Woensdag 11/12/2019

Go eco

Is 2017 het jaar waarin koning gin-tonic van de troon wordt gestoten? Er staan alleszins een paar alcoholische én non-alcoholische alternatieven te trappelen om zijn plaats in te nemen. Of ga je liever voor zoet, eco of kwaliteitsvlees?

Ellen: "Dit jaar is alles liefst biologisch, ecologisch en puur. We gaan steeds meer nadenken over wat we precies consumeren, we kiezen er steeds vaker voor om vegetarisch, veganistisch of toch op z'n minst ecologischer te eten en dat weerspiegelt zich in het voedingsaanbod. Kijk maar hoe groot het aanbod 'free-froms' of producten zonder suiker, gluten of artificiële kleurstoffen in de supermarkt wordt, en hoeveel initiatieven er ondertussen werk van maken om de afstand tussen de boer en de consument zo klein mogelijk te maken."

Eten &

 drinken

Hét drankje van 2017?

Saskia: "Sommige mensen zeggen dat het vermouth zal zijn, maar dat zie ik persoonlijk niet gebeuren. Het wordt wel het jaar van dranken met een volle smaak en van goede kwaliteit, zoals stevige rums en tequila's. En zéker het jaar van de whisky: dat drankje is al een tijdje aan een opmars bezig en wordt steeds minder niche. Kijk maar hoeveel vrouwen nu whisky beginnen te drinken! We zullen het ook vaak voorgeschoteld krijgen in simpele cocktails, een gewone whisky-cola longdrink bijvoorbeeld."

Ellen: "Ai, dat vind ik een moeilijke. Op alcoholisch vlak: misschien wodka? Ik weet wel dat op non-alcoholisch vlak de Club Mate meer en meer meer ingeburgerd raakt (een Duitse thee-achtige caffeïnedrank, red.). Je vindt het nog altijd niet in supermarkten, maar steeds meer cafés en kleine shops gaan het verkopen. Het drankje past ook volledig in de trend van functioneel eten en drinken: wat we in onze mond steken, moet ons energieker, gezonder, mooier maken."

Neusje van de koe

Saskia: "Mensen eten minder vlees en áls ze dan vlees eten, gaan ze liever voor kwaliteit. In 2017 zullen dan ook veel zaken zich toespitsen op hoogstaand vlees, Shops en restaurants zullen het steeds vaker zo puur en eerlijk mogelijk willen aanbieden. Gerijpt vlees wordt trouwens een echte hit, restaurants gaan het steeds vaker aanbieden én zelf doen."

Vleesrestaurant Gillis:

De broers achter Gillis zijn ervaren ratten: Omer Candries werkt al 35 jaar als kok, terwijl Lukas er 25 jaar als keurslager op heeft zitten De twee bundelden hun talenten en openden samen Gillis, een top of the bill dat in een mum van tijd dé referentie in Gent werd voor een heerlijk stuk gerijpt vlees.

www.gillisgent.be.

Allemaal BOB

Ellen: "Stilaan wordt níét drinken hipper dan wel drinken. Meer mensen lassen dit jaar een alcoholvrije periode in, Cancer Research UK organiseert deze maand bijvoorbeeld in het hele land een 'dryathlon', en in de winkel zullen we dan ook meer alcoholvrije drankjes zien verschijnen. 's Zomers sippen we dan van een alcholvrije mocktail en we zullen in het beste geval zelfs opties voor fijnproevers krijgen, eens brouwers van craft beers zich op alcoholvrij bier storten."

De Buurderij: Bestel online allerlei vers lekkers bij de lokale boeren en ga het ophalen én gezellig socializen op de wekelijkse Buurderij in je buurt.

www.boerenenburen.be.

Deel een koe, een varken of een kip: Deze site verkoopt de koe, kip of het varken pas wanneer het hele beestje voor 100% verkocht is, én behandelt het op de boerderij met respect. Nul afval, nul schuldgevoel.

www.deeleenkoe.be, www.deeleenvarken.be, www.koopeenkip.be.

eFarmz: Deze online boerenmarkt levert sinds kort ook in Vlaanderen aan huis. De boer krijgt een eerlijke prijs voor z'n waar en jij krijgt 100% biologische en 100% Belgische, verse producten aan je deur.

www.efarmz.be.

Gigagezond vs.

guilty pleasures

Saskia: "In 2017 zoeken we nog meer de twee extremen op: enerzijds zullen we steeds meer proberen zo gezond mogelijk te eten en anderzijds zullen we op bepaalde momenten volop toegeven aan onze guilty pleasures. Gezondheid is nu niet meer iets wat van de dokter of je moeder komt: mensen zullen dit jaar echt plezier hebben in gezond eten. Dan gaan ze foto's van hun glory bowls, versierd met granola en chiazaadjes en açaibessen, trots op Instagram posten - zo zie ik er meer en meer voorbijkomen. Maar om die gezondere levensstijl vol te houden, zullen we óók cheat days inlassen, waarop we ons zonder schaamte volproppen met suikers en vetten. Of zullen we, wanneer we desserts eten, helemaal losgehen. Geen stukje chocolade, maar een 'death by chocolate'-dessert. Niet zomaar een brownie, maar een brownie gepimpt met dulce de leche en een stukje spek."

Freakshakes

Wie zich graag laat bombarderen met calorieën gaat dan weer naar La Promesa in Zele, waar je freakshakes eet. Zo'n over the top dessert bestaat uit milkshake met daarbij alles wat lekker is. Van marshmellows over Oreokoekjes tot zure beertjes - en dan zijn we die gigadot slagroom nog vergeten.

www.lapromesa.be.

Guiltfree genieten

Zopas opende Madam Bakster in Gent het allereerste 'guiltfree koffiehuisje'. Daar serveert ze heerlijke desserts die ook nog eens lief zijn voor je lijf. Dat doet ze door dierlijke producten, tarwe en geraffineerde suikers zoveel mogelijk te vervangen door gezondere alternatieven. Op het menu: lekkers als een romige banaan-kokostaart, passionele creaties met mango en chocolade en zelfs een rustieke perencrumble. Wie durft?

Madam Bakster, Brabantdam 142, 9000 Gent. www.madambakster.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234