Zaterdag 04/02/2023

Update

"Ging het enkel om seks en centen bij Peggy?"

Assisenvoorzitter Peter Hartoch. Beeld PHOTO_NEWS
Assisenvoorzitter Peter Hartoch.Beeld PHOTO_NEWS

Op het assisenproces van Jan De Meersman (48) uit Wezemaal (Rotselaar) in Leuven heeft voorzitter Peter Hartoch de beschuldigde vandaag een eerste keer op de rooster gelegd. De voorzitter had vooral vragen over het agressieve karakter en de bedenkelijke seksuele moraal van de beschuldigde. De man wordt beschuldigd van het opzettelijk doden van Peggy Muyshondt (40) uit Kessel-Lo (Leuven) op 9 juli 2011 op de Rotselaarsebaan in Holsbeek.

De Meersman houdt vol dat het slachtoffer op de avond van de feiten uit de bestelwagen "sprong" nadat ze "ontplofte". Tijdens het onderzoek was de beschuldigde nooit helder over of hij al dan niet ruzie had gehad met Peggy Muyshondt. Hij zei dat ze een vaste relatie met hem wilde, hij wilde de relatie louter professioneel houden.

Relatieprobleem bij ouders
Assisenvoorzitter Hartoch ging in op de getuigenissen dat de beschuldigde al op 15/16-jarige leeftijd agressief uit de hoek kwam. De relatieproblemen in het huwelijk van zijn ouders ontlokten een extreme reactie bij de tiener. Hij was gewelddadig en bedreigde zijn ouders. De Meersman werd uiteindelijk in een jeugdinstelling geplaatst. De eerste vrouw van de beschuldigde verklaarde dat ze meestal een normale relatie hadden, maar dat als hij gedronken had, hij heel agressief werd. Hij zou zelfs een bloempot stuk hebben gemept op haar hoofd.

Naar toplessbar om koffie te drinken?
De Meersman zei momenteel gelukkig te zijn met zijn gezin. De assisenvoorzitter wees erop dat hij zijn vriendin regelmatig bedroog en dat hij vaak naar een toplesscafé ging. "U ging daarheen om enkel een koffie te drinken? ", vroeg Hartoch sarcastisch. "Uw vrouw wist dat u een relatie had met Peggy? ", ging Hartoch door. "Dat kwam ze snel te weten, ja", antwoordde De Meersman. "Ging het alleen om seks en centen bij Peggy? ", vroeg de voorzitter over zijn affaire met een moeder van vier kinderen. "De relatie met Peggy was grotendeels op seks gericht tot ze in het bedrijf kwam. Daarna werden we hele goede kameraden. Ze wou haar kinderen op de hoogte brengen van de relatie", zei Jan. "U vond er dan niet beter op om aan haar 16-jarige dochter te sms'en dat een wildvreemde haar aan het beffen was? ", merkte Hartoch op. "Vond u dat qua moraal in orde? ", vervolgde Hartoch.

In de zittingszaal barstte de toenmalige vriend van het slachtoffer in tranen uit. "Het was niet helemaal mijn idee om dit te sturen", stelde De Meersman.

"Verklaringen svol tegenstrijdigheden"
Na het verhoor van de beschuldigde kregen de betrokken onderzoeksrechters het woord. Assisenvoorzitter Peter Hartoch ergerde zich enorm aan de vele tegenstrijdigheden die De Meersman tijdens het onderzoek én op het proces vertelde. "Ik heb vier bladzijden tegenstrijdigheden gevonden, vier!", zei de assisenvoorzitter terwijl hij ermee zwaaide. Hij las als voorbeeld alle verklaringen voor die handelden over de snelheid waarop Peggy uit de wagen zou zijn getuimeld."'Ik stond toen stil', 'Of toch niet misschien', 'Misschien niet zo traag'. In een brief naar de onderzoeksrechter stond: 'Ik reed redelijk hard toen Peggy uitstapte'. Later sprak u over een gewone snelheid. 'Ik heb niet veel meer dan zeventig km/uur gereden. Ik ben zeker niet geminderd', zei u op de reconstructie. Daarna zei u stapvoets te hebben gereden waar Peggy lag", las Hartoch geërgerd voor.

Het bleef onduidelijk hoe snel hij effectief reed. De Meersman zag Peggy niet uitstappen. "Ik had geen tijd om te reageren. Ik hoorde ze nog iets roepen. Ik dacht dat ze ongedeerd was. Ik reed door. Ik was de ruzie beu. Als ze eruit wou, dan ging ze er maar uit. Ik reed er nadien stapvoets voorbij. Ik had moeten stoppen, het is schandalig, ik was in paniek. Ik schaamde me. Ik ben schuldig aan het feit dat ik niet stopte", vertelde De Meersman. Na Peggy's dood ging Jan naar een toplessbar in Gelrode (Aarschot).

"Mijn hele wereld stortte in elkaar, ik ging me bezatten. Dat was per ongeluk het eerste dat ik tegenkwam", wist De Meersman."Dat kostte u 2.000 euro. U hebt zelfs aan één van de diensters gevraagd om met u een nieuw leven te beginnen in Luxemburg. Uw ene sekspartner was er niet meer, op naar de volgende", zei Hartoch. De Meersman ontkende.

De onderzoeksrechters merkten enkele zaken op. "Opvallend was dat Peggy's kleren niet beschadigd waren, ze was dus niet over de rijbaan geschuurd of gerold. Bij de reconstructie werd duidelijk dat als er een pop met kleren uit een wagen werd geduwd, deze kleren duidelijke schade vertoonden. Tijdens de audiovisuele verhoren hield Jan de camera steeds in het oog. Hij wou niet dat zijn vrouw de beelden zag. Hij kwam theatraal over en huilde veel", klonk het.

Beschuldigde Jan De Meersman. Beeld PHOTO_NEWS
Beschuldigde Jan De Meersman.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234