Dinsdag 28/09/2021

Epstein

Ghislaine Maxwell zou ‘drie minderjarige meisjes per dag’ bezorgd hebben aan Jeffrey Epstein. Wie is zij?

Ghislaine Maxwell (r.) met Jeffrey Epstein, die eerst haar geliefde en later haar werkgever was. Beeld Patrick McMullan via Getty Image
Ghislaine Maxwell (r.) met Jeffrey Epstein, die eerst haar geliefde en later haar werkgever was.Beeld Patrick McMullan via Getty Image

Na de zelfmoord van Jeffrey Epstein richten de openbare aanklagers in New York hun onderzoek op Ghislaine Maxwell. De dochter van wijlen berucht mediatycoon Robert Maxwell zou minderjarige meisjes onder druk hebben gezet om tegen betaling seksuele diensten te verlenen aan de miljardair.

Zelf ontkent Ghislaine Maxwell (57) via haar advocaten in alle toonaarden dat ze iets illegaals deed. Maar een aantal getuigenissen die stellen dat ze haar vroegere partner en latere werkgever Jeffrey Epstein “minderjarige meisjes leverde voor seksuele gunsten” wordt na diens zelfmoord opnieuw onderzocht. Uit rechtbankdocumenten die teruggaan tot 2015 blijkt dat minstens drie van Epsteins slachtoffers en een bediende bezwarende verklaringen aflegden over Maxwell. Ze wordt door hen niet alleen omschreven als Epsteins vertrouwelinge, maar ook als ‘madame’. Maxwell zou niet alleen actief op zoek zijn gegaan naar jonge ‘masseuses’ voor de miljardair, maar nam mogelijk ook deel aan het seksueel misbruik van minstens één minderjarig slachtoffer.

De opmerkelijkste verklaring komt van de Australische Virginia Roberts Giuffre, die zegt dat Maxwell haar in 2000 rekruteerde in de Mar-a-Lago-club van huidig VS-president Donald Trump in Palm Beach, Florida. Ze was toen 16 à 17 jaar oud. Giuffre zegt dat Maxwell haar een opleiding beloofde, maar haar “al tijdens haar eerste ontmoeting met Epstein beval om haar kleren uit te doen en hem oraal te bevredigen.”

“De opleiding kwam er op neer te leren je mond te houden, onderdanig te zijn en Jeffrey te geven wat hij wou”, zei Giuffre vorig jaar, in een interview met The Miami Herald. “Veel van deze training kwam van Ghislaine zelf. Als vrouw verrast het je dat een vrouw dit niet alleen liet gebeuren, maar je zelfs ertoe dwong”.

Giuffre beweerde ook dat Maxwell haar gelastte seks te hebben met de Britse prins Andrew, een voormalige senator en een ex-gouverneur. Allen ontkennen dat met klem. Ook Maxwell zelf blijft Giuffre van leugens beschuldigen. Een klacht voor laster werd door hun advocaten twee jaar geleden buiten de rechtbank om geregeld.

Niet langer de enige

Dat de openbare aanklagers vandaag opnieuw naar Giuffre’s verklaringen kijken, is omdat ze niet langer de enige is die Maxwell van mededaderschap beschuldigt.

Uit een verklaring die pas vorige vrijdag werd geopenbaard, blijkt dat Johanna Sjoberg, destijds een studente aan de Atlantic University in Palm Beach, vier jaar geleden al aan de politie verklaarde dat Epstein dagelijks drie meisjes liet brengen. “Hij had drie orgasmes per dag nodig”, zei ze. “Het was biologisch, zoals eten.” Zij stelt ook dat prins Andrew haar ongepast betastte in 2001.

In een ander document is te lezen dat Rinaldo Rizzo, een bediende voor een van Epsteins vrienden, getuigde hoe een 15-jarig Zweeds meisje hem huilend vertelde dat Maxwell en Epstein haar fysiek bedreigden. Ze namen ook haar paspoort in beslag “om te verzekeren dat ze op Epsteins privé-eiland in de Caraïben zou blijven”.

In een beëdigde verklaring van eerder dit jaar gaat slachtoffer Maria Farmer nog een stap verder. Zij stelt dat Maxwell haar samen met Epstein seksueel misbruikte op het landgoed van bevriend miljardair Leslie Wexner, in Ohio. Farmer vervolgde dat Maxwell ook deelnam aan het misbruik van haar zus op een massagetafel in Epsteins Zorro Ranch in New Mexico. Het meisje was toen 15.

Jeffrey Epstein werd beschuldigd van seksueel misbruik. Maxwell zou hem daarbij geholpen hebben. Beeld Photo News
Jeffrey Epstein werd beschuldigd van seksueel misbruik. Maxwell zou hem daarbij geholpen hebben.Beeld Photo News

Van celebrity naar aangeklaagde?

Met Epstein had Maxwell een dubbelzinnige verhouding. In de loop van de jaren 90 had ze enkele jaren een liefdesrelatie met hem, na de relatiebreuk bleef ze voor hem werken als vertrouwelinge. Ze wierf zijn huishoudelijk personeel aan en organiseerde zijn ontmoetingen met en feestjes voor de jetset. Zij was het die Epstein destijds introduceerde bij Bill Clinton en prins Andrew. In 2010 was ze nog te gast op het huwelijk van Chelsea Clinton. Op het Vanity Fair-feestje bij de Oscar-uitreiking werd ze in 2014 nog gezien in het gezelschap van Tesla-topman Elon Musk.

Glamour is Maxwells tweede natuur door haar geprivilegieerde opvoeding. Ze groeide op nabij het Britse Oxford op een landgoed van 6 hectare. Haar vader was Robert Maxwell, naast Brits parlementslid ook een berucht krantenuitgever. Hij stierf in 1991 in het holst van de nacht aan boord van zijn jacht Lady Ghislaine, naar haar genoemd. Officieel was de doodsoorzaak een hartaanval, gevolgd door verdrinking, maar complottheorieën over zelfmoord en zelfs moord blijven tot vandaag circuleren, extra gevoed door geruchten over zijn goede banden met de Israëlische inlichtingendienst Mossad. De ironie van de geschiedenis is dat Ghislaine Maxwell nu voor de tweede keer in haar leven in de schijnwerpers komt door de veelbesproken dood van een machtige naaste.

‘Onderzoek gaat voort’

Of er voldoende rechtsgrond is om Maxwell aan te klagen wegens mededaderschap, is onduidelijk. Volgens The Washington Post verzekerde de New Yorkse openbaar aanklager Geoff Berman gisteren de “moedige jonge vrouwen die naar voren traden, en de vele anderen die dat nog moeten doen” dat “het onderzoek naar het gedrag in de klacht, waaronder de beschuldiging van samenzwering, voortgaat”.

Maxwell is tot op vandaag nog nooit persoonlijk door Amerikaanse onderzoekers ondervraagd. Ze heeft via haar advocaten enkel toegegeven “af en toe volwassen masseuses te hebben ingehuurd” voor Epstein. Na de eerste klachten tegen Epstein nam ze afstand van hem, althans fysiek. Ze verhuisde rond 2016 naar Londen. Haar luxewoning in het hart van Manhattan werd in datzelfde jaar verkocht voor 15 miljoen dollar (13,4 miljoen euro), door een van Epsteins bedrijven.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234