Donderdag 17/10/2019

Girl Power begint steeds vroeger

Het haar bijeengehouden door een speld of in een staartje, truitje tot net boven de navel bewegen ze sierlijk op het ritme van Boyzone en de Spice Girls. Kauwgomkauwende Lolita's op sportschoenen. Het is drie uur zondagmiddag in Etterbeek, maar in 'Disco Kids', België's eerste kinderdiscotheek, is het enige licht afkomstig van de discobol.

BRUSSEL.

Eigen berichtgeving

Net zoals in een echte dancing," constateert Raymond Halleux, eigenaar van deze 'afternoon club' voor zeven- tot veertienjarigen, voldaan. "Compleet met rookmachine en lichteffecten." Buiten schijnt de zon en geurt het naar lente.

Drie jaar geleden verschenen de eerste Kids Fantasy Clubs, een soort overdekte speelpleinen inclusief springkastelen en zalen met videospelletjes. Veilig, overzichtelijk, beschut tegen regen en wind en zonder harde hoeken en kantjes: op kindermaat gesneden amusement, kant-en-klaar voor consumptie. Ouders kunnen er rustig van een drankje genieten terwijl hun kinderen voor de zoveelste keer de glijbaan/klimrekken/balspelen uitproberen. Kids Club werden in die periode ook ontzettend populair als lokatie voor verjaardagspartijtjes. Nu is in de club in Etterbeek op de eerste verdieping ook een zaaltje omgebouwd tot discotheek.

"Op verzoek van de kinderen zelf," licht Halleux zijn initiatief toe. "Ze zeurden er al verschillende maanden om." Voorlopig is de Disco Kids elke eerste zaterdag van de maand open, maar de zaal kan ook gehuurd worden voor verjaardagsfeestjes of een 'boum'. "Wij voorzien in een reële behoefte," houdt Halleux vol. "Kinderen van nu willen nu eenmaal adolescenten imiteren en dat gebeurt vroeger en vroeger. Dit maakt deel uit van de voorbereiding op het leven. Hier gebeurt het tenminste nog op een gezonde manier. Om acht uur is het afgelopen. We zijn streng wat de leeftijdgrens betreft: geen onfrisse invloeden. Hier leren de kinderen ook geen slechte gewoontes zoals roken of drinken, en er is altijd een volwassene bij."

De volwassene van dienst is een DJ die zichtbaar heimwee heeft naar swingender tijden of nog een kater verwerkt van de vorige avond... en misschien wel allebei. Af en toe grist hij een cd uit een wel zeer diverse verzameling die zowel Carré Greatest Hits als de soundtrack van The Lion King bevat. "Het is niet veel soeps", geeft de man grif toe, "maar ik moet mijn collectie nog uitbreiden. Boyzone en de Spice Girls, dat horen ze het liefst. Met techno of house moet je bij hen niet aankomen."

"Het mag best een beetje sneller," oordeelt Marie, zeven. Samen met Diane volgt ze lessen klassiek ballet en dit is een welkome afwisseling. Als het maar dansen is. Hun gracieuze bewegingen worden ruw verstoord door Nina van zes die girl power voorlopig vertaalt in raddraaien en handenstand. Annissa van elf - "bijna twaalf", vult ze aan - vindt het toch maar een armoedig alternatief voor de echte disco. "Ik wou dat ik 's avonds weg mocht," verzucht ze. Jongens zie je haast niet op de dansvloer. Eentje van hoogstens zes wordt bijna manu militari tussen twee meisjes met zachte dwang binnengesleurd. Hij staat even onzeker te zwaaien als iemand die te veel op heeft en vlucht dan weer naar beneden, de videospelletjes tegemoet. "Het is zo, jongens vinden de weg hierheen niet zo snel," zegt Halleux.

In de cafetaria zitten de ouders. "Is hierboven een disco? Dat wist ik niet eens," zegt een grootmoeder die met een andere moeder een tafeltje deelt. "Ik zou eerst eens willen zien hoe het er aan toegaat. Maar ik zou mijn kleinzoon wel laten gaan, als hij zin had tenminste." "Dansen zit die kinderen in het bloed," zegt de moeder, die twee dochters heeft. "Als je thuis muziek opzet, doen ze het ook. Ze zien het op MTV. Laatst zag ik op tv een reportage over een disco voor kinderen in Frankrijk. Dat was tot 22 uur." "Om die tijd horen kinderen onder de tien in bed," vindt oma resoluut. Moeder haalt de schouders op. "Ik begrijp jullie wel, hoor," vergoelijkt oma. "Ouders werken tegenwoordig allebei en vaak heb je dan de energie niet meer om kinderen iets te verbieden."

"Het lijkt soms of je nu zondagen hebt voor het kind en zondagen voor de ouders," verzucht een vader die aan een cafetariatafetje verdiept is in een boek. "Mijn ouders gingen in het weekend soms op familiezoek, en vaak was dat voor ons, kinderen, stomvervelend. Maar we hadden geen keuze.. Als ik mijn kinderen nu wil meekrijgen op visite moet ik ze eerst iets anders in het vooruitzicht stellen, zoals dit hier. Voor een keer kan dit geen kwaad, maar ik vind het belangrijk dat ik ze leer dat er nog een heel gamma andere activiteiten bestaat zoals lezen, muziek maken of beluisteren, zwemmen en wandelen."

Hilde Sabbe

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234