Gezondheid rode wijn proefondervindelijk bewezen
Twee glazen rode wijn per dag houden het bloed dun en voorkomen problemen met de bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek had dit vroeger al aangetoond, nu is het ook bewezen via een experiment op proefpersonen. Toch is dit nog geen vrijgeleide voor wijnliefhebbers. Een soortgelijk gunstig effect kan worden bereikt via het innemen van capsules met polyfenolzuren, de stof die het verdunnen van het bloed veroorzaakt.
Polyfenolzuren zijn voornamelijk terug te vinden in de schil van de druif. Die schil wordt verwijderd bij de productie van witte wijn. De onderzoekers van het Papworth Hospital in Cambridge hebben daarom drie testgroepen gebruikt, elk bestaande uit dertig gezonde, niet-rokende mannen tussen de 35 en 60 jaar. De eerste groep kreeg dagelijks een halve fles rode Cabernet Sauvignon te drinken. De tweede groep kreeg een glas witte tafelwijn met daarin opgelost een aantal capsules met polyfenolzuren. De derde groep slikte enkel de capsules. De test werd dagelijks uitgevoerd over een periode van twee weken. Een controlegroep kreeg elke dag een drankje voorgeschoteld gemaakt op basis van fruitsappen en 10 procent wodka.
Na afloop van de testperiode leerde bloedanalyse dat de groep rodewijndrinkers een verhoogd niveau van polyfenol toonde. Dat zorgde voor een toegenomen productie van antioxidanten, die dan weer inwerkten op de zogenaamde 'slechte' LDL-cholesterol. Het polyfenolniveau was gestegen met 38 procent. De drinkers van de witte wijn met capsule hadden 28 procent meer polyfenolzuren in hun bloed, terwijl zij die enkel capsules innamen een verhoging van 29 procent toonden.
De wetenschappers hebben hun bevindingen uiteengezet in het tijdschrift American Journal of Clinical Nutrition. Ze waarschuwen er wel voor de wijnconsumptie niet te hoog te leggen en te beperken tot een gezonde twee glazen per dag.