Woensdag 21/10/2020

Ghelamco

Ghelamco wil boek over 'illegale arena' laten verbieden

Beeld RV

De illegale Ghelamco-arena. Als politici zich met voetbal bemoeien. Zo heet een nieuw boek over de bouw van het stadion van AA Gent dat in december zou uitkomen bij uitgeverij Doorbraak. Zou, want bouwpromotor Ghelamco heeft een kortgeding aangespannen om de publicatie van het boek te voorkomen.

Afgelopen vrijdagmiddag viel er bij uitgeverij Doorbraak een dagvaarding in de bus: vandaag worden ze om 9.30 uur verwacht bij de rechtbank van Koophandel in Antwerpen. Drie eisers, nv Ghelamco, Ghelamco Group en CEO Paul Gheysens ten persoonlijken titel, willen zo de publicatie van het boek De illegale Ghelamco-arena. Als politici zich met voetbal bemoeien tegenhouden. Gebeurt dat niet, dan stellen zij een dwangsom voorop van 500 euro per boek dat toch in de handel terecht komt, met een maximale dwangsom van 250.000 euro.

Aangezien de teksten van het boek nog niet beschikbaar zijn, baseren Ghelamco en Gheysens zich voor hun dagvaarding op de folder van Doorbraak waarin de publicatie aangekondigd wordt voor dit najaar. 

Vriendjespolitiek

Daarin klinkt het als volgt: "Is het normaal dat in Gent grote bouwprojecten zonder aanbesteding worden cadeau gedaan? Welke vrienden werden bevoordeeld door burgemeester Daniël Termont bij de bouw van de Ghelamco-arena? Wat is de rol van meester-fikser Jeroen Piqueur van Optima in het politiek-financiële kluwen achter de bouw van het Buffalo-stadion?." Volgens de uitgeverij is het nieuwe stadion er enkel kunnen komen "in financieel en politiek verdachte omstandigheden waarbij vriendjespolitiek primeert op de wet". 

En dat is laster en eerroof, luidt het in de dagvaarding. "We spreken ons niet uit over de inhoud van het boek, want dat hebben we nog niet gezien", zegt Ghelamco-bestuurder Philip Neyt. "Maar de titel insinueert al voldoende. Dit kan onherroepelijke schade aanbrengen aan ons merk. Bovendien zijn zowel Ghelamco als Ghelamco-arena een beschermde merknaam. We konden niet anders dan bewarende maatregelen nemen."

Politieke ontvoogding

Nochtans: als je het boek zou lezen, wordt er Ghelamco zelf eigenlijk helemaal niets ten laste gelegd, claimt auteur Ignace Vandewalle. De voormalige medewerker van Marc Verwilghen, Vincent Van Quickenborne (beide Open Vld) en LDD-politicus Jean-Marie Dedecker heeft sinds 2014 een eigen bedrijfje B.Felt. Daar combineert hij ondersteunende diensten aan politici met onderzoeksjournalistiek. Het is onder die laatste noemer dat het boek gezien moet worden, zegt Vandewalle. 

"Het boek is gegroeid uit onderzoek dat ik gedaan heb voor een Pano-aflevering voor de VRT.  In het boek hou ik een pleidooi voor de politieke ontvoogding van de sport en schets ik hoe de wet op de overheidsopdrachten wordt overtreden. Ik viseer Ghelamco niet, ik heb er enkel voor gekozen om mijn boek op te hangen aan één specifieke case."

Ook een doorn in het oog van Ghelamco: Vandewalle contacteerde de bouwpromotor of zijn CEO niet bij het schrijven van het boek. Ook het Gentse stadsbestuur, de gemeenteraad of burgemeester Daniël Termont (sp.a) werden niet gehoord. Volgens Vandewalle was dat ook niet nodig. "Mijn boek is gebaseerd op openbare documenten. Die spreken voor zich."

Uitgever Karl Drabbe van Doorbraak heeft het over intimidatie en poging tot censuur. "De eis van Ghelamco is immens en disproportioneel. Maar ik heb vertrouwen in de Belgische rechtsstaat." Drabbe blijft ook pal achter het boek van Vandewalle staan. "Voor Doorbraak is het een evidentie dat het boek er komt. Een uitgever heeft een taak in het maatschappelijk debat, en de vrije drukpers en meningsuiting mogen in geen geval onder druk worden gezet."

Update: Karl Drabbe van Doorbraak meldt op Twitter dat de rechtszaak wordt uitgesteld tot 22 november. Ghelamco ging er nog vanuit dat het boek eerstdaags in de winkel zou liggen, aangezien dat in een oorspronkelijke folder van Doorbraak ook zo werd aangekondigd. Maar intussen besliste de uitgeverij dat het drukklaar maken van het boek nog meer werk vereiste. Ook de Boekenbeurs is nog te kort dag. De verwachtte publicatiedatum is momenteel 7 december.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234