Dinsdag 10/12/2019

Gifaanval Syrië: beide partijen bestoken elkaar met 'bewijzen'

Het VN-rapport over de gifgasaanval in Syrië bevat details die wijzen op betrokkenheid van militaire eenheden van president Assad. Dat meldt The New York Times. Tegelijk heeft het regime 'materieel bewijs' van het tegendeel aan de Russen gegeven.

De VN-inspecteurs die in Syrië onderzoek deden naar de gifaanval van 21 augustus, hadden de opdracht om vast te stellen of er chemische wapens zijn gebruikt. Niet om een schuldige aan te wijzen. Toch hebben zij in hun rapport gegevens over de route van raketten opgenomen, die erop lijken te duiden dat twee aanvallen zijn uitgevoerd vanaf een basis van elitetroepen in Damascus.

Vanaf de vesting Mount Qasioun kan worden uitgekeken over woonwijken en het presidentieel paleis van Assad. De Republikeinse Garde en de machtige Vierde Divisie van het leger hebben zich daar verschanst. "Het is het zwaartepunt van het regime", zegt Elias Hanna, docent aan de Amerikaanse Universiteit in Beiroet.

Met details van de twee raketaanvallen biedt het rapport sterkere aanwijzingen voor verantwoordelijkheid van het bewind dan de verklaringen die de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk hierover publiekelijk hebben afgelegd. De raketten werden afgevuurd vanaf dezelfde plekken die tijdens de oorlog vaak zijn gebruikt voor aanvallen met conventionele wapens.

Mount Qasioun is de meest in het oog springende militaire positie in Damascus. Het complex is onlosmakelijk verbonden met het bewind van de familie Assad. De elitetroepen die er zijn ondergebracht, worden geleid door mensen uit de directe omgeving van de president.

Niet definitief

De regering-Assad en haar bondgenoot Rusland blijven volhouden dat de Syrische rebellen verantwoordelijk zijn voor de aanvallen met het zenuwgas sarin. Als de informatie van de VN juist is, wordt die bewering ondermijnd en komt er een eind aan de onzekerheid over de toedracht van de dodelijke gifaanval.

Strijders van de oppositie zijn nooit doorgedrongen tot de militaire installaties van Mount Qasioun. Het moet uitgesloten worden geacht dat zij in staat zouden zijn onopgemerkt raketten af te vuren vanuit dit complex.

De informatie in het VN-rapport is gebaseerd op standaardmetingen en andere technieken waarmee de vlucht van de gifraketten kon worden gereconstrueerd. Aan de hand van coördinaten kon worden vastgesteld waar ze vandaag kwamen.

Deze gegevens 'stellen ons in staat te zien waar de raketten waarschijnlijk werden afgevuurd en wie daarvoor verantwoordelijk was', zegt Josh Lyons van Human Rights Watch, deskundige op het gebied van satellieten. "Dit is niet het definitieve bewijs. Maar het is veelbetekenend."

Syrië liet gisteren weten dat het 'materieel bewijs' heeft overhandigd aan Rusland waaruit blijkt dat de rebellen de aanval met chemische wapens hebben uitgevoerd. De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergej Rjabkov, zei in Damascus dat het VN-rapport over de gifaanval 'eenzijdig en gepolitiseerd' is. "We zijn ongelukkig met dat rapport", aldus Rjabkov. Hij zei dat het bewijs van Syrië nog moet worden geanalyseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234