Donderdag 06/05/2021

Gitaarpedalen en games in de bib van de toekomst

Minecraft in de bib? Het is een van de vele initiatieven die bibliotheekdirecteur Eli Neiburger installeerde om zijn Ann Arbor District Library te verbreden. Want de bibliotheek kan nog altijd relevant én cool zijn, zei de Amerikaan in Antwerpen.

Eli Neiburger past niet meteen in het traditionele beeld van bibliothecarissen. De Amerikaan heeft dan ook een divers palmares. Hij was poppenspeler, comedyschrijver en gamedesigner. Hij is nog steeds een fervent gamer.

Deze week gaf Neiburger zijn visie op de bib van de toekomst in bibliotheek Permeke in Antwerpen. Tien jaar geleden opende die de deuren op het De Coninckplein, bedoeld om de moeilijke buurt te doen heropleven. "Een slimme manier van stedelijke ontwikkeling", vindt Neiburger. "Een bib op de cruciale plek kan de problemen van een gemeenschap oplossen. Al zijn niet veel steden dapper genoeg om dat te doen."

Tegelijk lijkt een openbare bibliotheek wat achterhaald in digitale tijden.

Eli Neiburger: "Daarom hebben wij het aanbod verbreed. Bij ons kun je ook telescopen, naaimachines, warmteverliesmeters, synthesizers of gitaarpedalen uitlenen. Zaken die mensen niet kopen omdat ze duur zijn, of niet permanent nodig hebben."

Dus een bibliotheek moet meer zijn dan een opslagruimte van informatie.

"Nee, het is een herinterpretatie van wat we al deden. Er heerst een enge visie op wat bibliotheken moeten zijn, zowel buiten als binnen de sector. Niets belet ons te verbreden, zolang het draait om kennis. Wie een telescoop uitleent, leert iets over de ruimte. En een warmteverliesmeter zegt iets over het energieverbruik in je huis."

Worden er nog veel boeken uitgeleend?

"Honderdduizenden! Uitgevers beweren dat elk ontleend boek een verlies in verkoop betekent. Maar Ann Arbor staat in de top 5 van grootste boekenkopers op Amazon. Tegelijk hebben we een van de meest gebruikte bibliotheken in de VS. Want wat mensen uitlenen, zijn de dingen die ze anders niet zouden kopen. "

Zou de bib niet beter investeren in digitale werken?

"E-books hebben het papier nog altijd niet verdreven. Bovendien zijn ze een nachtmerrie voor de bib, omdat er te veel systemen op de markt zijn. Bijkomend probleem is het gegeven uitlenen. Dat wil zeggen dat we e-books - of digitale muziek - ook moeten terugkrijgen. Dus moeten we versleutelen. Absurd, want digitale informatie moet je net makkelijk kunnen verspreiden.

"Daarom onderhandelen we met uitgevers of we hun werken als download mogen aanbieden. Gebruikers kunnen die dan gratis houden, betaald door de gemeenschap. Ook hebben we een eigen publicatieplatform: we helpen lokale auteurs hun manuscript tot e-book om te vormen. In ruil mogen wij het gratis aanbieden. Zij houden wel het auteursrecht. Ze mogen het ook elders verdelen en eraan verdienen. Graag, zelfs."

U bent zelf een gamer. Zijn er games in de bib?

"Ja, maar die kunnen niet uitgeleend worden. Dan zouden we alles in drievoud moeten aanschaffen, een voor elke console. We organiseren wel game-events en hebben een eigen Minecraft-server. Met Google Maps hebben we de stad in het spel gestoken, en gebruikers bouwen alles zo goed mogelijk na in 3D. Enkel de gevels, in de gebouwen mogen ze doen wat ze willen. Zo zit er een rollercoaster in de bib en een reusachtige robot in een overheidsgebouw. Heel cool."

Waar zit de kennisoverdracht in Minecraft?

"Het stimuleert de creativiteit, leert kinderen programmeren en in oplossingen denken."

Dat Vlaamse gemeentes niet langer verplicht zijn een bib te hebben, is dus geen goed idee?

"Die discussie wordt bij ons ook lokaal gevoerd. Maar mensen houden van hun bib, ze is een deel van hun stad. Ze komen op straat als eraan geraakt wordt. (lacht) De bib is een van de weinige dingen waar mensen het over eens zijn."

Op 16/4 viert bibliotheek Permeke Antwerpen haar tiende verjaardag met de Nacht van de Vrouwelijke Stem. permeke.org

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234