Woensdag 22/05/2019

Horeca

Glas water mag (n)iets kosten

In veel landen is het de gewoonste zaak van de wereld, bij ons nog steeds niet: gratis leidingwater op de restauranttafel. Beeld Getty Images/Cultura RF

Het burgerinitiatief ‘Free Tap Water in Belgian Restaurants’ wil dat horeca- zaken gratis leidingwater aanbieden. Ruim 300 zaken doen al mee, maar veel van hun collega's denken er nog niet over na.

In Londen verschijnt op restaurant meteen spontaan een kan met kraantjeswater op tafel, in Frankrijk en meer zuiderse landen is het zelfs helemáál ingeburgerd en ook in Amerika drinkt men op resto gratis leidingwater. Wat in zowat de hele wereld wel kan, blijkt hier nog steeds moeilijk. De burgerweging ‘Free Tap Water in Belgian Restaurants’ roept restauranthouders daarom op naast betalend flessenwater ook de optie van gratis kraantjeswater aan te bieden - niet om de restaurantrekening te drukken, wel voor de ecologische zaak. “Ook almaar meer restaurantgangers gaan bewust met hun ecologische voetafdruk om, en die is voor flessenwater gewoon veel groter dan voor kraantjeswater”, zegt Morgane Vander Linden.

De oproep valt niet in goede aarde bij Horeca Vlaanderen, dat meent dat milieuvriendelijk ondernemen en gratis water twee zaken zijn die niks met elkaar te maken hebben. “Er wordt in de horeca nog amper met PET -flessen gewerkt, wel met glas en eigen bottelsystemen”, reageert Matthias De Caluwe. “Dat we hiervoor gratis kraantjeswater zouden moeten aanbieden, is een foute perceptie creëren en gewoon ongehoord, zeker voor een sector die het zo moeilijk heeft en waar vandaag elke 0,01 procent marge telt.”

‘Onaanvaardbaar’

Paul Snoeys (52), al 23 jaar uitbater van brasserie-restaurant De Gulden Coppe in Hoogstraten is resoluut tegen. “De kostenstructuur van Belgische restaurants laat, onder meer omwille van de dramatisch hoge loonkost, gewoonweg niet toe drank gratis weg te schenken, ook al is dat kraantjeswater.” Volgens de horecamensen stroomt het water ook niet gratis uit hun kraan. “Reken het glas, het ijsblokje, citroentje, het uitserveren, de afwas... Weggeven is onaanvaardbaar.”

Toch kleeft op de deur van ruim 300 zaken de nieuwe sticker met het logo van ‘Free Tap Water’. Onder meer in de bekende etablissementen Chez Leon (Brussel), De Bomma (Antwerpen) en de ketens Balls&Glory, Hard Rock Café en Exki kan je ongegeneerd om een glaasje leidingwater vragen. Bij Smoke and Steakhouse Sticky Fingers BBQ in Antwerpen en Leuven ziet men het tappen van doodgewoon leidingwater als een vorm van klantenbinding. “Vooral de Fransen, Spanjaarden en Amerikanen vragen ernaar”, zegt uitbater Mano Strikker (51). “We hebben er best lang intern over gediscussieerd, maar gaan ervan uit dat de klant met het uitgespaarde geld nog een extraatje nuttigt. Zo wordt er spontaan toch weleens een fles wijn besteld. Het is dus zeker niet altijd een kwestie van budget. Natuurlijk moet ook niet élke klant om water gaan vragen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.