Vrijdag 23/04/2021

Opinie

Glokalisering is de toekomst: samen innoveren, produceren, consumeren én delen

Volkstuintjes in de stad Gent.  Beeld jonas lampens
Volkstuintjes in de stad Gent.Beeld jonas lampens

Peter Tom Jones (industrieel onderzoeksmanager KU Leuven en voorzitter i-Cleantech Vlaanderen) en Vicky De Meyere (antropologe) publiceerden de heruitgave van Terra Reversa - De transitie naar rechtvaardige duurzaamheid.

Jonathan Holslag trekt ten strijde tegen de neoliberale globalisering, die gebaseerd is op moderne slavernij en goedkoop transport van bulkgoederen. Hier tegenover plaatst Holslag een "globalisering van kwaliteit".

Wij geloven dat we voor een historisch kantelpunt staan en zijn hoopvol! Sinds de historische klimaattop in Parijs en de snelle ratificatie van dit verdrag is de transitie naar een klimaatvriendelijke, circulaire economie onafwendbaar. Onder klimaatvriendelijkheid verstaan we een minimale broeikasgasuitstoot door maximale energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en slimme, decentrale energienetten. De circulariteit verwijst naar een economie waar men producten op zo'n manier ontwikkelt dat zij lang meegaan, eenvoudig hersteld of hermaakt kunnen worden en aan het einde van hun levensduur efficiënt en lokaal gerecycleerd kunnen worden.

null Beeld rv
Beeld rv

Veel CEO's van regimebedrijven uit de auto- of energiesector hebben deze boodschap begrepen. Zij herzien hun bedrijfsmodellen en herkanaliseren investeringen om future proof te zijn. Anderzijds: bedrijven die niet tijdig anticiperen op de wijzigingen in investeringsstromen - van fossiele naar nieuwe (schone) technologieën - zullen hoe dan ook uit de boot vallen.

Toch kan ook een louter klimaatvriendelijke, circulaire economie nog altijd onrechtvaardig zijn. Ook de controle over de productiemiddelen kan te wensen overlaten. Glokalisering is het model voor de toekomst. De snelle opgang van de peer-to-peereconomie, waarbij burgers samen innoveren, produceren, consumeren en delen, is het levende bewijs dat het anders en democratischer kan.

In het fossiele globaliseringsmodel lekt geld dat consumenten besteden aan hun energie en andere aankopen goeddeels weg naar verre oorden. Lijnrecht hier tegenover staat de geglokaliseerde economie die bestaat uit een veelvoud van decentrale, kleinere bedrijven die producten maken en delen, materiaalkringlopen sluiten en energiediensten aanbieden. In dit model blijven de euro's die 'prosumenten' besteden lokaal circuleren terwijl de jobs in die bedrijven lokaal verankerd zijn.

null Beeld rv
Beeld rv

De McDonald's-monocultuur is niet langer de norm, wel burgers die mee investeren in lokale energiecoöperatieven en peer-to-peerplatformcoöperatieven.

Glokalisering is hét recept voor een herindustrialisering in Europa, die de lasten van de-industrialisering kan opvangen. Politici hebben de plicht om deze overgang te faciliteren en kapitaalkrachtige burgers kunnen investeren in de lokale coöperatieven van de toekomst.

Nog meer antwoorden op Jonathan Holslag

Andreas Tirez: "Net méér globalisering is nodig, zolang iedereen maar kan meeprofiteren"

Peter De Keyzer: "De middenklasse gaat eraan? Die visie is nodeloos pessimistisch, protectionistisch en bijna populistisch"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234