Maandag 22/07/2019

Gilbert past ook voor Giro door vingerbreuk

Een Grieks drama. Zo kan het seizoen van Philippe Gilbert (33) worden samengevat. Hij is onvoldoende hersteld van zijn vingerbreuk en past voor de Giro. Vraag is welke doelen hem dit jaar resten. En of hij een toekomst heeft bij BMC.

Even diep ademhalen, afkoelen en doorrijden. Het had Gilbert die vrijdag 8 april in hartje Theux een hoop miserie kunnen besparen. Dubbel en dik zal hij het zich al hebben beklaagd dat hij niet zijn verstand maar zijn vuisten liet spreken bij zijn ver- keersagressors. Uitgescha- keld voor de rest van de klassieke lente en nu ook out voor de Giro.
"Zijn vinger herstelt naar behoren, maar onvoldoende om de wedstrijd op 100 procent te kunnen aan- vatten en het risico op gro- tere schade uit te sluiten. Vanuit medisch oogpunt heeft het geen enkele zin om hem naar een grote ronde te sturen als hij niet competitief is", klinkt het bij teamarts Max Testa.
Elektrostimulatie en knijptoestelletjes ten spijt staat Gilbert dus weer aan de kant. "Hij heeft er alles aan gedaan om zo snel mogelijk te genezen en klaar te geraken voor de Giro", zegt ploegleider Valerio Piva. "Maar we heb- ben het hier over een frac- tuur, met operatie. Aan bui- ten trainen kwam hij de voorbije dagen amper toe.
Als hij het al deed, voelde hij pijn. Niet alleen in de gebro- ken vinger, ook in de nek. Wat hem blijvend ver- krampt en gewrongen op de fiets deed zitten om die pijn tegen te gaan. (zucht) Zo kan je natuurlijk niet koersen."
Een ramp voor Gilbert, die dit jaar nog maar aan 25 koersdagen kwam. In de aanloop naar Parijs-Nice kreeg hij af te rekenen met een ontsteking op de boven- ste luchtwegen. Gilbert gaf op, paste voor Milaan- Sanremo en werd in de Ronde van Catalonië nog zieker dan hij al was. Het forfait voor de Giro trekt een nieuwe sportieve streep door zijn rekening.
De Belgische titelstrijd moet nu het eerstvolgende grote doel worden voor Gilbert. "Hij droomt ook van de Spelen in Rio", aldus Piva. "Vraag is waar hij die gaat voorbereiden. Ook daar is de keuze beperkt."

Nieuw contract

En dan zijn er nog de beslommeringen over zijn toekomst. Gilbert is na vijf jaar einde contract bij BMC. De status van kopman, voor wie het Amerikaanse team automatisch een verbinte- nis voor twee jaar heeft klaarliggen, is hij wellicht kwijt. Eén jaar zal dus het maximum zijn. Aan sterk teruggeschroefde financiële voorwaarden.
Ziet Gilbert dat zitten? En wil BMC na het incident in Theux en de magere presta- ties nog wel met hem ver- der? "Daar moeten we het weldra eens samen over hebben", zegt general mana- ger Jim Ochowicz. (JDK)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden