Dinsdag 20/04/2021

Gigantisch netwerk softwarepiraten opgerold

Warez-bende telde mogelijk 1.500 leden

Washington / Londen

Reuters

Politiediensten in zes verschillende landen hebben gisteren een grootschalige bende softwarepiraten opgerold. In totaal werd op meer dan honderd adressen binnengevallen. Er werd een onbekend aantal pc's in beslag genomen.

De opgerolde bende stond bekend als de Warez-groep, een netwerk dat vijftienhonderd leden omvatte en zich toelegde op het kraken van kopieerbeveiligingen. Zo werden illegale kopieën van films als Harry Potter, maar ook van softwareprogramma's als Windows XP op het internet gezet. In sommige gevallen stonden de kopieën al op het net nog voordat de officiële versie gelanceerd was. Volgens de Amerikaanse douane is het netwerk verantwoordelijk voor 95 procent van alle piraatsoftware op het net. De schade als gevolg van de kopieerpraktijken wordt op 1 miljard dollar (45 miljard frank) per jaar geraamd. De actie van gisteren was de grootste in haar soort ooit. Er ging een jaar van undercoverwerk aan vooraf. Alleen al in de Verenigde Staten werden in 27 steden invallen gedaan. De parketten van de districten Las Vegas, New Hampshire en Virginia leidden de actie.

Soortgelijke acties in Australië, Groot-Brittannië, Canada, Finland en Noorwegen werden ook vanuit de Verenigde Staten gecoördineerd. In die landen werden nog negentien huiszoekingen uitgevoerd en verscheidene mensen opgepakt. In Groot-Brittannië werden zes leden gearresteerd van een subgroep die zich 'Drink or Die' noemde, en bekendstond als een van de gevaarlijkste hackersorganisaties. In de VS werd niemand opgepakt, maar dat zal waarschijnlijk nog wel gebeuren nadat het in beslag genomen materiaal is geanalyseerd. "We hebben hier nu een berg digitale bewijsstukken die we moeten doorzoeken", zei Kevin Delli-Colli van het Centrum tegen Cyber-Smokkel van de Amerikaanse douane.

De leden van Warez zullen beschuldigd worden van het verspreiden van materiaal waarop copyright berust. Daar staat een maximumstraf van vijf jaar op. Alleen degenen die hadden meegeholpen aan de distributie zullen worden vervolgd. De eindgebruikers worden ongemoeid gelaten.

Hoewel het cliché wil dat computerhackers in hun eentje werken, blijkt Warez een zeer goed georganiseerd netwerk te zijn. De hele bende was opgedeeld in elkaar beconcurrerende groepjes, elk met een leider, een raad en ongeveer tien verantwoordelijken per veertig tot zestig leden. De hackers maakten gebruik van geheime internetsites en chatboxen om met elkaar te communiceren. Langs die weg wisselden ze encryptiecodes uit. De gekraakte software werd in speciale "afleverbussen" gedeponeerd, die niet zelden op universiteitsservers waren ondergebracht. Er werd onder andere een huiszoeking uitgevoerd op het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Ook waren er 'koeriers', die de software binnen zes uur op tienduizend sites konden deponeren.

Onder de leden van het netwerk bevonden zich bedrijfsleiders, computerspecialisten en universiteitsstudenten, maar ook werknemers van hightechbedrijven die toegang hadden tot films of softwareprogramma's die nog niet officieel gelanceerd waren.

Het ging de leden van Warez niet om geld. Ze wilden alleen bewijzen hoe goed ze waren in het kraken van kopieerbeveiligingen. Dat neemt niet weg dat het resultaat van hun inspanningen wel commercieel exploiteerbaar is. In sommige gevallen werd de illegale software verpakt en wel op de markt gebracht.

Volgens de Business Software Alliance, een lobbygroep tegen piraterij, verliest de softwarebranche jaarlijks 12 miljard dollar aan illegale kopieën. De verkrijgbaarheid van illegale software via het internet is een groeiend probleem, maar het grootste verlies wordt veroorzaakt door software die binnen bedrijven wordt gekopieerd. Vice-voorzitter Robert Kruger van de BSA zei dat de strafrechtelijke vervolging van de Warez-leden de civiele procedures van de BSA zelf goed aanvult. In elk geval helpen de acties goed om duidelijk te maken hoe schadelijk piraterij is, zei hij.

Netwerk legde zich toe op het kraken van kopieerbeveiligingen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234