Zaterdag 05/12/2020

Glunderende Preud'homme: "Kropen teveel achteruit na 1-0"

Sportief gebaar: MPH troost Proto na de wedstrijd.Beeld BELGA

Ook Michel Preud'homme was natuurlijk opgelucht na die prangende slotfase van de bekerfinale, die uiteindelijk overhelde in het voordeel van zijn team. "Als je zo laat de gelijkmaker pakt, dan weet je dat het moeilijk wordt. Anderlecht was fit en speelde sterk, en wij kropen teveel achteruit na de 1-0", erkende MPH. Blauw-zwart deelde voor de start van de play-offs toch een tik uit aan de Brusselse rivalen. "Deze Bekerzege is inderdaad goed voor onze moraal, maar van een psychologisch voordeel op Anderlecht zou ik niet spreken."

"We maken twee mooie goals: ééntje dat was ingestudeerd op stilstaande fase, en een tweede onverwacht. Maar dat is natuurlijk de kwaliteit van Refaelov. Ook De Sutter speelde opnieuw heel sterk. We zijn veel met hem bezig geweest, want we zien zijn potentieel." Net als Hasi kreeg hij de vraag voorgeschoteld of dit nu zwaar zal gaan doorwegen in de play-offs, maar ook Preud'homme had daar geen pasklaar antwoord op. "Dat is moeilijk te zeggen", zei hij aan Sporza.

Emotievolle week
"Die eerste prijs voor Club na zoveel jaar is heel belangrijk. Mijn groep had tot voor deze wedstrijd nog niets gewonnen. De kwartfinales in de Europa League bereiken is mooi, maar daarmee heb je niets in handen. De resultaten na deze emotievolle week zijn prachtig. Ook vandaag was het weer een belevenis, zeker na alle problemen om tijdig in het stadion te geraken", aldus MPH.

Juiste mentaliteit
De Brugse coach zag zijn ploeg tegen Besiktas twee keer een achterstand omzetten in een zege en ook in de Bekerfinale lieten zijn spelers na de late gelijkmaker de hoofden niet hangen. "Fysiek wist ik dat we er klaar voor waren, na een degelijke recuperatie de afgelopen dagen. We gingen goed van start, in tegenstelling tot sommige andere matchen dit seizoen. Na het openingsdoelpunt gingen we iets te snel controleren, maar dat ligt aan de opeenvolging van de wedstrijden. We kregen echter nog mogelijkheden en als dat tweede doelpunt dan niet valt, dan kan je problemen krijgen. Na de gelijkmaker van Mitrovic dacht ik al aan verlengingen. Gelukkig scoorden we enkele minuten later al opnieuw. Mijn spelers hebben nog maar eens bewezen dat ze de juiste mentaliteit hebben: iedereen wil ervoor knokken. Ik vond beide ploegen min of meer even sterk en we zijn er toch in geslaagd de balans in ons voordeel te laten overhellen."

Seizoen geslaagd
Na de bekerwinst kan Club Brugge met vertrouwen toeleven naar de start van de play-offs. Over twee weken volgt er meteen een topper, want dan komt Standard op bezoek. In de Europa League wacht het Oekraïense Dnipro in de kwartfinales. "De voorzitter en de algemeen manager zeiden voor deze finale al dat het seizoen geslaagd is, maar er is nog heel wat te doen", aldus Preud'homme, die als coach de successen bij zijn clubs opstapelt. "Ik geef altijd alles voor de club waar ik werk. Ik ben dus tevreden dat iedereen bij Club blij is met de Beker. Dat gevoel hou ik eraan over. Club Brugge heeft een moeilijke periode achter de rug en ze verdienen deze trofee."

Beeld BELGA
Beeld BELGA
Beeld PHOTO_NEWS

Een kort portret van Michel Preud'homme, die zondag met Club Brugge de Beker van België won:

Michel Preud'homme:

Geboren op 24 januari in Ougrée (België)

Nationaliteit: Belg

Aangesteld als T1 van Club Brugge op 19 september 2013, opvolger van Juan Carlos Garrido

Clubs als speler: Standard Luik (1977-1986), KV Mechelen (1986-1994), Benfica (Por/1994-1999)

Belgisch nationaal elftal: 72 selecties (58 caps)

Clubs als coach: Benfica (technisch directeur 1999-2000), Standard Luik (2001-2002, technisch directeur van 2002 tot 2006), AA Gent (2008-2010), FC Twente (Ned/2010-2011), Al Shabab (SAr/2011-2013), Club Brugge (2013-)

Palmares:

Als speler:

Belgisch kampioen 1982, 1983 (Standard Luik) en 1989 (KV Mechelen)

Beker van België 1981 (Standard Luik), 1987 (KV Mechelen)

SuperCup 1981, 1983 (Standard Luik)

Beker van Portugal 1996 (Benfica)

Europacup II 1988 (KV Mechelen)

UEFA SuperCup 1988 (KV Mechelen)

Gouden Schoen 1987, 1989

Belgische Doelman van het Jaar 1988, 1989, 1990, 1991

Wereldkeeper van het Jaar 1994

Trofee voor beste doelman op WK 1994

Als coach:

Kampioen van België 2008 (Standard)

Beker van België 2010 (AA Gent) en 2015 (Club Brugge)

Nederlandse voetbalbeker 2011 (Twente)

Nederlandse SuperCup 2010 (Twente)

Kampioen van Saoedi-Arabië 2012 (Al Shabab)

Belgische Trainer van het Jaar 2008 (Standard)

Nederlandse Trainer van het Jaar 2011 (Twente)

Saoedische Trainer van het Jaar 2012 (Al Shabab)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234