Vrijdag 23/08/2019

Globetrotter Dirk Tieleman verlaat VRT-nieuwsdienst

"Ik ga niet hypocriet doen. Sommige collega's vinden het helemaal niet moeilijk om te vertrekken. Ze beweren dat ze alles al gezien hebben. Maar ik vertrek met slepende voeten", verklaart Mark Eyskens vanavond in Koppen over zijn afscheid van de nationale politiek. Bij zijn inleiding zal Koppen-presentator Dirk Tieleman het ongetwijfeld niet kunnen laten naar zijn eigen lot te verwijzen, aangezien Tieleman na de zomer bij de VRT-tv-nieuwsdienst verdwijnt.

Het Koppen-nieuwsanker blijft bij de openbare omroep in dienst, maar gaat als globetrotter in hart en nieren 'op eigen vraag' reisreportages maken. Onder meer samen met het Leuvense productiehuis TV De Wereld, die voor de VRT onder meer al Gentse Waterzooi met Gène Bervoets maken en Zalm voor Corleone met Herman Van Molle.

Na de zomer krijgt Koppen een nieuwe generiek en studioaankleding, die beter bij de huidige, aangepaste nieuwsaankleding hoort, en net als het Canvas-duidingsmagazine Zinzen een nieuw gezicht. Momenteel worden daarvoor screentests georganiseerd. Tot de zomervakantie staan echter nog de reguliere Koppen-afleveringen op het programma. Zo zocht reporter Inge Becks zocht Mark Eyskens thuis op. Eyskens zegt van zichzelf dat hij verschillende zielen heeft. "Ik ben niet alleen politicus maar ook auteur. Ik heb gedoceerd, geef toespraken. Ik ben dokter Jekyll en mister Hyde. Ik vervel heel vaak." Koppen-reporter Pieter van Huyck bezocht vervolgens een sloppenwijk in Choisy-Le-Roi, aan de rand van Parijs, waar zo'n driehonderd Roma-zigeuners hun tenten hebben opgeslagen. Omdat ze nergens terechtkunnen, hebben ze op verlaten terreinen sloppenwijken gebouwd, die niet veel verschillen van de slums in derdewereldlanden.

En ieder jaar stijgt het aantal meldingen van kindermishandeling in ons land. In bijna de helft van de gevallen gaat het om verwaarlozing, een vorm van mishandeling die veel minder onder de aandacht komt. Dat ouders automatisch van hun kinderen houden is een beeld dat lang niet altijd klopt. Het omgekeerde klopt wel. Kinderen houden van hun ouders en zijn die ouders zeer loyaal. Koppen sprak met twee vrouwen die als kind zwaar verwaarloosd werden.

Els getuigt vanavond anoniem, want ze wil haar familie beschermen. Tot haar 18de werd ze ernstig verwaarloosd, mishandeld en seksueel misbruikt. "Ons mama waste mij niet. Mijn haar hing er altijd bij. Zelfs op school moest ik eerst in de douche, want ik had een geur. Maar ik mocht mij niet wassen, ik had zelfs geen tandenborstel." Zo komen ze ook binnen in Kattekwaad, het opvanghuis van Anita Janssen in Gent. Kinderen jonger dan 12, op blote voeten, ondervoed en nauwelijks gekleed. Adres onbekend. Voor Marjolein leek opvang niet aan de orde. Zij groeide op in een gezin dat voor de buitenwereld ideaal was. Niemand kon vermoeden wat er zich binnen de muren van de welgestelde familie afspeelde. Ondanks de slagen, het seksueel misbruik en het kille klimaat bleef Marjolein haar best doen om de perfecte dochter te zijn. Topprestaties op school en later een hoge functie in een multinational. Het ideale plaatje verdween pas toen Marjolein haar eetstoornis niet meer onder controle had en ze in de psychiatrie belandde.

Koppen, TV 1 21.40

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden