Donderdag 08/06/2023

Giraffe dreigt in stilte uit te sterven

De massale belangstelling voor panda's, gorilla's en olifanten doet vergeten dat ook de giraffe met uitsterven is bedreigd. Volgens tellingen ging de populatie er in vijftien jaar met 40 procent op achteruit. Er zijn in heel Afrika nog 80.000 wilde giraffen, schrijft de krant The Times.

De krimp van bepaalde giraffenpopulaties is zo dramatisch dat een aantal soorten met uitsterven zijn bedreigd, schrijft de krant. Vijftien jaar geleden leefden er nog 140.000 giraffen op het Afrikaanse continent, vandaag zijn dat er minder dan 80.000. We vinden giraffen te vanzelfsprekend, zegt Julian Fennessy van de Giraffe Conservation Foundation in Namibië. Het is een van de zeldzame verenigingen die ijveren voor het behoud van het dier.

"Mensen denken dat giraffen overal zitten, en dat op het hele continent dezelfde soort rondloopt." Van de Thornicrofts, een giraffensoort die enkel in Oost-Zambia voorkomt, zijn er minder dan 550 dieren over. De populatie Nubische giraffen is gedaald tot onder de 650 en de West-Afrikaanse giraffen zijn met minder dan 400. Dat zijn er minder dan de populatie die in gevangenschap in Europa leeft. De giraffe doet het in gevangenschap zo goed, dat in de zoo van Kopenhagen een giraffe werd gedood en aan de leeuwen gevoerd om de genenpoel van de populatie gezond te houden. De dood van 'Marius de giraffe' zorgde toen voor internationale commotie.

Oorzaak van de achteruitgang van de wilde giraffe is de bedreiging van zijn habitat. De groeiende Afrikaanse bevolking gebruikt meer en meer grond voor landbouw of om op te wonen. Maar ook stropers doden giraffes. In Tanzania worden botten en hersenen genezende krachten toegedicht - onder andere tegen aids - en het zoete vlees wordt ook door mensen gegeten. De langbenige dieren zijn een vrij makkelijke prooi. "Er zit wel 800 tot 1.000 kilo vlees aan. In Congo jagen de rebellen van Joseph Kony op olifanten om met ivoor hun oorlog te betalen", zegt Fennessy. "Zij eten tijdens hun strooptochten giraffe."

Olifant

In tegenstelling tot wat de aandacht van media en sponsors doet vermoeden, is de olifantenpopulatie met 440.000 niet onrustwekkend laag. Tellingen en schattingen van African Elephant Specialist Group (AfESG), verbonden aan de International Union for Conservation of Nature, spreken voor 2012 zelfs van ruim 523.000 dieren, weliswaar een achteruitgang van de 555.000 olifanten die in 2007 werden geteld en geschat. De Europese Unie stopte tussen 2002 en 2012 liefst 1,3 miljard euro in programma's om biodoversiteit in ontwikkelingslanden te ondersteunen, voornamelijk gericht op het behoud van de olifantenpopulatie. Het geld diende onder andere om stroperij aan banden te leggen en illegale houtkap tegen te gaan.

Ook de gorilla, die met de documentaire over het Congolese Virungapark weer in de belangstelling komt te staan, heeft een populatie van 100.000. Dat neemt niet weg dat de berggorilla's die in Oost-Congo leven de laatste in hun bijzondere soort zijn, namelijk de berggorilla. En het is vreemd om de ene bedreigde dierstoort met de andere te vergelijken. Toch, zegt Fennessy, is het vreemd dat er zo weinig aandacht voor de giraffe is, terwijl het dier duidelijk het onderspit moet delven qua aantal. De jacht op olifanten en gorilla's krijgt veel meer aandacht van natuurbeschermers en overheden dan giraffes. "Ik begrijp de aandacht voor neushoorns", zegt Fennessy. "Van olifanten ben ik minder overtuigd. Maar ze zijn iconisch. Ze krijgen zoveel media-aandacht en geld, dat het moeilijk is om met hen te concurreren."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234