Donderdag 22/10/2020

Media

Ging VTM te ver met toppolitici om de tuin leiden? ‘Ze hebben ons iets wijsgemaakt’

Vijf politici, omringd door nabestaanden van verkeersslachtoffers, in ‘Make Belgium Great Again’. Beeld Make Belgium Great Again

Het VTM-programma Make Belgium Great Again lokte vijf politici ‘onder valse voorwendsels’ naar een uitzending waarin zij onverwacht geconfronteerd zijn met nabestaanden van verkeersslachtoffers, zo meldt Newsmonkey. De vijf zijn kwaad. ‘Ze hebben ons iets wijsgemaakt om een publiek tribunaal op te zetten.’

Bekijk nu:

De meest recente aflevering van Make Belgium Great Again, afgelopen zondag, ligt zwaar op de maag van de vijf politici die erin opdraafden: de Vlaamse ministers Ben Weyts (N-VA) en Hilde Crevits (CD&V), partijvoorzitters John Crombez (sp.a) en Meyrem Almaci (Groen) en federaal vicepremier Alexander De Croo (Open Vld).

In de uitzending over verkeersveiligheid zien we hen fietsen en vragen beantwoorden over hun fietsgewoontes. De apotheose doorbreekt die gemoedelijke sfeer. Het is wat VTM zelf ‘shocktherapie’ noemt: de fietstocht eindigt op een open veld waar de vijf plots oog in oog staan met honderden door camera’s en drones omringde verwanten van in het verkeer overleden kinderen.

Beeld Make Belgium Great Again

Nieuwssite Newsmonkey onthult hoe dat pijnlijke tv-moment op een manier tot stand kwam die de politici laakbaar vinden.

PIT, het interne productiehuis van VTM, nodigde hen uit voor een programma met als doel ‘de Vlamingen meer te doen fietsen’, waarbij de politici tijdens een fietstocht vragen zouden beantwoorden over hun fietservaringen. In de voorbereiding ging het nooit over verkeersveiligheid of –slachtoffers.

De confrontatie met de nabestaanden moest per se verzwegen worden, zo beschrijft de nieuwssite. Toen vier van de vijf politici aan PIT vroegen om de opnames op 28 augustus te vervroegen omdat ze door de informateurs waren gevraagd voor overleg op Hertoginnedal, reageerden de programmamakers gepikeerd met: “Waarom kunnen de politici zich niet aan de afspraak houden?” Dat het erg lastig is om opnames met honderden mensen te vervroegen, kregen de politici niet te horen. Hun bezorgde vragen achteraf over hoe de confrontatie in beeld zou worden gebracht, werden genegeerd, aldus nog Newsmonkey.

Beeld Make Belgium Great Again

De vijf bevestigen aan De Morgen dat het volledige verhaal klopt. Een mail van het productiehuis aan één van hen toont dat het in de inhoudelijke voorbereiding niet over verkeersveiligheid gaat.

Hertoginnendal

“Wij zijn met smoesjes naar daar gehaald. Het ging zogezegd over fietsen, maar afspraken over de inhoud zijn niet gevolgd”, zegt een van de betrokken politici. “Ze hebben ons iets wijsgemaakt om een publiek tribunaal op te zetten. “Ze wilden zeggen: de politiek is schuldig. J’accuse.”

“Dit heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt nog iemand. “Ook toen enkele collega’s erop wezen dat we moesten vertrekken naar Brussel, vertelden ze ons niet waarom we langer moesten blijven. Alles werd eraan gedaan om toch maar hun vastgelegde scenario te volgen en het schokeffect zo groot mogelijk te maken.”

Uiteindelijk kwamen de vier die naar Hertoginnedal moesten vertrekken daar te laat toe. “Ik herkende mensen onder de nabestaanden, ging ook met hen praten”, zegt één van hen. “Dan kun je niet gewoon vertrekken.”

Beeld Make Belgium Great Again

Op de vraag of er nu een vertrouwensbreuk is met de media zegt één van de vijf: “De waarheid is dat we volgende keer wel weer vriendelijk in de media zullen opduiken. Maar we zullen nu misschien extra waakzaam zijn. In België zijn politici erg benaderbaar. Daardoor stellen wij ons kwetsbaar op. Maar nu voelen we ons voor schut gezet.”

En dat was helemaal niet nodig, zo zeggen meerdere politici. “Als de makers eerlijk waren geweest, waren we wel gekomen. Dit ligt ons na aan het hart. Politici moeten met hun neus op de feiten worden gedrukt, zeker als het over falend beleid gaat. Maar niet op deze manier”, klinkt het.

In een reactie stelt programmamaakster Ellen Van Hove: “De partijvoorzitters waren ervan op de hoogte dat het over fietsen en mobiliteit zou gaan. Je kan veel bomen opzetten over de aanpak, maar het belangrijkste is dat er weer gepraat wordt over fietsveiligheid.” 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234