Dinsdag 27/07/2021

Gods toorn nadert de Republikeinen

Keert de Heer zich tegen de meest godvrezenden onder de Zijnen?

Heeft God de Republikeinse partij in de steek gelaten? Wel, beoordeel zelf wat er allemaal gebeurd is de voorbije dagen.

De media maken melding van enkele tientallen afgevaardigden van het Huis die in benevelde toestand, en in één geval naakt, uit de bol gingen in het meer van Galilea, waar Jezus naar verluidt op water liep, een storm tot bedaren bracht en ergens in de buurt water in wijn veranderde en het mirakel van de broden en de vissen opvoerde.

Republikein Todd Akin, de Republikeinse Senaatskandidaat in Missouri, suggereert dat er zoiets bestaat als een 'gerechtvaardigde verkrachting' en suggereert dat het vrouwelijke lichaam op mysterieuze wijze in staat is om het zaad van verkrachters uit te stoten. Daarna verwierp hij 48 uur lang de eis van Republikeinse leiders om zich terug te trekken uit de campagne.

Weerberichten wijzen erop dat een storm die wellicht zal uitgroeien tot orkaan Isaac op weg is naar... Tampa, waar de Republikeinen maandag hun vierjaarlijkse nominatieconventie houden.

Toeval? Of deel van een of ander intelligent design?

Volgens hun eigen logica moeten Republikeinen en hun conservatieve bondgenoten zich zorgen maken dat Isaac een soort goddelijke vergelding is. Vorig jaar zei Michele Bachmann, toen een Republikeinse presidentskandidate, dat de aardbeving aan de oostkust en orkaan Irene pogingen van God waren "om de aandacht van politici te pakken te krijgen". In uitlatingen die later werden afgedaan als "een grap", zei ze: "Het is tijd voor een daad van God, en dat gaat nu gebeuren."

De invloedrijke conservatieve mediafiguur Glenn Beck zei vorig jaar dat de aardbeving en tsunami in Japan een boodschap van God waren aan het land. Een jaar eerder had de christelijke mediafiguur en voormalig Republikeins presidentskandidaat Pat Robertson de aardbeving in Haïti in verband gebracht met het 'pact met de duivel' van dat land.

Daarvoor had Robertson al aangevoerd dat orkaan Katrina Gods straf voor abortus was, terwijl geestelijke John Hagee zei dat de storm Gods manier was om homoseksualiteit af te straffen. Wijlen Jerry Falwell oordeelde dat God 11 september had toegelaten als vergelding voor de feministen en de ACLU.

Zelfs als je niet gelooft dat God meteorologische verschijnselen inzet om Zijn wil op te leggen, is het moeilijk voor gewone stervelingen om te verklaren wat de Republikeinse partij momenteel overkomt.

Naakt Congreslid

Volgens de meeste aardse maatstaven raakt president Obama niet herkozen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is geen enkele president herkozen bij een hogere werkloosheid dan 7,4 procent. Van de presidenten in die tijd die wel terugkeerden, bedroeg de gemiddelde groei van het bbp 4,7 procent tijdens de eerste negen maanden van het verkiezingsjaar - meer dan dubbel zoveel als nu.

Maar in plaats van met vlag en wimpel terug te keren door het slechtste economische herstel sinds de Grote Depressie dreigen de Republikeinen een verkiezing te verliezen die ze eigenlijk niet kunnen verliezen. De vaak toondove Mitt Romney heeft Obama toegelaten de discussie te verleggen naar de belastingparadijzen en belastingteruggaven van Romney. En de Republikeinen in het Congres bieden de Amerikanen alle mogelijke redenen om te twijfelen aan hun bereidheid om weer aan de macht te komen.

Het rapport over de gebeurtenissen aan het meer van Galilea gaf de Republikeinen in het Huis ongewild het imago van losbandige lui. De dertig Republikeinse wetgevers op missie in Israël vorige zomer werden terechtgewezen door meerderheidsleider Eric Cantor en trokken de aandacht van de FBI. Het naakte Congreslid, Kevin Yoder, gaf toe in een verklaring: "Jammer genoeg sprong ik zonder zwembroek in het water."

Die bezopen orgie op een heilige christelijke plek was behoorlijk genant geweest voor de partij, maar ze werd in de schaduw gesteld door een nog groter schandaal: de belachelijke bewering van Akin in een programma op St. Louis TV dat zwangerschappen zelden optreden na "gerechtvaardigde verkrachting" omdat "het vrouwelijke lichaam manieren heeft om dat allemaal in de kiem te smoren".

Orkaan

In de 48 uur die erop volgden probeerden Republikeinse leiders de zaak in bedwang te houden, maar na een periode van paniek (op CNN noemde Piers Morgan Akin een lappe lapzwans toen hij niet opdaagde voor zijn praatprogramma) vertelde Akin radiopresentator Mike Huckabee dinsdag dat hij het zal opnemen tegen 'de hoge partijbonzen' en in de race blijft.

Voor die hoge partijbonzen was er een extra complicatie: in Tampa dinsdag kwamen de mensen die het Republikeinse partijprogramma schrijven overeen dat er een grondwettelijk amendement moet komen dat abortus verbiedt, zonder uitzondering voor verkrachting. Het standpunt van Akin dus.

Voor een partij die zou moeten opstomen naar de overwinning, was alles aanwezig voor een perfecte storm. En inderdaad: dinsdagmiddag voorspelde de National Weather Service dat 'Tropical Depression Nine' zal aanwakkeren tot een orkaan, en zondag naar Cuba zal afbuigen. Op het moment dat de Republikeinen in Florida arriveren.

Wat er dan gebeurt? God only knows.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234