Woensdag 29/06/2022

'Go Set a Watchman' best verkochte Amerikaanse boek

Ondanks een weinig enthousiast onthaal in de kritiek is het boek Go Set a Watchman van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee toch het best verkochte boek van het jaar geworden in de Verenigde Staten. In totaal gingen er 1.599.000 exemplaren over de toonbank, na een zelden geziene hype rond de 89-jarige schrijfster. Lee debuteerde in 1960 met To Kill a Mockingbird. Lange tijd leek het bij dat boek te zullen blijven. Tot Go Set a Watchman ontdekt werd door Lees advocate en vervolgens werd gelanceerd als de opvolger van To Kill a Mockingbird. Beide romans gaan over de verhouding tussen zwart en blank in het zuiden van de VS en zetten thema's als racisme en rassenscheiding op de agenda.

400 jaar Shakespaere grootscheeps herdacht

William Shakespaere mag zich opdoffen voor een volgestouwd herdenkingsjaar. Om hem te eren gaan zowat alle Britse acteurs en actrices van naam aan de slag. In 2016 voeren ze op podia in heel Engeland een van zijn 38 toneelstukken op, meldt The Guardian. The National Theatre, The Royal Shakespeare Company en alle andere grote Engelse gezelschappen herdenken de auteur. William Shakespeare stierf op 23 april 1616, vierhonderd jaar geleden. Engelands beroemdste schrijver werd 52 jaar. Behalve toneelstukken zijn er lezingen, academische conferenties, films, voordrachten van gedichten, concerten, opera's en tentoonstellingen. Shakespaeres bakermat Stratford-upon-Avon vormt het middelpunt van de hommages.

Privé-domein wordt vijftig

De serie Privé-domein van uitgeverij De Arbeiderspers bestaat dit jaar een halve eeuw. De reeks omhelst het goed geschreven autobiografische verhaal: herinneringen, intieme dagboeken, brieven en bekentenissen van schrijvers met een scherpe pen. Wie de serie bedacht heeft, blijft onduidelijk: toenmalig AP-directeur Johan Veeninga - bij een auto-ongeluk om het leven gekomen in hetzelfde jaar waarin Privé-domein werd geboren - of Martin Ros, de van boeken bezeten uitgever die de serie later samen met Theo Sontrop zijn grote status zou bezorgen.

In vijftig jaar verschenen 282 delen Privé-domein; 187 ervan zijn uitverkocht. Bleib gesund!, de brieven van Heere Heeresma, is voorlopig het laatst verschenen deel. Dit jaar verschijnt Privé-domein 283, Canetti's Boek tegen de dood.

Telex

►In Nederland is 2016 uitgeroepen tot Jaar van het Boek. Een jaar lang wordt het boek door de Stichting CPNB intens onder de aandacht gebracht.

►Exact één jaar na de aanslag op Charlie Hebdo verschijnt bij uitgeverij Polis Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen. Hoe kijken Vlaamse perstekenaars tegen hun vak aan? Hoe gaan ze om met de grenzen van vrije meningsuiting en humor?

►Half januari verschijnt Het smelt, het debuut van de Brusselse Lize Spit bij Das Mag. 'Zo dik als een wetboek, zo genadeloos als een beul', aldus de uitgever. Vincent van Meenen brengt zijn debuut, Licht en geluid, uit bij Nijgh & Van Ditmar. Beiden zijn laureaat van de schrijfwedstrijd Write Now!

►Het tumult van de tijd, de nieuwe roman van Julian Barnes, verschijnt op 13 januari bij Atlas Contact. Het verhaal is gebaseerd op het leven van een van de grote componisten van de vorige eeuw: Dmitri Sjostakovitsj.

►Eind januari komt Joost Vandecasteele met zijn nieuwe roman Jungle, 'een state of the union for the 21e eeuw so far'.

►Op 14 januari stelt de Nederlandse schrijver Philip Huff, die momenteel in New York woont, zijn essaybundel Het verdriet van anderen voor in The School Of Life in Antwerpen.

►Op 16 februari is de legendarische Amerikaanse auteur Richard Ford te gast in Bozar. Ford geldt als een boegbeeld van het dirty realism en wordt in één adem genoemd met Charles Bukowski, John Updike en Raymond Carver.

►Op 2 februari krijgt de vorig jaar overleden cultschrijver Eriek Verpale een eerbetoon in de Gentse Minardschouwburg. Schrijvers Luuk Gruwez, journalist Jan Haerynck en acteur Bob De Moor zijn de stuwende krachten achter deze hommage op Verpales verjaardag.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234