Donderdag 28/01/2021

Glaasje feelgood?

Genieten van lekkere wijn en daar ook nog ecologisch gezien een goed gevoel bij hebben, dat kan met deze flessen die we voor u getest hebben.

Vanwaar 'feelgood'? Wel, termen als bio, biodynamisch, fairtrade en natuurwijn worden zo allemaal gevat onder één paraplu. Feelgood (FG) lijkt te willen zeggen dat het niet uitmaakt welke technieken een wijnbouwer toepast of wat voor visie hij erop nahoudt. Het belangrijkste is dat hij behalve voor zijn portefeuille ook oog heeft voor natuur en mens.

Waar gaat het precies om? Om onszelf. Om het gevoel dat we als consument hebben: alle beetjes helpen om de opwarming van de planeet een halt toe te roepen.

Natuurlijk helpt de ene techniek al meer dan de andere. Belangrijke factor die evenwel geldt voor elk van deze categorieën is het vermijden van chemicaliën in de wijngaard, zodat de kans op bijvoorbeeld dioxine- en andere gifrestanten in wijn en bodem tot een minimum beperkt worden.

Cuvée Le Mouton Blanc
FG-categorie biologisch
Druivenras chardonnay
Regio Mâcon-Bray (Bourgogne)
Oogstjaar 2014
Complexe ouverture van rijp steenfruit, brioche, honing en acaciabloem. In de mond rond en romig met een zachte kruidige toon in de afdronk. Compagnon voor gerechten met paddenstoelen of zeevis zoals lotte. (13,5%)
Oenologic, € 13,20

Cuvée Aloïs Lageder 'Beta-Delta' Pinot Grigio-Chardonnay
FG-categorie biodynamisch
Druivenras pinot grigio en chardonnay
Regio Alto Adige (Noord-Italië)
Oogstjaar 2014
Complexe neus van kruiden, brioche, citrus, rijp steenfruit. Harmonieus op de tong, breed van palet, met een fijne onderliggende aciditeit en mineraliteit.(12,5%)
Licata, € 15,97

Cuvée Groot Eiland Chardonnay-Chenin Blanc
FG-categorie Fairtrade
Druivenras chardonnay en chenin blanc
Regio Breedekloof (Zuid-Afrika)
Oogstjaar 2014
Aangenaam aroma van zomerbloesem en witte perzik. Gul op de tong met opnieuw steenfruit. Finale zonder bitter, wel wat restsuiker in de afdronk. (14%)
Wereldwinkels, € 7,70

Cuvée Matetic EQ Coastal Sauvignon Blanc
FG-categorie biologisch
Druivenras sauvignon blanc
Regio Casablanca Valley (Chili)
Oogstjaar 2015
Intense grassige toetsen met impressies van buxus, kruisbes en citroen. In de mond krachtig en fris met een uitgesproken palet van rijpe limoen. Bij asperges, gekruide kip of een citroensorbet. (13,5%)
Biodyvino, € 14,90

Cuvée Ecologica Bonastre CV Cart Vert
FG-categorie biologisch zonder sulfiet.
Druivenras multiblend
Regio Spanje (landwijn)
Ongesulfiteerd, ongefilterd en ongeklaard. Spontane gisting. Neus met muskaat en appelcompote. Op de tong droog met weer appelimpressies. Buitenbeentje met weinig alcohol. (10%)
A Taste Affair, € 19,96

Cuvée La Ligière Vacqueyras 'Le Chemin Blanc'
F-G-categorie biologisch
Druivenras cliarette en marsanne
Regio Vacqueyras (Zuidelijke Rhône)
Oogstjaar 2014
Neus van geperste druiven, toetsen van limoen en tropisch fruit. In de mond rond en filmend, opnieuw exotisch fruit en garrigue. (13%)
Biodyvino, € 17,55

Cuvée Seresin Sauvignon Blanc
FG-categorie biologisch
Druivenras sauvignon blanc
Regio: Marlborough (Nieuw-Zeeland)
Oogstjaar 2013
Boeiend steekspel van grassige en tropische toetsen, met buxus, kruisbes en passievrucht in de ouverture. Pittig in de mond met pronte zuren die perfect in balans liggen met rijp wit fruit. (13%)
Ad Bibendum, € 19,50

Cuvée Château de Nages 'Vieilles Vignes'
FG-categorie biologisch
Druivenras multiblend
Regio Costières de Nîmes (Zuidelijke Rhône)
Oogstjaar 2013
Reservewijn met een neus van boter en houtkruiden, na schudden tropische toetsen van limoen, passievrucht en mango. In de mond genereus en rond. (13,5%)
Christiaens, € 11,45

Cuvée Setteporte Etna Rosso FG-categorie biologisch
Druivenras nerello mascalese en nerello cappuccio
Regio Etna (Sicilië)
Oogstjaar 2013
Kersenrood met terracottaschijn. Enthousiaste neus van versgeplukte kersen en bosbes. In de mond schitterende harmonie van rijp fruit en vulkanische frisheid. Een perfecte ambassadeur voor de Etna-wijn. (13,5%)
Licata, € 15,97

Cuvée Movia Pinot Noir
FG-categorie natuurwijn zonder sulfiet
Druivenras pinot noir
Regio Brda (Slovenië)
Oogstjaar 2009
Ondanks een vleugje balsamico overheersen na al die jaren vooral de fruitaroma's van kersenpit en framboos. Op de tong valt het sappige fruit en de fluwelen textuur op, gevolgd door pittige tannine in de afdronk. (12%)
Matthys Wines, € 25

Cuvée Château des Biscarrats
FG-categorie biologisch
Druivenras merlot-cabernet(s)
Regio Lalande de Pomerol (Bordeaux)
Oogstjaar 2014
Prikkelende neus met klein zwart fruit, laurier, kreupelhout. Genereuze aanzet in de mond die snel evolueert naar een sterk gestructureerde finale met goed ingeklede tannine. Bij rood vlees. (13%)
Colruyt/Bio Planet, € 8,05

Cuvée Château La Coste 'Les Pentes Douces'
FG-categorie biologisch
Druivenras cabernet, grenache en syrah
Regio Coteaux d'Aix en Provence (Zuid-Frankrijk)
Oogstjaar 2012
Zwoele neus van specerijen, vijg en een toets cassiscrème. Frisse aanzet met retour van zwart fruit, krachtige structuur die steunt op stevige tannine en eiklagering. (14%)
Delhaize, € 12,09

Cuvée Carobelle Gigondas
FG-categorie biologisch
Druivenras grenache, syrah
Regio Gigondas (Zuid-Rhône)
Oogstjaar 2014
Echte rhônewijn: licht animaal karakter, goede typering van grenache, vleugje zwarte chocola, gedroogde kruiden. In de mond evenwichtig met genereuze fruitmaterie en perfect rijpe tannine in dit oogstjaar. Bij klein wild en gestoofde gerechten. (14,5%)
Spar, € 11,80

Cuvée Domaine Grand Guilhem
FG-categorie biologisch
Druivenras carignan, syrah, grenache en mourvèdre
Regio Fitou (Languedoc)
Oogstjaar 2014
Fijne neus van garrigue, rood en zwart zomerfruit. Soepel en slank in de mond met een gemiddelde concentratie en krokante tannine die getemperd wordt door aangename sucrositeit. Bij lenteslaatjes en charcuterie. (13,5%)
Oenologic, € 12,50

Cuvée Vini Viti Vinci Irancy FG-categorie natuurwijn zonder sulfiet
Druivenras pinot noir, césar
Regio Irancy (Noord-Bourgogne)
Oogstjaar 2013
Lichte, pinot-achtige tint. Neus van kersen met vleugje rabarber. In de mond fris en elegant met alles mooi in balans. Lente- en zomerwijn die best licht gekoeld, bij 14-15°C geserveerd wordt. (11%)
A Taste Affair, € 20,50

Cuvée Domaine des Terres Blanches
FG-categorie biologisch
Druivenras syrah, grenache, mourvèdre en cabernet
Regio Les Baux de Provence (Zuid-Frankrijk)
Oogstjaar 2012
Blockbuster die geurt naar gekonfijte braam en wilde kruiden. Op de tong genereus en romig met goed versmolten hout en enorme structuur en lengte. Bij lam. (14,5%)
corawine.be, € 13,69

Cuvée Lautaro Cabernet Sauvignon Gran Reserva
FG-categorie fairtrade, biologisch
Ras cabernet-sauvignon
Regio Lontué Valley (Chili)
Oogstjaar 2014
Compacte neus met aroma's van kersen op alcohol, cassiscrème, zoethout. In de mond krachtig en geconcentreerd, met een terugkeer van zoethout en een kruidige toets van de houtlagering. (13%)
Wereldwinkels, € 9,60

Cuvée Habitat (Torres)
FG-categorie biologisch
Druivenras garnacha-syrah
Regio Catalonië (Spanje)
Oogstjaar 2013
Sappige en expressieve neus van vers geplet zwart fruit en zachte kruiden afkomstig van de vatlagering. Na schudden vleugje anijs en zoethout. Genereus op de tong met retour van zwart fruit maar ook stevige tannine die om rood vlees vraagt. (14%.)
Delhaize, € 10,19

Cuvée Domaine du Causse d'Arboras 'La Faille'
FG-categorie biologisch
Druivenras grenache, syrah, carignan en mourvèdre.
Regio Terrasses du Larzac (Languedoc)
Oogstjaar 2013
Neus van rijp zomerfruit en fijn hout. Na schudden vleugje garrigue. In de mond rond en krachtig maar lekker doordrinkbaar. Denk aan grillades bij deze kanjer. (14%)
corawine.be, € 12,19

Cuvée SR Senda de las Rochas Bobal
FG-categorie biologisch
Druivenras bobal
Regio Manchuela (Spanje)
Oogstjaar 2013
In de buurt van Valencia werden vroeger enkel rustieke, gestoofde wijnen gemaakt van bobal. Deze wijn bewijst dat het anders kan. Soepel, lenig, lichtjes kruidig en fris in de mond. (13%)
Dulst, € 6,18

Jean-Michel Comme, oenoloog op het beroemde château Pontet-Canet, werkte in de vorige eeuw conventioneel, nadien biologisch en sinds 2004 biodynamisch. Als je weet dat de makers van natuurwijn zich in het veld meestal bedienen van biodynamische technieken, dan mag je zeggen dat deze man zowat alles gezien heeft. Hij zou voor geen geld terug willen van biodynamisch naar biologisch. Hij noemt het twee volledig andere benaderingen van eenzelfde probleem.

De kern van het probleem zijn vocht en regen in de lente. Die zorgen voor meeldauw, schimmels en andere wijngaardziekten die de wijnstok aantasten. De conventionele wijnbouw bedient zich onder meer van krachtige synthetische fungiciden tegen deze bedreigingen. De biologische wijnbouwers doen het met Bordelese pap, een vooroorlogs middel gebaseerd op kopersulfaat. Biodynamici gebruiken plantaardige infusies.

Jean-Michel Comme: "Waar de conventionele wijnbouw zich bedient van Scud-raketten, gebruikt de biologische nog pijl en boog. Maar het principe blijft hetzelfde: men bestrijdt de natuur. Biodynamie strijdt nergens tegen: het versterkt alleen de immuniteit van de planten, zodat die zichzelf kunnen verdedigen. Dat is een heel andere filosofie.

"Ook technieken als 'seksuele verwarring' tegen vliegende insecten in de wijngaard vind ik afschuwelijk. Wat een trauma voor die diertjes: stel je voor dat je als mens nooit meer normale seks kunt hebben! Het is toch beter om de planten wat sterker te maken?"

Cuvée Delmas 'Cuvée des Sacres' Crémant de Limoux Brut
FG-categorie biologisch
Druivenras chenin blanc, chardonnay, loin de l'oeil
Regio Limoux (Languedoc)
Mooie neus met citrus, brioche en appeltjes. Fris prikkelend op de tong met fijne balans tussen zuren en rijp fruit. Boeiend smaakpalet met diepte en volume. Gastronomische bubbels waar je alle kanten mee uit kunt. (12,5%)
Biodyvino, € 19,30

Cuvée Jeio Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut
FG-categorie: biologisch
Druivenras glera
Regio Prosecco Valdobbiadene (Noord-Oost Italië)
Zeldzame brut uit deze regio (de meeste zijn extra-dry). Goed getypeerde neus met lentebloesem, citrus en wat witte perzik. Frisse aanzet in de mond, retour van citrus, strakke finale. Fraaie aperitief-prosecco. (11,5%)
Licata, € 14,97

Cuvée CasaBelfi Prosecco Frizzante
FG-categorie biologisch
Druivenras glera
Regio Prosecco (Noord-Oost Italië)
Duidelijk ongefilterd (dus best rechtop bewaren en koelen). Neus van gestoofde appeltjes en pompelmoes. In de mond aangenaam met een mooie balans tussen wit gestoofd fruit en zuurtjes. Zuivere afdronk. Aanrader. (10,5%)
A Taste Affair, € 14,04

Cuvée Codorníu Ecologica, Cava Brut
FG-categorie biologisch
Druivenras xarel-lo en parellada
Regio Catalonië (Spanje)
Gulle neus met toetsen van perzik, citrus en conférencepeer. Ook in de mond genereus met lichte mediterrane kruidentoets. Zuivere afdronk zonder bitter. Wel stevig gedoseerd. Pleziercava voor op een lenteterrasje. (11,5%)
Delhaize, € 9,99

Cuvée Santa Digna Estelado Rosé Brut
Feelgoodcategorie fairtrade
Druivenras païs
Regio Chili
Mooie, licht zalmkleurige tint. Fijne, delicate neus van klein rood zomerfruit met een vleugje kersenpit. In de mond harmonieus met een aangename retour van kers in het palet. Zuivere, gemiddeld gedoseerde afdronk. Bij sorbet of fruittaart. (12%)
Spar, € 10,65

Waar vindt u deze wijnen?

De besproken wijnen, die in de meeste gevallen biologisch gecertifieerd zijn, maar waarbij vaak al biodynamische principes werden toegepast, zijn te verkrijgen bij volgende adressen: A Taste Affair, Gent, atasteaffair.com Ad Bibendum, A'pen/St-Truiden/Brussel, adbibendum.net

Biodyvino, Aartselaar/ biodyvino.be Bio Planet, diverse winkels, bioplanet.be Christiaens, Tongeren/Bilzen, christiaens-wijnhuis.be Colruyt, diverse winkels, ontdekjecolruytwijn.be

Delhaize, diverse winkels, dww.be Dulst, Blanden (Leuven), dulst.be Licata, Diepenbeek, licata.be OenoLogic, Hofstade, oenologic.be Spar, diverse winkels, spar.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234