Go eco
Is 2017 het jaar waarin koning gin-tonic van de troon wordt gestoten? Er staan alleszins een paar alcoholische én non-alcoholische alternatieven te trappelen om zijn plaats in te nemen. Of ga je liever voor zoet, eco of kwaliteitsvlees?
Ellen: "Dit jaar is alles liefst biologisch, ecologisch en puur. We gaan steeds meer nadenken over wat we precies consumeren, we kiezen er steeds vaker voor om vegetarisch, veganistisch of toch op z'n minst ecologischer te eten en dat weerspiegelt zich in het voedingsaanbod. Kijk maar hoe groot het aanbod 'free-froms' of producten zonder suiker, gluten of artificiële kleurstoffen in de supermarkt wordt, en hoeveel initiatieven er ondertussen werk van maken om de afstand tussen de boer en de consument zo klein mogelijk te maken."
Eten &
drinken
Hét drankje van 2017?
Saskia: "Sommige mensen zeggen dat het vermouth zal zijn, maar dat zie ik persoonlijk niet gebeuren. Het wordt wel het jaar van dranken met een volle smaak en van goede kwaliteit, zoals stevige rums en tequila's. En zéker het jaar van de whisky: dat drankje is al een tijdje aan een opmars bezig en wordt steeds minder niche. Kijk maar hoeveel vrouwen nu whisky beginnen te drinken! We zullen het ook vaak voorgeschoteld krijgen in simpele cocktails, een gewone whisky-cola longdrink bijvoorbeeld."
Ellen: "Ai, dat vind ik een moeilijke. Op alcoholisch vlak: misschien wodka? Ik weet wel dat op non-alcoholisch vlak de Club Mate meer en meer meer ingeburgerd raakt (een Duitse thee-achtige caffeïnedrank, red.). Je vindt het nog altijd niet in supermarkten, maar steeds meer cafés en kleine shops gaan het verkopen. Het drankje past ook volledig in de trend van functioneel eten en drinken: wat we in onze mond steken, moet ons energieker, gezonder, mooier maken."
Neusje van de koe
Saskia: "Mensen eten minder vlees en áls ze dan vlees eten, gaan ze liever voor kwaliteit. In 2017 zullen dan ook veel zaken zich toespitsen op hoogstaand vlees, shops en restaurants zullen het steeds vaker zo puur en eerlijk mogelijk willen aanbieden. Gerijpt vlees wordt trouwens een echte hit, restaurants gaan het steeds vaker aanbieden én zelf doen."
Slagerij Dierendonck:
Wie aan kwaliteitsvlees denkt, denkt aan Dierendonck. Slager Hendrik kweekt op z'n boerderij West-Vlaamse rode runderen, rijpt het vlees volgens authentieke methodes, versnijdt alles zelf en waardeert ieder stukje van de koe. Check die 'nose to tail'-box maar die je op hun webshop kunt bestellen.
www.dierendonck.be.
Allemaal BOB
Ellen: "Stilaan wordt níét drinken hipper dan wel drinken. Meer mensen lassen dit jaar een alcoholvrije periode in, Stichting Tegen Kanker organiseert deze maand bijvoorbeeld 'Tournée Minérale', en in de winkel zullen we meer alcoholvrije drankjes zien verschijnen. 's Zomers sippen we dan van een alcholvrije mocktail en we zullen in het beste geval zelfs opties voor fijnproevers krijgen, eens brouwers van craft beers zich op alcoholvrij bier storten."
De Buurderij: Bestel online allerlei vers lekkers bij de lokale boeren en ga het ophalen én gezellig socializen op de wekelijkse Buurderij in je buurt.
www.boerenenburen.be.
Deel een koe, een varken of een kip: Deze site verkoopt de koe, kip of het varken pas wanneer het hele beestje voor 100% verkocht is, én behandelt het op de boerderij met respect. Nul afval, nul schuldgevoel.
www.deeleenkoe.be, www.deeleenvarken.be, www.koopeenkip.be.
eFarmz: Deze online boerenmarkt levert sinds kort ook in Vlaanderen aan huis. De boer krijgt een eerlijke prijs voor z'n waar en jij krijgt 100% biologische en 100% Belgische, verse producten aan je deur.
www.efarmz.be.
Gigagezond vs.
guilty pleasures
Saskia: "In 2017 zoeken we nog meer de twee extremen op: enerzijds zullen we steeds meer proberen zo gezond mogelijk te eten en anderzijds zullen we op bepaalde momenten volop toegeven aan onze guilty pleasures. Gezondheid is nu niet meer iets wat van de dokter of je moeder komt: mensen zullen dit jaar echt plezier hebben in gezond eten. Foto's van hun glory bowls, versierd met granola en chiazaadjes en açaibessen, posten ze trots op Instagram - zo zie ik er echt meer en meer voorbijkomen. Maar om die gezondere levensstijl vol te houden, zullen we óók cheat days inlassen, waarop we ons zonder schaamte volproppen met suikers en vetten. Of zullen we, wanneer we desserts eten, helemaal losgehen. Geen stukje chocolade, maar een 'death by chocolate'-dessert. Niet zomaar een brownie, maar een brownie gepimpt met dulce de leche en een stukje spek."