Dinsdag 11/05/2021

Update

Gierts niet naar Londen: "Ze gaven 14 argumenten om me uit de ploeg te zetten"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De verwijdering van Sofie Gierts uit de olympische hockeyploeg deed de voorbije weken heel wat stof opwaaien. Vandaag spuwde ze haar gal op een persconferentie in Antwerpen. "Ik heb een zware periode achter de rug en ook al is dit hier niet mijn natuurlijke habitat, ik wil toch wel duiding geven omtrent mijn verwijdering uit de Belgische ploeg voor de Olympische Spelen", begon Gierts.

"Het nieuws over mijn verwijdering kwam aan als een mokerslag. Eerst dacht ik aan een misverstand. Dit kon immers toch niet? Ik ging op zoek naar antwoorden, naar het waarom. Tot op heden heb ik van de mensen van de hockeybond nog geen enkele schriftelijke bevestiging gekregen."

"Enkel mondeling werd gezegd dat ik niet mee naar Londen hoefde af te reizen. Ik werd op een amateuristische manier door bepaalde mensen afgeschilderd als een ongeloofwaardig persoon. Pascal Kina, de bondscoach, nam me destijds bij het team als leider. Ik kreeg heel positieve reacties van mijn medespeelsters hieromtrent."

"Veertien opmerkingen"
"Een eerste botsing kwam er echter na het 'truitjesincident' in Spanje. Daar zat ik, wegens een blessure, op de tribune maar deed dat in vrijetijdskledij en niet in de officiële outfit. Ik moest een tijdje daarna meer in de spits gaan spelen. Ook daar zou ik niet mee akkoord geweest zijn. En dit was nog niet het einde van de lastercampagne. Uiteindelijk werd ik simpelweg uit de ploeg gezet. Einde van mijn droom om aan de Spelen mee te doen."

"Naderhand kreeg ik, mondeling, een lijstje met veertien opmerkingen te horen. Een eerste puntje was dat 'externe mensen' tijdens een trainingskamp in Lanzarote bevestigden dat ik niet goed in de groep lag. Ten tweede zou ik op diezelfde stage gezegd hebben dat bepaalde meisjes extra hard trainden omdat het hier duidelijk zichtbaar was, maar dat zij dat niet deden uit passie voor de sport."

"Vrijetijdskledij"
"In Spanje geraakte ik geblesseerd. Door mijn kwetsuur speelde ik niet mee en nam ik plaats op de tribune. Dat deed ik echter niet in het officiële shirt. Daar zou ik ook gezegd hebben dat ik met één vingerknip het team zou kunnen doen ontploffen. Na de match was er daar een siësta, maar ik verkoos klaarblijkelijk om te wandelen. Zes meisjes gingen bij de coach uithuilen over mij. Ik maakte met niemand van het team ooit ruzie."

"Ik zou ook geuit hebben dat de Belgische ploeg niet meer zonder mij zou kunnen. Op vraag van de 'mental coach' moest ik de groep toespreken. Ik zou achteraf bij de kine gezegd hebben dat ik daar een stukje toneel opvoerde. En de reeks gaat verder zoals met de stelling dat ik weigerde om in de spits te spelen, mijn biografie zou neerpennen tijdens de briefings en niet iedereen zou groeten. Deze laster was voor de KBHB voldoende om mij uit het team te zetten."

"Afrekening"
"Ik zou een moeilijk karakter hebben? Omdat ik wil knokken en winnen? De verwijten zijn totaal irrelevant. Ik heb bovendien geen enkele kans gekregen om mij te verdedigen. De houding van de KBHB is totaal respectloos. Blijkbaar is men als speler afhankelijk van de willekeur van de hoofdcoach. Is het niet zo dat een sportieve maatstaf moet gehanteerd worden bij het opstellen van een ploeg?"

"Ook mijn familie heeft te lijden onder deze 'persoonlijke afrekening'. Mijn geloof in bepaalde mensen is serieus verzwakt. Of ik al iets hoorde van mijn ex-teamgenoten? Neen. Niets in positieve zin, maar ook niet in negatieve zin. Zij zullen wellicht te veel gefocust zijn op de voorbereiding voor hun Olympische Spelen."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Sofie Gierts werd op haar persconferentie geflankeerd door Fleur van de Kieft, gewezen Nederlandse international en huidig 'mental coach' van haar team Antwerp Hockey Club.

"Ik ken Sofie als een goede speelster die ik altijd liever in mijn team had dan dat ze tegen mij speelde", zei de Nederlandse. "Sofie heeft een sterk en mooi karakter. Hierdoor weet ze haar team altijd te motiveren. Zij ontpopt zich als een leidster en op training of tijdens de wedstrijd loopt zij er nooit de kantjes af. Ze wil altijd het beste uit zichzelf halen."

"Tekenend is dat ze zes kilogram verloor, zuiver en louter om echt in topvorm mee te gaan naar de Olympische Spelen. Dit geeft nogmaals aan hoe gedreven zij is. Ik verzorgde me destijds als topsportster heel erg goed, maar wat ik zie welke opofferingen Sofie Gierts allemaal maakt, is dat nog een tikkeltje fanatieker dan destijds bij mezelf. Zij is een topspeelster. Is het dan niet bizar dat men zo'n speelster thuis laat van de Olympische Spelen?"

null Beeld BELGA
Beeld BELGA
null Beeld BELGA
Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234