Donderdag 20/01/2022

Ging Laurent op bezoek bij Kabila?

Hoewel er een waas van mysterie rond de Congoreis van prins Laurent hangt, sijpelden gisteren details door van zijn whereabouts. De Congolese regering meldt dat de prins onder andere een bezoek bracht aan een grootschalig en lucratief herbebossingsproject. De belangrijkste vraag is echter: had de prins ook een ontmoeting met president Kabila, zoals een goede kennis van Laurent beweert?

Hoewel premier Yves Leterme (CD&V) en koning Albert hem dat afraadden, ondernam prins Laurent onlangs toch een reis naar Congo. Wat opvalt is dat noch de prins, noch zijn entourage veel kwijt willen over wat de prinselijke delegatie in Congo kwam doen. De Brusselse advocaat Pierre Legros zei dat de reis kaderde in het werk van Laurents vzw GRECT, een afkorting voor Global renewable energy and conservation trust. Legros is juridisch adviseur van GRECT en nam deel aan de Congoreis. Hij vertelde dat Laurent in Congo “uitstekend werk” heeft verricht. “De deelname van de prins was niet officieel. Ter plaatse heeft hij uiteraard zijn identiteit niet verborgen, maar men kan hem toch niet beletten om te werken. We werden daar trouwens door geen enkele Belgische vertegenwoordiger ontvangen en kregen ook geen speciale bescherming.”

Over het protest van premier Leterme: “Het verzoek van premier Leterme was begrijpelijk, maar werd slechts twee dagen voor de reis verstuurd. Te laat om de hele missie in vraag te stellen.” Legros sloot zijn verklaring ietwat raadselachtig af. “Over ontmoetingen met hooggeplaatste Congolese politieke figuren kan ik niets zeggen.” Niet onbelangrijk detail: twee jaar geleden verdedigde Legros als advocaat de belangen van Jean-Pierre Bemba, voormalig Congolees vicepresident, verliezend presidentskandidaat en in 2008 wegens oorlogsmisdaden gearresteerd door het Internationaal Strafhof.

Laurent zou tijdens zijn reis ook een ontmoeting hebben gehad met de Congolese president Kabila. Een goede kennis van de prins liet dat gisteren verstaan. “Een uitnodiging van de president weigeren, had pas echt tot een incident geleid.” Lambert Mende, woordvoerder van de Congolese regering, ontkende gisteren dan weer dat beide mekaar zagen. “Om te beginnen kan ik zeggen dat er geen onderhoud is geweest met president Kabila”, zei minister Mende. “Zo’n ontmoeting zou ongetwijfeld veel media-aandacht hebben gekregen. Wel kan ik u bevestigen dat de prins op bezoek is geweest bij een groot project van herbebossing op drie uur rijden van Kinshasa.”

Miljoenenproject

Het bewuste project, IBI, bevindt zich op het zogenaamde plateau van Bateke en wordt geleid door landbouwingenieur Olivier Mushiete die aan de Brusselse ULB studeerde. Van zijn vader en voormalig minister Paul Mushiete erfde Olivier samen met zijn zus Pascale en broer Thierry een gebied van 22.000 hectare dat lange tijd werd gebruikt als graasland. Maar met de opkomst van het klimaatdebat besluit Olivier Mushiete met zijn bedrijf Novacel een groots herbebossingsproject op te starten. De idee is tegelijk eenvoudig en ingenieus: hij plant enkele duizenden snelgroeiende acacia’s die tegen 2017 in staat zullen zijn om een miljoen ton aan schadelijke koolstofdioxide te absorberen. Hiermee creëert Mushiete zogenaamde carbonkredieten die hij verkoopt aan westerse bedrijven die zo het recht krijgen om zelf méér koolstofdioxide te produceren. De koolstofdioxide die door het bos in Bateke uit de lucht wordt gezogen, mag door westerse bedrijven extra worden uitgestoten.

Onder andere voedselgigant Danone kocht al emmissierechten van Mushiete. Met die handel in carbonkredieten zal Novacel de komende vijf jaar drie miljoen euro verdienen. Mushiete zegt dat hij dit geld in de lokale gemeenschappen van Bateke zal investeren.

Opmerkelijk: de handel in carbonkredieten gebeurt net als de aandelenmarkt door gespecialiseerde brokers. De helft van de Novacel-kredieten werd verhandeld via het BioCarbon Fund van de Wereldbank, de andere helft door onder andere Suez en Umicore

Mushietes IBI-project wordt door velen bejubeld en de Wereldbank erkende het als het eerste zogenaamde Clean Development Mechanism van Subsahara-Afrika. Kritische milieu-organisaties vrezen echter dat de opbrengsten van dit soort projecten niet naar de lokale bevolking vloeien maar uiteindelijk terechtkomen bij geslepen ondernemers, brokers en corrupte mandatarissen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234