Zaterdag 18/01/2020

Gissen en gokken over toekomst Johan Museeuw

Johan Museeuw rijdt morgen tussen Parijs en Tours zijn laatste wedstrijd van het seizoen. Sommigen zijn er zelfs van overtuigd dat de Franse herfstklassieker wel eens de laatste uit zijn zestienjarige profcarrière zou kunnen zijn. De dopingaffaire Landuyt-Versele heeft Museeuw behoorlijk overhoop gehaald. De benen zijn nog goed, het hoofd daarentegen is minder fris. Toch wil hij de fiets niet opzij zetten. 'Omdat ik te veel van wielrennen houd', is zijn belangrijkste motivatie. Volgende week zet de Leeuw in Canada alles op een rijtje en overlegt hij met de ploegleiding van QuickStep-Davitamon over zijn nabije toekomst.

TONY LANDUYT

Parijs-Tours wel, het wereldkampioenschap niet. Voor de voorlaatste wereldbekerproef wil Johan Museeuw zich nog eens opladen. Voor het WK wil en kan hij dat niet meer. Sinds de Memorial Van Steenbergen heeft Museeuw alleen de Franco-Belge uitgereden. In alle overige wedstrijden waar hij aan de start verscheen, zocht hij vroegtijdig de kleedkamer op. De gerechtelijke procedure rond de affaire Landuyt-Versele bleef duidelijk nazinderen. "Ik heb me niet kunnen voorbereiden op het wereldkampioenschap zoals ik wilde", liet hij José De Cauwer vorige week weten. Een opluchting voor de bondscoach. De Cauwer had zijn twijfels, maar alleen al voor zijn ervaring en de sfeer binnen de ploeg had De Cauwer hem een plaats in de selectie gegund. Museeuw nam de bondscoach echter zelf de wind uit de zeilen.

In Parijs-Tours is hij er morgen wel bij. "Om twee redenen", zegt ploegleider Wilfried Peeters. "Johan is gemotiveerd voor die wedstrijd. Donderdag heeft hij lang getraind. 's Avonds hing hij aan de lijn met de melding dat hij er klaar voor is. Ik geloof hem. Ik ken Johan goed genoeg. Jaren hebben we op elkaars lip geleefd. Als hij zegt dat hij goed is, dan is dat niet om bij de eerste bevoorrading af te stappen."

"Tweede reden is dat Johan nog altijd een flinke steun kan betekenen voor de ploeg", legt Wilfried Peeters uit. "In Parijs-Tours staat nog een en ander op het spel voor ons. Bettini kan zich definitief een tweede wereldbeker toeëigenen. Daarnaast is de ploeg nog altijd in de running voor de eerste plaats in de ploegenstand. Museeuw kan daarbij helpen."

Dat hij forfait geeft voor het wereldkampioenschap verbaast Peeters geenszins. "Een zwaar parcours als dat van Hamilton is geen spek meer voor de bek van een 38-jarige Museeuw. Johan moet niet meedoen om er per se bij te zijn en de hoop te vergroten. Waarom denk je dat wij hem al niet meer lieten starten in wereldbekerwedstrijden als San Sebastian en het kampioenschap van Zürich? Gewoon omdat die wedstrijden te lastig zijn geworden voor hem. Net zoals Hamilton. De laatste twee, drie jaar heeft Johan nog maar echt twee klassiekers gereden: Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen." Enerzijds is er het parcours, maar anderzijds is er de mentale klap van de zaak Landuyt-Versele. De opgekropte woede van de affaire die op 4 september losbarstte. De zaak heeft zijn sporen nagelaten. Vier weken lang hult hij zich nu al tegenover de media in stilzwijgen. Het enige wat hij loste over de affaire is dat hij naar eigen zeggen zestien jaar lang België op de wielerkaart zette en er nu "zonder schroom" wordt afgestoten. "Ik heb niets verkeerd gedaan", blijft hij hardop roepen. Weinigen luisteren.

Peeters gelooft alvast in hem en heeft het vermoeden dat Museeuw op wraak uit is. "Museeuw is een BV. Wanneer zo iemand zijn naam in een affaire opdaagt, is dat een kluif voor de media, dat begrijp ik. Maar goed, Johan kennende vermoed ik dat hij sportief zal willen terugslaan. Aantonen dat hij het op een 'natuurlijke' manier kan. De zaak heeft fel aan hem gevreten. Hij heeft zware klappen moeten incasseren. Belangrijk is nu dat hij met een goed hoofd de winter ingaat, alles op een rijtje zet en dan uitmaakt hoe het verder moet."

Intussen blijft het gissen en gokken over zijn toekomst. Zoals hij Frank Vandenbroucke overtuigde om de fiets voor dit seizoen aan de kant zetten, zo liet manager Patrick Lefevere al duidelijk verstaan dat Museeuw er maar beter nu zou mee stoppen. Toch ziet het er niet naar uit dat het afscheid voor onmiddellijk zal zijn. "Omdat ik weet hoeveel Johan van de fiets en het wielrennen houdt", zegt Wilfried Peeters."Dan is het heel moeilijk om afscheid te nemen. Ik kan hem mijn mening zeggen. Ik ondervind nu aan den lijve hoe mooi het leven na de sport is. Maar ik zal Johan nooit beïnvloeden. Hijzelf moet de knoop doorhakken en beslissen wanneer het voorgoed is afgelopen. Mijn enige wens is dat Johan op hoog niveau stopt. Dat hij zeker niet aanmoddert en een jaar te veel koerst."

Zondag fietst hij nog mee in Parijs-Tours. In theorie zou hij ook nog de Sluitingsprijs in Putte-Kapellen kunnen rijden, maar dat is zo goed als uitgesloten. Zondagavond reist hij met Patrick Lefevere, Wilfried Peeters, Serge Parsani en Alvaro Crespi immers naar Parijs om vervolgens maandag naar Hamilton te vliegen. Museeuw toch op het WK, als toerist dan. "Een voorstel van mij waar Johan maar al te graag op inging", zegt de teammanager. Aan de andere kant van de wereld gaat de vijfkoppige delegatie van QuickStep zich over de toekomst van Museeuw beraden. "Eigenlijk is het heel eenvoudig", vindt Lefevere. "Ofwel stopt hij, ofwel fietst hij verder. Aan hem om daarover te beslissen."

Gaat de fiets voorgoed aan de kant, dan heeft Museeuw in principe de zekerheid dat er voor hem een functie binnen de ploeg is weggelegd. "Dat werd vorig jaar al vastgelegd", zegt Lefevere. "In Hamilton gaan we daar eens ernstig over praten. Ook al kunnen we in de huidige situatie nog geen beslissingen nemen. Daarvoor moeten we wachten op wat het gerechtelijk onderzoek heeft uitgewezen."

Het is een publiek geheim dat Museeuw zich na zijn carrière erg graag met de jeugd binnen de ploeg zou bezighouden. Zestien jaar ervaring in het profpeloton wil hij zomaar niet vergooien, maar overdragen aan jongeren. De dopingaffaire heeft voorlopig echter een vraagteken achter dit project gezet. Want stel dat Museeuw toch niet vrijuit zou gaan, dan weet Lefevere heel goed dat hij jongerenbegeleiding moeilijk aan hem kan toevertrouwen.

In de marge van het WK in Canada wil Lefevere van Museeuw horen of hij nog verder fietst of in een functie binnen de ploeg stapt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234