Donderdag 22/04/2021

nationaal stadion

Ghelamco-CEO Gheysens: "Echte werk kan beginnen"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Nadat er in de loop van deze week een akkoord werd bereikt tussen de betrokken partijen omtrent de bouw en de uitbating van het Eurostadion op parking C van de Heizel, kan bouwheer Ghelamco zich beginnen toespitsen op de constructie van het prestigieuze stadion. "Het echte werk kan nu beginnen", vertelde Ghelamco-CEO Paul Gheysens zaterdag tijdens een persconferentie in het stadhuis van Brussel.

Het nieuwe stadion moet plaats bieden aan 60.000 toeschouwers. Daarnaast komen er 11.000 parkeerplaatsen, 5.000 fietsplaatsen en een park van twaalf hectare. Deze zomer wordt er reeds een bouwaanvraag ingediend, in juli 2019 moet de nieuwe tempel aan de Brusselse rand klaar zijn. "We hebben reeds een gedetailleerd plan uitgewerkt en dat willen we ook opvolgen. Het stadion is een prestigeproject voor ons en we zullen dan ook vooruitstrevende technologische producten gebruiken. De Ghelamco Arena in Gent is ons visitekaartje, maar ook in het buitenland zijn we als bouwheer betrokken bij grote projecten. Die internationale ervaring is een belangrijke troef", aldus Gheysens.

De onderhandelingen met de betrokken partijen omtrent de uitbating van het stadion sleepten een tijdlang aan. Uiteindelijk kwam er een akkoord met RSC Anderlecht uit de bus. De Belgische recordkampioen wordt voor een periode van dertig jaar hoofdhuurder van het stadion. "Het is voor Ghelamco een eer om aan dit project deel te nemen. In het bijzonder moeten wij het bestuur van RSC Anderlecht bedanken, wij zijn intussen solide partners geworden. Met het nieuwe stadion kan ook de topclub van het land verder doorgroeien."

Toch kwam er ook heel wat kritiek op het nieuwe stadion. Begin mei schatte een studie van architectenbureau Goedefroo+Goedefroo uit Wielsbeke de renovatie van het Koning Boudewijnstadion drie keer goedkoper in dan de plannen voor een nieuwe voetbaltempel. "Technisch gezien is zo'n renovatie van het Koning Boudewijnstadion onmogelijk", besloot Gheysens. Ook Brussels schepen van Sport Alain Courtois maakte eerder al brandhout van die plannen.

undefined

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"330 miljoen euro is veel geld voor een stadion dat de belastingbetaler niets zou kosten", klinkt het dan weer bij Groen en Ecolo. Marie Nagy, fractieleider van de groep Ecolo-Groen in de stad Brussel, herinnert aan de context van die keuze. "Op 12 september 2013 verklaarde Alain Courtois nog: 'Er gaat geen euro overheidsgeld naar het nieuwe stadion'. Wij eisen dat die beloftes nagekomen worden."

Groen en Ecolo steunen de wil van Brussel om deel te nemen aan de organisatie van het EK 2020. De selectie van Brussel als een van de organiserende steden, die vier matchen mag huisvesten, is voor de Groenen dan ook een positieve zaak. Maar de manier waarop gezorgd wordt voor een geschikt stadion, roept veel vragen op.

Het akkoord voorziet 80 miljoen euro steun van Brussel-Stad (4 miljoen over 20 jaar) en 250 miljoen euro van het Brussels Gewest voor de infrastructuur rond het stadion. Zo lopen de kosten voor de Brusselaars aanzienlijk op. "Voor een stadion dat werd voorgesteld als 'gratis' loopt de kost nu al op tot 330 miljoen euro voor de Brusselse belastingbetaler", zegt Arnaud Verstraete, parlementslid voor Groen. "Is het normaal dat Brusselaars 4 miljoen euro per jaar moeten betalen voor de netwerkactiviteiten van het stadsbestuur?", vraagt Marie Nagy zich dan weer af.

De groep Ecolo-Groen zal het College over dit dossier ondervragen op de gemeenteraad van maandag 22 juni.

De gemeente Grimbergen dringt dan weer aan op flankerende maatregelen om de leefbaarheid en veiligheid rond en in het stadion te verzekeren. Dat zegt burgemeester Marleen Mertens (CD&V).

Een aantal zaken zullen alvast grondig moeten worden bekeken, benadrukt de burgemeester. "Het is een erg groot project, met toch heel wat knelpunten. We vragen ons af hoe we dat allemaal zullen moeten verwerken", zegt ze.

Belangrijk voor Grimbergen is dat er flankerende maatregelen komen om de leefbaarheid rond het stadion te verzekeren. "Daar wonen toch heel wat mensen rond. Er moeten maatregelen komen rond mobiliteit en parkeermogelijkheid, maar ook om de lawaai- en lichthinder te beperken. Er moeten ook bijvoorbeeld inzake afwatering maatregelen worden genomen. Dat zal allemaal grondig bekeken worden."

Maar ook wat betreft veiligheid, zit Grimbergen met heel wat vragen. "Wij kunnen dat niet aan als gemeente. Er moeten afspraken komen tussen de twee betrokken gewesten over de inzet van politie- en ordediensten en de brandweer."

Opgeluchte Vervoort
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is opgelucht met het akkoord. "Dit land heeft een ambitieus project nodig", vertelde de minister-president. "Twee jaar geleden heb ik na de titelmatch van Anderlecht voorzitter Roger Vanden Stock voor de eerste keer gepolst of RSCA kandidaat zou kunnen zijn om naar het Eurostadion te verhuizen. Met dit akkoord blijkt dat we de juiste keuzes gemaakt hebben. Het Brusselse Gewest wil dit project dan ook steunen. We zien vooral uitdagingen op het vlak van mobiliteit, onder meer met het uitbreiden van de metrolijnen naar het stadion", aldus Vervoort.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234