Zaterdag 23/01/2021

Globalisering levert u extra koopkracht op

Iedereen gaat erop vooruit, maar het zijn de industrielanden die het meeste winst halen uit de globalisering. Die levert de gemiddelde Belg 770 euro extra koopkracht per jaar op. Daarmee doen we het wel slechter dan onze buurlanden.

De globalisering heeft iedere Belg in de periode 1991-2011 jaarlijks gemiddeld 770 euro meer koopkracht opgeleverd. In die twintig jaar zijn we allemaal 16.100 euro rijker geworden dankzij de globalisering. Toch zet dat ons in vergelijking met andere landen in de lage middenmoot, zo becijferde de Duitse economische denktank Bertelsmann-Stiftung in een nieuw rapport.

Uit de studie bij 42 landen blijkt dat Finland, Slovenië en Griekenland de grootste winnaars zijn. Maar ook Duitsland - 1.400 euro extra koopkracht per inwoner per jaar - heeft de voorbije twee decennia sterk geprofiteerd van de wereldwijde economische verbondenheid. Andere buren Nederland (1.080 euro) en Frankrijk (930 euro) scoren beter dan ons.

Dat globalisering ons land de voorbije twee decennia iets minder heeft opgeleverd, hoeft echter niet sterk te verbazen. België was in 1990, bij het begin van de meting, al een sterk geglobaliseerd land. "Onze export bedroeg toen al bijna 100 procent van het bruto binnenlands product. Logisch dat we dan per jaar niet spectaculair veel winst meer boeken", zegt econoom Geert Janssens van werkgeversorganisatie VKW.

"Dat onze buurlanden het een stuk beter doen is toch frappant", meent Janssens. De verklaring moeten we zoeken in de klassieke klaagzang van de hoge loonlasten en energiekosten. "Daardoor verliezen we relatief gezien meer marktaandeel dan onze buurlanden aan groeilanden zoals China en India."

Kijken we verder dan de buurlanden, dan valt op dat ieder land wel baat heeft bij de globalisering. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, zijn het niet de inwoners van groeilanden, zoals Mexico (170 euro per jaar per persoon), India (60 euro) of China (200 euro), die er het sterkst op vooruit zijn gegaan. Vooral de inwoners van sterk geïndustrialiseerde landen zoals Finland (1.630 euro), Duitsland (1.400 euro) en Denemarken (1.360 euro) doen gouden zaken.

Al moet ook daar een kanttekening bij. Want vergelijken we de inkomenswinst per inwoner met het bruto binnenlands product, dan blijken landen als China met 18,5 procent globaliseringswinst op kop te staan. India en Mexico doen het echter ook in deze rangschikking niet beter dan Duitsland of Denemarken.

"Het is de paradox van de globalisering", stelt Janssens. "Ze kan heel veel goeds doen voor een grote groep mensen. Zo is de welvaart van miljoenen Chinezen erop vooruitgegaan. Maar tegelijk doet het de ongelijkheid tussen de landen wel sterk toenemen."

Uit de armoede

Eric Goeman, voorzitter van ngo Attac Vlaanderen, bevestigt: "De globalisering zorgt voor winnaars en verliezers. Als andersglobalist ben ik niet tegen mondialisering, maar wel tegen de ongelijkheidskloof. Die wordt, in tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, steeds groter. Er zijn mensen uit de armoede gehaald, dankzij de globalisering. Maar tegelijk zorgt globalisering in verschillende landen voor een enorme druk op de middenklasse, die weggevaagd wordt."

Hoe werkt Globalisatie Index?

Mondialisering gaat verder dan louter buitenlandse handel, stelt de Bertelsmann Stiftung in haar onderzoek. Ook de grensoverschrijdende uitwisseling van ideeën en kennis, het delen van culturele waarde en de deelname aan de mondiale gemeenschap vallen eronder. De onderzoekers zien zowel de pro's als de contra's van de globalisering. Aan de pluszijde staat hogere groei, stijgende welvaart en meer banen. Aan de minzijde komen een lagere minimale levensstandaard, grotere ongelijkheid en een toenemende werkbelasting.

Om die effecten in zijn totaliteit te berekenen heeft de Bertelsmann Stiftung een Globalisatie Index samengesteld. Behalve handelsstromen zijn ook het kapitaalverkeer, het toerisme, het aantal migranten, het lidmaatschap van internationale organisaties en het aantal ambassades opgenomen. De index is gebruikt om de inkomenseffecten van mondialisering te berekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234