Vrijdag 24/09/2021

Voorzittersverkiezingen

Gezocht: voorzitter en een eigen smoel

John Crombez (sp.a), Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) staan allemaal voor voorzittersverkiezingen. Beeld BELGAIMAGE
John Crombez (sp.a), Meyrem Almaci (Groen), Wouter Beke (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld) staan allemaal voor voorzittersverkiezingen.Beeld BELGAIMAGE

Wie wordt de nieuwe voorzitter van Open Vld, Groen, sp.a en CD&V? Vier partijen houden interne verkiezingen. Eén ding hebben ze alvast gemeenschappelijk: ze erven een partij op zoek naar zichzelf.

Groen: clash tussen het establishment

Groen is als eerste aan de beurt. Zetelend voorzitter Meyrem Almaci kondigde gisteren aan dat ze opnieuw de partij wil leiden, Vlaams fractieleider Björn Rzoska legde zijn kandidatuur vorige week op tafel. Tot zaterdagmiddag kunnen zich nog kandidaten aandienen, de voorzittersverkiezing volgt halverwege volgende maand.

Rzoska en Almaci behoren allebei tot het establishment van de partij. Kan het dan echt tot een vernieuwing komen? Na het tegenvallende verkiezingsresultaat worstelt de partij met zichzelf. Veel kopstukken hopen op een scherp debat, om zo echt een nieuwe start te kunnen maken.

Björn Rzoska neemt het op tegen Meyrem Almaci. Beeld BELGA
Björn Rzoska neemt het op tegen Meyrem Almaci.Beeld BELGA

Toch gaf Rzoska meteen aan dat hij geen grote koerswijziging wil. Het ecologische verhaal moet ook sociaal zijn, gaf hij vorige week aan, maar dat is ook de lijn waar Almaci voor staat. “Het is het DNA van onze partij en is dat altijd geweest.” Tekenend was dat hij nog geen sluitend antwoord had op de vraag hoe het fiscale voordeel op bedrijfswagens volgens hem afgeschaft moet worden.

Het verschil lijkt in de eerste plaats in stijl te zitten: Rzoska predikt rust, in tegenstelling tot de meer aanvallende stijl van Almaci. Hij wil zich pragmatischer opstellen. Almaci kan nog steeds rekenen op steun vanuit de basis.

CD&V: Crevits op zoek naar een medestander

“De partij is in crisis. We moeten zowel de structuren als onze smoel grondig herdenken.” Jongerenvoorzitter Sammy Mahdi legt de vinger op de wonde. CD&V kreeg klappen op 26 mei. Een interne werkgroep is bezig met een evaluatie. Zodra dat werk afgerond is, kan de voorzittersstrijd beginnen. Tegen eind dit jaar weten we wie Wouter Beke opvolgt.

Van Hilde Crevits wordt verwacht dat ze opnieuw zal toetreden tot de Vlaamse regering, al zal ze dat enkel doen als er een medestander op de voorzittersstoel belandt. Een outsider is niet uitgesloten. De naam van Joachim Coens wordt genoemd, burgemeester van Damme en baas van de haven van Zeebrugge. Ook zijn er discrete contacten geweest met oud-Unizo-baas en huidig Febelfin-voorzitter Karel Van Eetvelt, al noemt die alle speculaties voorbarig.

Sammy Mahdi overweegt de sprong van jongerenvoorzitter naar algemeen voorzitter. Beeld Bob Van Mol
Sammy Mahdi overweegt de sprong van jongerenvoorzitter naar algemeen voorzitter.Beeld Bob Van Mol

De grootste kanshebber lijkt op dit moment Vincent Van Peteghem, Kamerlid en burgemeester van De Pinte. Hij geniet breed vertrouwen en heeft een leidende rol in de interne werkgroep die de evaluatie maakt. Maar ook jongerenvoorzitter Mahdi zegt een kandidatuur te overwegen. Daarnaast is Hendrik Bogaert zich in stilte al veel langer aan het warmlopen. Hij wil de partij een meer rechtse koers doen varen, maar de vraag is of hij voldoende aanhang heeft om een kans te maken.

Open Vld: West-Vlaanderen strijdt, Oost-Vlaanderen beslist

Hoewel de interne verkiezingen pas in maart volgend jaar gehouden worden, lijkt nu al duidelijk dat Gwendolyn Rutten zichzelf niet zal opvolgen. Heel wat liberalen hopen vurig dat ze Vlaams minister wordt, waardoor de weg vrij ligt.

Drie West-Vlamingen mengen zich in de strijd. De kandidatuur van Francesco Vanderjeugd, burgemeester in Staden, was nog vrij onschuldig. Pas toen de Oostendse burgemeester Bart Tommelein deze week bij Gert Late Night zei dat hij ambities had, werd het serieus.

Tommelein komt in conflict met Vincent Van Quickenborne, burgemeester van Kortrijk, die al een tijdje aan het roepen is dat fractieleider Egbert Lachaert de fakkel moet overnemen. Hij vindt dat de partij meer naar rechts moet sturen. Lachaert laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken. Als hij het niet doet, wil Van Quickenborne zelf in het gat duiken.

Bart Tommelein heeft ambities voor het voorzitterschap van Open Vld. Beeld Photo News
Bart Tommelein heeft ambities voor het voorzitterschap van Open Vld.Beeld Photo News

West-Vlaanderen als strijdperk? Het wordt vooral uitkijken wat er in Oost-Vlaanderen gebeurt. Wie de steun krijgt van federaal vicepremier Alexander De Croo komt al een heel eind. De Croo voelt zich gesterkt na een goed kiesresultaat en botste met Rutten toen die onaangekondigd verklaarde dat ze kandidaat-premier was. Hij zou Oost-Vlaming Lachaert (of Van Quickenborne) kunnen steunen in een meer donkerblauwe koers.

Sp.a: zoeken naar een lijn

John Crombez heeft stilaan mentaal afscheid genomen van het voorzitterschap van de sp.a, maar wie zal hem vervangen? Federaal fractieleidster Meryame Kitir liet vorige week in Humo verstaan dat ze een kandidatuur overweegt, maar ook de jonge Conner Rousseau loopt over van ambitie. Tegelijk wordt stevig aan de mouw van Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani getrokken. De kandidaturen moeten tegen 4 oktober binnen zijn, enkel de nobele onbekende Hannes De Reu heeft zich al officieel aangeboden.

Aan kandidaten geen gebrek, maar zijn ze ook opgewassen tegen de zware taak die de nieuwe voorzitter wacht? De partij haalde in mei de slechtste score ooit, maar ook ideologisch is de partij zoekende. Hoe verhoudt de sp.a zich tegenover de grote thema’s, zoals migratie en klimaat? Moet de partij weer donkerrood worden of toch eerder mikken op de middenklasse?

Meryame Kitir liet verstaan dat ze een kandidatuur overweegt. Beeld BELGA
Meryame Kitir liet verstaan dat ze een kandidatuur overweegt.Beeld BELGA

Kitir, met een verleden bij Ford Genk, kan het rode arbeidersverhaal authentiek brengen, maar weegt ze zwaar genoeg als voorzitter? Haar voordeel is dat ze goed ligt bij de basis en de brede partijtop. Voor de 26-jarige Rousseau, die nog maar net Vlaams fractieleider werd, komt het voorzitterschap wel érg vroeg. Ridouani staat voor een meer progressieve centrumkoers, maar wil hij ‘zijn’ Leuven zomaar in de steek laten?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234