Dinsdag 19/11/2019

Brussel

Ghelamco bouwt ook nieuw nationaal voetbalstadion

Het ontwerp van BAM-Ghelamco. Beeld jaspers-eyers.be

De stad Brussel heeft het consortium BAM-Ghelamco aangeduid als bevoorrecht kandidaat voor de financiering, bouw en uitbating van het nationaal voetbalstadion op het terrein van parking C op het heizelplateau. De stad zal nu 8 weken onderhandelen met het consortium voor meer details worden bekendgemaakt. Het nieuwe stadion telt 62.000 zitjes en moet zowel de thuishaven van de Rode Duivels en Anderlecht worden.

Het project van de Nederlandse BAM-groep en het Ieperse Ghelamco werd verkozen boven de offertes van Besix en Denys op basis van de analyse van de gunningscriteria. Toch prees de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur donderdag "de opmerkelijke kwaliteit van de drie ingediende offertes".

De criteria waren de haalbaarheid van de uitvoering van het stadion, de haalbaarheid en de kwaliteit van de uitbating van het stadion, de modaliteiten van de erfpacht, de financiële en contractuele garanties en de architecturale kwaliteit en inbedding van het project in het landschap. Voor dat laatste criterium volgde de stad de keuze van het adviescomité, waarin naast het gewest ook de gemeente Grimbergen en twee bewonercomités zetelden.

Beeld jaspers-eyers.be

Net als de andere groepen had BAM-Ghelamco Anderlecht als huurder in het project opgenomen. Op welke aspecten BAM-Ghelamco zich precies onderscheidde wil de stad nog niet bekendmaken, omdat dit nog meegenomen wordt naar de onderhandeling die het de komende acht weken met de groep zal voeren. Wel stelde schepen van Sport Alain Courtois dat het consortium punten heeft gescoord met de fasering van de bouw. BAM-Ghelamco houdt gedurende de bouw van het stadion 6.000 tot 7.000 parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers van het Autosalon, Batibouw en Seafood, de drie belangrijke salons die in de Heizel doorgaan.

Beeld jaspers-eyers.be

Einde juni plant de stad een contract te sluiten met het oog op de financiering, de bouw en de uitbating van het stadion. Parallel zal BAM-Ghelamco de nodige vergunningen aanvragen.

De bekendmaking dat het consortium BAM-Ghelamco als bevoorrechte kandidaat werd aangeduid, gebeurde op een persconferentie op het stadhuis van Brussel, in aanwezigheid van burgemeester Yvan Mayeur en schepen van Sport Alain Courtois van de stad Brussel en minister-president Rudi Vervoort en minister van Financiën Guy Vanhengel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ghelamco trok ook al de Gentse voetbaltempel van de Buffalo's op. Beeld BELGA

De Nederlandse groep BAM zag eerder deze maand nog de opdracht om stadion De Kuip in Rotterdam te vernieuwen aan zich voorbijgaan. De geplande verbouwing van het stadion van Feyenoord bleek te duur uit te vallen.

Tevreden

Het consortium Ghelamco/BAM/Jaspers is logischerwijze tevreden dat zij aangeduid is als bevoorrecht kandidaat. In een kort persbericht noemen ze het een "bijzondere opdracht waarin de ganse bevolking van ons land emotioneel betrokken is". Het consortium belooft geen soloslim te spelen, maar rekening te houden met alle belanghebbenden, en zeker de buurtbewoners. "In het bijzonder zal er met de buurt een participatieve projectgroep worden opgezet."

Het echte werk moet nu echter nog beginnen, beseft het consortium. "De uitdaging is groot en de timing strak. Alleen met de verdere steun van iedereen die bij dit droomproject betrokken is, kan dit tot een goed einde worden gebracht."

Beeld BELGA
Alain Courtois (l) en Brussels burgemeester Yvan Mayeur maakten het nieuws bekend. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234