Zaterdag 17/08/2019

Gods woord klinkt niet langer als een zeurderige zedenpreek

Jubilerende Nederlandse televisieomroep NCRV blikt terug op 75 jaar radio en televisie

Tot de start van VTM, tien jaar geleden, kon de Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV) ook in Vlaanderen op een grote schare trouwe kijkers rekenen, met series als Hill Street Blues, Cheers en De Kleine Waarheid en met komische programma's in de beginjaren van cabaretiers als Paul de Leeuw en André van Duin. Op Nederland 1 wordt de komende drie dagen, en van zaterdag op zondag de hele nacht, nostalgisch teruggekeken op 75 jaar NCRV. Met onder meer fragmenten uit de legendarische Tedshows, Farce Majeure en Swiebertje.

De Nederlandse Christelijke Radio Vereniging (NCRV) begon in november 1924 als een 'geloofsomroep' met religieuze radio-uitzendingen. Het begon met radio; in oktober 1958 kwam er televisie bij. Na vijfenzeventig jaar maakt de NCRV ook vandaag nog steeds programma's vanuit een protestants-christelijke levensvisie. "De NCRV maakt programma's met visie en vakmanschap, tegen de vergroving van het media-aanbod in", zo omschrijft algemeen directeur H.J. Hemink de huidige missie van de NCRV. "We maken programma's waarin de mens altijd centraal staat en in z'n waarde gelaten wordt. Die mentaliteit straalt de NCRV al vijfenzeventig jaar uit en blijkt vandaag de dag harder nodig te zijn dan ooit."

De NCRV begon als een evangeliserende omroep die het 'woord van Jezus' wilde uitzenden, maar dat werd na 25 jaar herbekeken. "De kerkelijke uitzendingen werden overgenomen door omroeporganisaties als de IKON. Sindsdien maakt de NCRV programma's die geïnspireerd zijn op protestants-christelijke elementen. Dat hoeft tegnwoordig niet altijd expleciet te gebeuren, maar levensbeschouwelijke vragen komen bij ons zoveel mogelijk aan bod," zegt NCRV-woordvoerster Nicoline Bos.

Om het jubilieum te vieren overloopt de NCRV tot en met maandag de afgelopen vijfenzeventig jaar. Nostalgisch wordt het met de terugblik in de vorm van tien blokken met programma's, die gegroepeerd werden onder de titel Daar bleef je voor thuis. De reeks begint zaterdag om 11.00 uur met twee uur opvallende momenten uit spraakmakende informatieve en documentaire NCRV-programma's, waaronder een hilarisch gesprek tussen Godfried Bomans en Johnny Kraaykamp.

Vanaf 18.00 uur komen spelshows als de Tedshows en Spel zonder Grenzen aan de beurt. Een uur later worden fragmenten uit komische programma's afgestoft; aan de beurt komen Farce Majeure en shows met Herman van Veen en André van Duin. Voor sketches van cabaretier Paul de Leeuw, nu bij de Vara, maar in de beginjaren een NCRV-figuur, is het vroeg opstaan op zondag, wanneer ook jeugdseries als De Familie Knots, Kanaal 13 en Swiebertje opnieuw bovengehaald worden.

"Sinds de komst van commerciële zenders als RTL4 is de NCRV afgestapt van de grote amusementsprogramma's die we in de jaren zeventig en tachtig maakten. Dergelijke shows kosten handenvol geld en worden door de commerciële zenders veel beter gemaakt", zegt woordvoerster Bos. "In samenspraak met onze huidige partners, AVRO en KRO, hebben wij ons nu op Nederland 1 toegelegd op het infotainment. We maken programma's met een knipoog, zonder te vergeten de nodige informatie mee te geven." De NCRV haalde daarvoor een deel van de mosterd uit Vlaanderen en maakt sinds september een Nederlandse versie van Man bijt Hond. "Het programma kent tijdens de vooravond nog niet hetzelfde succes als in Vlaanderen, maar dat is voornamelijk te wijten aan de sterke concurrentie vanwege de commerciële zender Veronica, die op hetzelfde moment het veelbesproken Big Brother uitzendt," verklaart Bos.

Naast de terugblik brengt de NCRV dit weekend ook een galaprogramma, de nieuwste Cirque du Soleil-show Quidam en op maandag een speciale aflevering van Villa Felderhof met de politici Dries van Agt en Hans Wiegel. Een blik op de toekomst komt in het NCRV-jubilieumweekend niet aan bod. Tot september volgend jaar blijft voor de Nederlandse openbare omroepen de huidige netprofilering van kracht. Daarna moet Nederland 1 het verdiepende net, Nederland 2 het sport- en amusementsnet en Nederland 3 het cultureel-progressieve net worden. "Dat betekent dat het voor de NCRV steeds moeilijker zal worden om zich te profileren. Zo zullen wij ook voor Nederland 2 amusementsprogramma's maken," weet de woordvoerster. De NCRV wordt volgens haar alvast niet bedreigd. "Op dit moment hebben we nog een half miljoen betalende leden. Dat is een niet onbelangrijk draagvlak voor de toekomst." (KDM)

In samenspraak met de AVRO en KRO heeft de NCRV zich de afgelopen jaren op Nederland 1 gespecialiseerd in infotainment

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden