Zondag 16/05/2021

God is een chemicus

Niet de hand van God, maar de chemie maakt dat de Maria van Jalhay wonderbaarlijk oplicht in het schemerdonker. Alle devotie ten spijt, is de techniek profaan en heet ze fotoluminescentie. Geloof het of niet: 'Het mirakel is natuurlijk.'

De Maria van Jalhay, zo wordt ze inmiddels genoemd, de kleistenen stolp met de beeltenis van de Heilige Maagd die sinds twee maanden elke avond oplicht en honderden kijklustige pelgrims doet afzakken naar het dorpje in de provincie Luik.

Momenteel zit de Mariamanie op haar hoogtepunt. In het huis van het koppel waar het Mariabeeld staat, is het dezer dagen immers aanschuiven, net voor het schemerdonker, wanneer de sculptuur oplicht.

Woensdagavond vergaapten een 500-tal mensen zich aan het schijnbaar onverklaarbare gloeien van het beeldje. Om het verkeer niet in de war te brengen moest de politie snelheidsbeperkingen inlassen. Het bisdom Luik stuurt zelfs een priester naar het dorpje voor een diepgaand onderzoek. De feiten officieel erkennen wil de kerk niet doen. "Maar in tegenspraak met de boodschap van het evangelie is het oplichten alvast niet", verklaarde bisschop Jean-Pierre Delville.

Boetseren

Hoe zaligmakend en toeristisch interessant het ook zou zijn als de oplichtende Maria een teken van God is: de kans dat ze van hierboven bepalen wanneer de Heilige Maagd in Luik gloeit, lijkt eerder klein. Althans als we de scheikunde mogen geloven.

Zo slaagde de krant La Dernière Heure erin haar eigen fluorescerende Maria te boetseren. Ze ging aan de slag met gietklei, overgoot het beeld met fluorescerende lak, en plaatste het in het schemerduister. De resultaten waren bevredigend. "Het effect kwam heel dicht in de buurt van de Maria van Jalhay", stelde de krant.

Dat via geboetseer met een mengsel van kleurstoffen het licht-effect ontstaat, is volgens chemicus en professor Mark Van Der Auweraer (KU Leuven) zeker mogelijk.

Al schuift hij nog een andere hypothese naar voren. "De meest waarschijnlijke verklaring voor het oplichtende beeld lijkt mij fotoluminescentie", zegt Van Der Auweraer. "Indien je overdag het beeldje pakt en in een donkere kamer zet, dan zal het eveneens oplichten", meent Van Der Auweraer.

Blijft echter de vraag waarom net dit beeld licht geeft, en niet een andere sculptuur uit de serie van uniform gefabriceerde beeldjes. "Het moet bijna dat de eigenaar expres een organisch product dat heel lang nalicht heeft aangebracht op het beeldje", stelt Van Der Auweraer lachend. "Garanderen kan ik dat natuurlijk niet. Al weet ik een ding wel zeker: de verklaring voor het mirakel is natuurlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234