Woensdag 26/02/2020

GO! in hoger beroep tegen hoofddoekvonnis Maasmechelen

Beeld BELGA

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank van Tongeren rond het dragen van levensbeschouwelijke kentekens. Dat meldt GO! vandaag.

De rechtbank in Tongeren besliste vorige vrijdag dat meisjes van het Atheneum Maasland en de Nikola Tesla middenschool in Maasmechelen hun hoofddoek toch mogen dragen, hoewel dat volgens het schoolreglement niet toegestaan is. De ouders van elf meisjes waren daarvoor naar de rechter gestapt.

De rechtbank oordeelde echter dat de school niet duidelijk had aangetoond dat er een gevaar is op segregatie, bekeringsdwang of andere probleemsituaties in de scholen. Het hof hield rekening met bepalingen van het Europese verdrag voor de rechten van de mens dat de verplichtingen aan de Europese landen oplegt om al hun burgers in volle vrijheid hun godsdienst te beleven.

De school moest het schoolreglement niet aanpassen. De beslissing van de rechtbank ging bovendien niet onmiddellijk in en kan door het beroep nu ook niet uitgevoerd worden. Dat betekent dat de betrokken meisjes hun hoofddoek op school nog steeds niet mogen dragen.

Reglement

"Voorlopig blijft alles zoals het was. Dat is voor ons belangrijk", zei Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het Gemeenschapsonderwijs vanmorgen in De ochtend op Radio 1. "We willen een situatie vermijden waarbij een aantal leerlingen levensbeschouwelijke tekenen mogen dragen en anderen niet."

De ouders hebben het reglement ondertekend en kunnen daar niet op terugkomen, voegt ze daaraan toe. Verdyck voert aan dat de rechter onvoldoende rekening heeft gehouden met de argumenten van de onderwijsgroep. En ze vindt dat er in het vonnis te veel ruimte wordt gelaten voor ouders om naar de rechter te stappen als ze het schoolreglement niet zien zitten.

"We hebben destijds deze maatregel (het hoofddoekenverbod, red.) niet zomaar ingevoerd", zegt Verdyck. "In onze scholen zetten we sterk in op het verbindende. We willen een schoolomgeving creëren waar iedereen zich goed voelt en waar iedereen gerespecteerd wordt."

De topvrouw van het GO! wil in de nabije toekomst overleggen met het katholiek onderwijs, waar de hoofddoek wel toegelaten is. "Ik denk dat het goed zou zijn om daar gezamenlijke afspraken over te hebben. Maar het zou al een stap vooruit zijn als we samen hierover van gedachten zouden wisselen."

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vindt het een goed idee dat de onderwijsnetten overleg plegen over het dossier. "Uit alle rechtspraak blijkt dat men een hoofddoekenverbod goed moet motiveren, dus is het goed dat de netten bij elkaar gaan zitten", reageerde ze in De Ochtend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234