Maandag 08/03/2021

GIA-dreiging is nachtmerrie voor festivalorganisatoren

Vanaf donderdag lopen alle grootschalige evenementen in België het risico getroffen te worden door GIA-terreur. Komen de Gentse Feesten als eerste in aanmerking, ook de 21 juli-viering, het Beach Festival in Zeebrugge en het Sfinks-festival in Boechout zijn potentiële doelwitten van de Algerijnse terreurbeweging. En dan heeft de Anti-terroristische Gemengde Groep (AGG) het nog niet eens over zichzelf en over de vertegenwoordigers van het Islamitische Heilsfront (FIS) in België.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Vanwege de GIA-dreiging is er volgens veiligheidscoördinator Steven De Smet permanent contact tussen de organisatie van de Gentse Feesten en de algemene rijkspolitie, de rijkswacht en de vaste commissie voor de politiediensten. Buiten de normale bewaking door politie en rijkswacht zal er gedurende de feesten dagelijks minstens honderd man extra aanwezig zijn in de stad. De bijzondere eenheden gaan vrijdagavond aan de slag en houden zich louter bezig met de veiligheid. De camerabewaking die een paar jaar geleden haar intrede deed op de feesten, wordt eveneens uitgebreid. Zeventien videocamera's, die 360 graden kunnen draaien, zullen het stadscentrum permanent in de gaten houden. De Smet beseft dat de elektronische ogen een inbreuk zijn op de privacy, maar noemt ze absoluut prioritair.

Dat de Gentse Feesten als een van de eerste in aanmerking komen voor aanslagen door de GIA, noemt de Anti-terroristische Gemengde Groep logisch. "Het is het eerste grote evenement na het verstrijken van het GIA-ultimatum op 15 juli." Toch lopen andere festivals volgens een lid van de speciale crisiscel niet minder risico. Vandaar dat alle organisatoren de voorbije weken werden geïnformeerd over de aanslagdreiging. Hen werd gevraagd het nodige te doen en niets aan het toeval over te laten. Ook de viering van de nationale feestdag is volgens de terreurbestrijders een ideale gelegenheid voor het plegen van aanslagen. Ook hier werden voorzorgsmaatregelen getroffen.

Een persoonlijk risico lopen volgens de AGG vertegenwoordigers van het Islamitisch Heilsfront. Dat keurt het geweld van de GIA af. Al bevindt FIS-leider Rabah Kebir zich in Duitsland, zijn woordvoerders in België staan hoog op de lijst van mogelijke doelwitten. Hetzelfde geldt volgens de zegsman voor hem en zijn collega's. "De GIA weet welke speurders het onderzoek tegen haar voeren." Omdat de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zich daar niet daadwerkelijk in mengen, hebben ze volgens het AGG-lid nagenoeg niets te vrezen.

De GIA bezorgde op vrijdag 25 juni een communiqué bij de redactie van de Arabische krant Al Hayat. Daarin eiste de Algerijnse terreurbeweging onder meer de vrijlating van al haar actievoerders in België. Ze gaf ons land twintig dagen de tijd om aan de eis te voldoen. (CN)

Anti-terroristische Gemengde Groep vraagt organisatoren om niets aan het toeval over te laten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234