om openlijk te zeggen dat ze N-VA steunden. En al helemaal niet om zich kenbaar te maken. Waarom zeggen ze niet publiek dat ze voor N-VA zijn? Uit angst natuurlijk dat 'die anderen' ook nog iets te zeggen zouden hebben. Qua gebrek aan moed kan dat tellen. Nu ja, ik denk niet dat het een bepalende factor is geweest. De kaarten waren al geschud."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234