Zondag 05/12/2021

Corruptie

Glenn Janssens koopt corruptieklacht voor €60.000 af van stad Mechelen

Glenn Janssens in de rechtbank van Dendermonde in november 2007. Hij bracht 45 dagen in de gevangenis door. Beeld BELGA
Glenn Janssens in de rechtbank van Dendermonde in november 2007. Hij bracht 45 dagen in de gevangenis door.Beeld BELGA

Zestigduizend euro. Dat is de prijs die Glenn Janssens aan de stad Mechelen betaalt om een rechtszaak inzake corruptie af te kopen. Met deze en nog volgende dadingen wil de 'keizer van de wegwijzer' een proces ontlopen.

De dading met de Group Janssens werd vorige week in geheime zitting bekrachtigd door de Mechelse gemeenteraad. Eerder had burgemeester Bart Somers (Open Vld) er zijn handtekening al onder gezet. "We moesten ons ertoe verbinden de tekst geheim te houden", zegt Johan De Vleeshouwer, oppositielid voor sp.a. "Ik vind dit raar. In 2007 deed deze zaak de politiek in Mechelen op haar grondvesten daveren, en kondigde Somers op een persconferentie aan dat alles tot op het bot zou worden uitgezocht."

Lokale media berichtten vorige week al dat Mechelen de burgerlijke partijstelling tegen de Group Janssens uit 2007 intrekt in ruil voor 60.000 euro. Volgens onze informatie voorziet de dading ook in een belofte om twee jaar lang niet meer in te schrijven op aanbestedingen van de stad Mechelen.

De zaak rond de ex van voormalig Miss België Ilse De Meulemeester kwam in 2007 op gang met een serie huiszoekingen. Glenn Janssens (40), alias de keizer van de wegwijzer, bracht 45 dagen in de gevangenis door.

Arrestaties

Later volgden de arrestaties van de Mechelse schepen Leo Stevens en stadsambtenaar Ivo V.H. Zij zouden ervoor hebben gezorgd dat Mechelen in 2006 twee contracten (130.000 en 280.000 euro) afsloot met Group Janssens. Volgens toenmalig schepen Jowan Lamon werd zijn stad opgezadeld met een armada aan nutteloze verkeersborden en was er in sommige straten voor rolstoelgebruikers geen doorkomen meer aan: "Het was niet meer redelijk."

Het strafonderzoek wees uit dat Group Janssens bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 de factuur betaalde voor de verkiezingsfolders van Leo Stevens. De firma financierde ook een reis naar New York van Ivo V.H. en zijn echtgenote.

Volgens het parket in Dendermonde was dat het topje van de ijsberg en zou Janssens in tal van gemeenten besturen en ambtenaren hebben gecorrumpeerd, wat zou verklaren hoe hij in goed tien jaar tijd van bijna niets kon uitgroeien tot de absolute nummer één, die ruim 60 procent van de hele signalisatiemarkt controleerde.

Maar van het hele fraudeonderzoek werd niet veel meer gehoord. In een interview met deze krant zei Glenn Janssens: "We hebben één fout gemaakt. We hadden nooit die verkiezingsfolder mogen betalen." Behalve dat en een bedrag van 500 euro voor vliegtickets omdat de echtgenote van V.H. graag haar in New York studerende zoon wou bezoeken, situeerde hij alle tenlasteleggingen in de 'grijze zone'. Die van ambtenaren en aannemers die na de handtekening onder het contract eens goed gaan eten.

Totale schikking?

De stad Mechelen gaf de voorbije zeven jaar 32.000 euro uit aan honoraria voor advocaten, enkel om de zaak-Janssens op te volgen. De Mechelse schepen voor Juridische Zaken Marc Hendrickx (N-VA) verdedigt de dading, ook al kan hij over de inhoud niks zeggen: "Ik heb het schepencollege geadviseerd om eieren voor ons geld te kiezen. We sluiten dit dossier, betalen onze advocaten en zijn zeker van onze centen. Het werd tijd om deze zaak op te kuisen."

Op de vraag of het klopt dat Group Janssens zich ertoe verbond om twee jaar lang niet meer in te schrijven op aanbestedingen, zegt Hendrickx: "Dat kan ik bevestigen noch ontkennen."

Glenn Janssens zelf laat weten dat ook hij niets kwijt kan over de inhoud van de dading, maar zinspeelt op een nakende "totale minnelijke schikking" met het parket van Dendermonde. Hij lijkt zo te opteren voor de procecure van VSBG, wat staat voor 'verval van strafvordering door betalen van geldsom'. In dat geval komt er nooit een proces.

Johan De Vleeshouwer vindt het schokkend: "Dit was een corruptiezaak die een schepen in de gevangenis deed belanden. Dan kun je het als stadsbestuur niet maken om je er contractueel toe te verbinden de publieke opinie in het ongewisse te laten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234