Global Slavery Index: België telt 'maar' 2.000 slaven
België is een van de beste leerlingen van de klas wat betreft moderne slavernij. Ons land telt 'maar' 2.000 slaven. Dat blijkt uit de Global Slavery Index.
2.000 lijkt misschien veel, maar België kaapt daarmee wel de negende plaats van de best scorende landen op de Global Slavery Index, een jaarlijks onderzoek naar de hedendaagse vormen van slavernij, weg.
De Belgische regering reageert actief op slavernij. Ons land heeft bovendien een goed functionerend rechtssysteem en een uitgebreid sociaal vangnet.
Wereldwijd krijgen 45,8 miljoen mensen te maken met moderne vormen van slavernij. De landen met, proportioneel gezien, het grootste aantal slaven zijn Noord-Korea, Oezbekistan, Cambodja, India en Qatar. Vooral dwangarbeid en gedwongen huwelijken zijn er een probleem.
In landbouw en bouw
In België en de rest van de Europese Unie is slavernij officieel verboden. Maar dat neemt niet weg dat het ook hier voorkomt. "In Europa gebeurt slavenarbeid vooral in de landbouwsector en de bouw", verklaart de IAO, de Belgische afdeling van de Internationale Arbeidsorganisatie, een onderdeel van de Verenigde Naties. "Vrouwen worden dikwijls ingeschakeld als huishoudelijk personeel of komen in de prostitutie terecht.
Om het probleem van slavernij aan te kaarten, startte de IAO met de actie 50 for Freedom. Daarmee wil de organisatie een protocol bekrachtigen dat overheden verplicht maatregelen te nemen tegen alle vormen van moderne slavernij.
Door vijf landen
Voorlopig werd het protocol al door vijf landen bekrachtigd: Mauritanië, Mali, Niger, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.