Zaterdag 19/10/2019

Gijzelaars wellicht vandaag al in Tripoli

Drie Maleisiërs en een Filippijn die deel uitmaakten van de groep die door radicale moslims op het Filippijnse eiland Jolo worden gegijzeld, zouden gisteren zijn vrijgelaten. De overige gijzelaars komen hoogstwaarschijnlijk deze ochtend vrij. Het zag er gisteren naar uit dat ze naar de Libische hoofdstad Tripoli zouden vliegen. Zelfs als dat op het laatste nippertje niet zo zou zijn, komt Libië - en dus kolonel Kadhafi - bijzonder goed uit deze affaire te voorschijn.

Manila / Brussel

Reuters / Eigen berichtgeving

Een groep van 21, voornamelijk Europese toeristen werd op 23 april van dit jaar gegijzeld op het Maleisische eiland Sipadan en daarna naar het eiland Jolo in het zuiden van de Filippijnen overgebracht. Ook werden drie Maleisiërs en een Filippijn meegenomen. Het was het begin van een aanslepende gijzelcrisis die de moslimrebellen van Abu Sayyaf, die strijden voor een onafhankelijke moslimrepubliek in het zuiden van de Filippijnen, internationale bekendheid gaf.

Gaandeweg werden zes Maleisiërs, een zieke Duitse vrouw en, deze week, een Filippijnse vrijgelaten door de rebellen, maar er kwamen ook steeds gijzelaars bij. Een Duitse journalist werd gevangengenomen en vrijgekocht, een driekoppig team van de tv-zender France 2 bevindt zich nog steeds onder de gijzelaars. Gisteren zouden drie Maleisiërs en een Filippijn zijn vrijgelaten door de rebellen, maar zij hadden de bewoonde wereld nog niet bereikt. In het door de rebellen gecontroleerde gebied bevinden zich ook nog altijd dertien Filippijnse evangelisten, die daar sinds 1 juli vasten en bidden voor een goede afloop van de crisis.

Niet alleen de gegijzelden zouden vandaag naar Tripoli afreizen. Volgens de lokale pers in de Filippijnen zouden ook Ghalib Andang en Mujib Susukan, de twee belangrijkste leiders van Abu Sayyaf, naar Libië willen om daar politiek asiel aan te vragen. Zij vrezen voor hun leven zodra hun gevangenen vrij zijn. Het tweetal wil de Filippijnen verlaten aan boord van een Libisch vliegtuig, zo schreef de krant Philippine Star. Hoofdonderhandelaar Robert Aventajado ontkent evenwel dat een asielaanvraag ter sprake is gekomen tijdens de besprekingen met de ontvoerders en hij blijft ook volhouden dat er geen losgeld is betaald. Libië heeft alvast beloofd sociale projecten van de Filippijnse moslims te zullen ondersteunen.

Eerder deze week had ook de Duitser Cornelius Sommer 'de Libische piste' bevestigd. Diplomaat Sommer is de Azië-adviseur van bondskanselier Gerhard Schröder en verklaarde in Tripoli: "Vanaf zaterdag (vandaag) mogen we elk moment een oplossing verwachten en zullen ze wellicht in Libië aankomen."

Libië speelt hoe dan ook een belangrijke bemiddelende rol in de onderhandelingen. Rajab Azzarouk, de voormalige Libische ambassadeur op de Filippijnen en een vertrouweling van de Libische leider, kolonel Muammar Kadhafi, is nauw betrokken bij de hele zaak. Het Noord-Afrikaanse land probeert zijn internationale blazoen op te poetsen na de jarenlange isolatie als gevolg van de PanAm-aanslag in Lockerbie in 1988.

Niet-bevestigde berichten stellen dat Libië de rebellen 25 miljoen dollar hulp heeft aangeboden in ruil voor de vrijlating van alle gijzelaars. In elk geval is het zo dat Azzarouk al een hele tijd onderhandelt en dat op de Filippijnen een Libisch vliegtuig klaar staat om de gijzelaars weg te brengen.

Maar er is meer dat op een 'comeback' van Kadhafi wijst. Finland heeft al gezegd dat het een hoge regeringsvertegenwoordiger naar Libië zal sturen om de gijzelaars op te wachten. Het zou om minister van Buitenlandse Zaken Erkki Tuomioja gaan. Frankrijk heeft aangekondigd dat zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, naar Tripoli gaat en die heeft op zijn beurt meegedeeld dat zijn Duitse collega Joschka Fischer ook gaat. De belangstelling van de drie EU-staten wordt verklaard door het feit dat zich onder de gijzelaars landgenoten bevinden. Een triomfvlucht naar Tripoli en de aanwezigheid van een Europese topdelegatie zou voor Kadhafi ontegensprekelijk een enorme opsteker zijn. (FS / BD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234