Zondag 20/06/2021

Gezochte terrorist maakt domme fout

Salah Abdeslam (26) heeft zijn onderduikadres zélf verraden door domweg een gsm te gebruiken. Zijn arrestatie is te danken aan een huzarenstukje op het vlak van telefonie-onderzoek.

Na de raid dinsdag in Vorst ontdekten de speurders door achtergebleven vingerafdrukken dat de meest gezochte terrorist van Europa een van de vluchters was. Vervolgens bleek dat samen met Abdeslam er ook een gsm-nummer dat de dagen voordien contact had gemaakt met een naburige telefoonmast was verdwenen... om weer op te duiken in de Vierwindenstraat in Molenbeek. Dat achterhaalde Het Laatste Nieuws.

Al bij al is de arrestatie van Salah Abdeslam puur toeval. Want tot dinsdag was er van de voortvluchtige terrorist uit Sint-Jans-Molenbeek werkelijk geen enkel spoor. Maar die namiddag zakten zes politiemensen - vier Belgen en twee Fransen - even na 14 uur af naar een rijwoning in de Driesstraat in Vorst. Ze moesten daar een routinehuiszoeking uitvoeren.

Echt goed voorbereid was de actie volgens politiebronnen niet. De antiterreurspeurders hadden zelfs geen stormram meegebracht en moesten bij de lokale politie om een exemplaar gaan bedelen. Het pand had de interesse van de onderzoekers omdat het onder een valse naam was gehuurd door Khalid E.B, een 27-jarige zware crimineel uit Brussel.

Safehouse

Net die gangster zou ook betrokken zijn geweest bij de huur van een eerder ontdekt safehouse in Charleroi. Dat appartement gebruikten de uitvoerders van de aanslagen in Parijs als uitvalsbasis voor ze naar de Franse hoofdstad trokken. Maar omdat in het appartement in Vorst de elektriciteit al weken was afgesloten, hadden de speurders dinsdag totaal niet verwacht er ook maar één levende ziel aan te treffen. Nadat een van de politiemannen acht keren met de stormram op de voordeur van het appartement had gebonkt, vlogen er kogels van een kalasjnikov van binnenuit door de voordeur.

Eén terrorist bleef daarna nog meerdere uren met de regelmaat van de klok terugschieten op de politie. Hij offerde zich op om Abdeslam en nog een kompaan de kans te geven via de daken te vluchten. Hun achtergebleven kompaan kreeg uiteindelijk drie politiekogels in zijn lijf toen hij langs de achterkant van de woning door het raam op de eerste verdieping op de politie schoot. Mohamed Belcaid (35), een illegaal uit Algerije, was op slag dood.

Dezelfde dag nog gingen experts met een fijne kam door het terroristenhol in de Driesstraat. Opvallend: het hele appartement zat onder de vingerafdrukken van niemand minder dan Salah Abdeslam. Het was dus minstens duidelijk dat de voortvluchtige terrorist in de flat was geweest. Alleen was de hamvraag toen nog: was Abdeslam er onlangs geweest of dateerde zijn aanwezigheid van véél langer geleden? Eén vingerafdruk op een bekertje water gaf de doorslag: Salah Abdeslam moest wel een van de uit het appartement gevluchte terroristen zijn.

Toen startte een huzarenstukje op het vlak van telefonie-onderzoek. De speurders filterden uit een enorm lange lijst aan gsm-nummers die de voorbije dagen in de wijk actief waren geweest, nummers die samen met de schutters waren verdwenen. Daaruit kwam één welbepaald nummer dat sinds de raid verhuisd was naar Sint-Jans-Molenbeek, de vroegere thuisbasis van de familie Abdeslam. Het adres waar de gsm werd uitgeschakeld: de Vierwindenstraat, op amper één kilometer wandelen van de ouderlijke woning van de Abdeslams op de Gemeenteplaats in Molenbeek. De speurders waren bijna zéker dat hun grote vijand zich op een van twee uitgekozen huisnummers moest bevinden.

Met die informatie stonden de onderzoekers meteen voor een moeilijke keuze: zouden ze een eliteteam van de politie onmiddellijk de panden laten bestormen? Of was de kat uit de boom kijken misschien een betere optie - al was het maar voor even?

Volgens informatie van Het Laatste Nieuws was het aanvankelijke plan dat het eliteteam donderdag tot actie zou overgaan. Alle werkkrachten werden die ochtend namelijk opgeroepen naar de kazerne. De operatie ging echter niet door. Waarom wil niemand zeggen.

Bronnen zeggen dat het donderdag bijzonder lang duurde eer Salah Abdeslam zijn telefoon opnieuw activeerde. Het is voor niemand een geheim dat het toestel intussen werd afgeluisterd. Wat de speurders eventueel hoorden, is onduidelijk, maar ze beslisten alleszins dat ze pas in het weekend zouden binnenvallen in de huizen in Sint-Jans-Molenbeek. Alle getrainde politiemensen werden gebrieft dat ze zowel zaterdag en zondag in actie zouden moeten komen. De 'gewone' opdrachten in hun agenda van maandag werden geannuleerd "omdat het een zwaar weekend zou worden".

Toch kwam gistermiddag ineens alles in een stroomversnelling. De leden van het eliteteam kregen te horen dat ze zich moesten klaarmaken, want "dat het binnen goed twee uren oorlog zou zijn". Het duurde uiteindelijk nog tot na 16 uur eer een indrukwekkend politieleger de straten van Sint-Jans-Molenbeek binnenreed. Salah Abdeslam en co. waren compleet verrast en hadden de inval deze keer totaal niet zien aankomen. Bij de inval kreeg Abdeslam een kogel in zijn been. Meteen erna sleurden kleerkasten van de politie de terrorist met zijn capuchon over zijn hoofd weg in een auto. Op gefilmde beelden van die arrestatie was duidelijk te zien dat Abdeslam trekkebeende.

Volgens mensen die het kunnen weten, lijkt Salah Abdeslam vandaag overigens nog altijd als twee druppels water op de gezochte man van de opsporingsfoto's na de bloederige aanslagen in Parijs.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234